Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΝΈΑ ΑΦΕΤΗΡΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΗΣ ΦΎΣΗΣ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ!


Δρ Νικόλαος Σ. Γρηγοριάδης
Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΔΕ θεσ-νίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές – γνωστό και ως δίκτυο ΦΥΣΗ2000 ή NATURA2000 - αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την προστασία της φύσης της χώρας μας. Πλέον η χώρα μας διαθέτει ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση και διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών της, ομολογούν φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά από την κατά πλειοψηφία ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής.
Οι προηγηθείσες τοποθετήσεις εισηγητών, οι επισημάνσεις των βουλευτών και οι αλλαγές που έφερε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος βελτίωσαν το νομοσχέδιο. Οι 35 φορείς διαχείρισης που δημιουργούνται θα κληθούν να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών ευθύνης τους, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ρητά πλέον τον κεντρικό ρόλο υποστήριξης και συντονισμού του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000. Ωστόσο παραμένουν ορισμένες αμφιβολίες αναφορικά με το αν οι προτεινόμενες βελτιώσεις θα εξασφαλίσουν πραγματικά την προστασία και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών πλήρως, όπως η περίπτωση της προστασίας δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, νομιμοποιώντας παράνομα χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, ακόμα και εκχερσώσεις δασών με (πρόσχημα τη) γεωργική χρήση τους.

Ασφαλώς πρόκειται για μια νέα περίοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή μας (Πέλλα) και τη γύρω περιοχή, αφού πρόκειται να ιδρυθεί (επιτέλους) Φορέας Διαχείρισης, κάτι που έλλειπε όλα αυτά τα χρόνια και η περιοχή το πλήρωσε ακριβά! Ο νέος φορέας με το όνομα «ΦΔΠΠ Βόρα – Πάικου – Βερμίου» αναλαμβάνει 10 ορεινές περιοχές του Δικτύου με ιδιαίτερα δασικά οικοσυστήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Οι δύο (2) περιοχές του όρους Βόρα που εμπίπτουν μερικώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μοιράζονται μεταξύ του συγκεκριμένου ΦΔΠΠ και εκείνου της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους ορθής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ακολουθώντας τις αντίστοιχες υδρολογικές υπολεκάνες.


Ελπίζουμε τοπικά, αλλά και σε εθνικό επίπεδο στην ευχέρεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον να αποδείξει ότι το νέο σύστημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος της ανάδειξης-προστασίας της φύσης και της αειφόρου οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more