Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΔΕΝ ΕΙΝ ΕΥΚΟΛΕΣ ΟΙ ΘΥΡΕΣ ΕΑΝ Η ΧΡΕΙΑ ΤΕΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

« Πατρίς, να μακαρίζης γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν διά σένα να σ αναστήσουνε, να ξαναειπωθής άλλη μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβυσμένη από τον κατάλογον των εθνών ».
Είναι από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη και το νόημά του  βαρυσήμαντο. Η κίνηση των Ελλήνων ήταν δίκαιη,  αφού ήταν εθνική και στόχευε στην αποτίναξη της σκλαβιάς. Ο αγώνας ήταν υπέρ πίστεως και πατρίδος, για να ελευθερωθεί το σκλαβωμένο έθνος.
Η επανάσταση του 1821 υπήρξε καθοριστική για τη φυλή μας, αφού όλες οι προηγούμενες εξεγέρσεις υπολόγιζαν στη βοήθεια μιας μεγάλης ξένης δύναμης, που θα μας προστάτευε, πράγμα το οποίο και μετά την αποτυχία των Ορλωφικών  έδειξε πόσο ψέμα ήταν. Και εδώ έρχονται  και δένουν τα λόγια του Μεγάλου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος είπε ː « Κατάλαβα τότε πως ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας ». Για να κινητοποιηθούν όμως οι-- επί τέσσερις  αιώνες-- Έλληνες ραγιάδες, έπρεπε –αν και στην πράξη φάνηκε πως ήταν αδύνατη--τουλάχιστον να φανεί τάχα πως θα ερχόταν κάποια  έξωθεν βοήθεια. Ζοφερή  η πραγματικότητα και ζοφερό το μέλλον χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά, όμως η δίψα για λευτεριά έκανε τα αδύνατα δυνατά και τους  ραγιάδες Ήρωες. Σημαντικό είναι να μνημονεύσουμε πως οι  απαξιωμένοι τότε Κλέφτες, που ζούσαν στα βουνά σε δύσκολες συνθήκες μη αντέχοντας το ζυγό του κατακτητή, συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα για τη λευτεριά και  αγαπήθηκαν πάρα πολύ  από το λαό.
Εδώ δένουν και τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος θυμωμένος από τη συμπεριφορά της Ευρώπης έγραψε στον « Ύμνο εις την Ελευθερίαν » ː    Με τα ρούχα αιματωμένα / Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά / Να γυρεύης εις τα ξένα /  Άλλα χέρια δυνατά. Μοναχή το δρόμο επήρες / Εξανάλθες μοναχή / Δεν είν  εύκολες οι θύρες / Εάν η χρεία τες κουρταλή / Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια / Αλλ ανάσασιν καμιά / Άλλος σού έταξε βοήθεια / Και σε γέλασε φρικτά …
Όλα τα προηγούμενα που αναφέρω δεν είναι ξένα  με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού οι λαοί κινούνται ανάλογα με τα συμφέροντά τους και μόνο. Εμείς όμως τι κάνουμε;  αυτό έχει σημασία και πόσο πολύ κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα μέσα στη σημερινή δίνη της υποταγής και των μνημονίων.
25η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ  ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΒΡΟΧΗ
Μετά την  Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στην πόλη της Αριδαίας, λαός και κλήρος  συγκεντρώθηκαν στο Ηρώο των Πεσόντων για την επιμνημόσυνη δέηση και τη κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Αγωνιστών και Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.  Ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στη διάρκεια της οποίας η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου,  που έλαβε θέση απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, παιάνιζε εμβατήρια.   
Παρόλη την κακοκαιρία η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά και καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από τους πολίτες, οι οποίοι αψήφησαν το κρύο και την υγρασία και βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τίμησαν με την παρουσία τους τη Δοξασμένη Μέρα ː ο εκπρόσωπος της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στην Έδεσσα, ο εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο εκπρόσωπος Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Πέλλας, ο εκπρόσωπος  Ελληνικής  Δυνάμεως Αγωνιστών Κύπρου ΄74, Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αριδαίας κ. Ευάγγελος Γάκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αριδαίας, ο Απόγονος Μακεδονομάχων Στόικος Γεώργιος, ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κ. Πέτρος Ζέρζης, ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Συμεών Σωτηριάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Χρήστος Γεωργίου, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος της Αριδαίας κ.  Γρηγόρης Ταρασίδης,  οι Διευθυντές της Α΄βάθμιας και  Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, ο βουλευτής Ν. Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης και  ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος.     

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more