Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ερώτηση 18 βουλευτών της Ν.Δ. στη βουλή, για την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Τομεάρχης Εργασίας Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης και 17 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Α.Π.4542/20-03-2018) με τίτλο «Επιστροφή παράνομων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις».

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις -με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1-6-2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1-6-2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις. Οι παράνομες μειώσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων  συνταξιούχων, όπως λεπτομερώς εγράφη στον Τύπο (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 26-2-2018), συνίστανται στο γεγονός ότι τα ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν.4093/2012 και Ν.3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά. Δηλαδή, στα ποσά πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάση του νόμου “Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, να επιβάλλεται «ψαλίδι» σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβάνονταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές.
Υπολογίζεται, πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ.
Όλα αυτά επιβαρύνουν σημαντικά τους συνταξιούχους και τους οδηγούν –εκτός της άδικης αφαίμαξης- σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών που τους επεβλήθησαν.
Η πρόσφατη δήλωση του κ. Υφυπουργού Εργασίας για τη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων, είναι αποπροσανατολιστική και άκρως υποκριτική. Η  αναφορά του για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής κρατήσεων από τους συνταξιούχους είναι απαράδεκτη, καθώς ο μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας διαθέτει τη δυνατότητα -και μάλιστα χωρίς την βασανιστική διαδικασία της αίτησης- να υπολογίσει άμεσα τις επιστροφές!!!
Ερωτάται η Υπουργός
  1. Η “λανθασμένη” παρακράτηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται σε παράλειψη ή σκοπιμότητα;
  2. Σε ποιους λόγους οφείλεται η ολιγωρία και η αδράνεια –εδώ και 21 μήνες- εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας;
  3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων συνταξιούχων, αλλά και το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να τους επιστραφεί;
  4. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των παρανόμων μειώσεων στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Ο ερωτώντες βουλευτές

  1. Κωνσταντίνος Τασούλας
Βουλευτής Ιωαννίνων                                                       

  1. Ιωάννης Βρούτσης   
           Βουλευτής Κυκλάδων

  1. Νότης Μηταράκης
            Βουλευτής Χίου

  1. Θεόδωρος Καράογλου
            Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

  1. Βασίλειος Οικονόμου
Βουλευτής Επικρατείας

  1.  Ιάσων Φωτήλας
            Βουλευτής Αχαΐας
       
  1. Κωνσταντίνος Βλάσης
Βουλευτής Αρκαδίας

  1. Στέργιος Γιαννάκης
Βουλευτής Πρεβέζης

  1. Βασίλειος Γιόγιακας
Βουλευτής Θεσπρωτίας

  1. Γεώργιος Κασαπίδης
Βουλευτής Κοζάνης

  1. Χρήστος Κέλλας
Βουλευτής Λαρίσης

  1. Αικατερίνη Μάρκου
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

  1.  Γεωργία Μαρτίνου
Βουλευτής Αττικής

  1. Αθανάσιος Καββαδάς
Βουλευτής Λευκάδας

  1. Εμμανουήλ Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

  1. Δημήτριος Κυριαζίδης
Βουλευτής Δράμας

  1. Χρήστος Μπουκώρος
Βουλευτής Μαγνησίας

  1. Ιωάννης Αντωνιάδης
Βουλευτής Φλωρίνης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more