Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη του Γιώργου Μελιόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΑΚΠ στην Κεντρική Μακεδονία

Αυτήν την περίοδο, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, βρίσκεται σε διαδικασία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και αρχαιρεσιών. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το Σάββατο 31 Μάρτη και την Κυριακή 1 Απρίλη 2018, στις εγκαταστάσεις του 3ου ΠΣ Θεσσαλονίκης.
-- Ποια ήταν η στάση της απερχόμενης διοίκησης τη διετία που πέρασε απέναντι στα προβλήματα των πυροσβεστών και ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι η στάση των συναδέλφων σας;
-- Με τις αρχαιρεσίες κλείνει μια ακόμα διετία που η διοίκηση της Ένωσης είναι παντελώς απούσα από την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται. Με συμμάχους τις υπόλοιπες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και παρά τις όποιες κοκορομαχίες που εκτυλίσσονται κάποιες φορές, η διοίκηση έχει προχωρήσει στην πλήρη απαξίωση της Ένωσης.
Γι' αυτό ως «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» τονίζουμε ότι οι συνάδελφοι δεν πρέπει να αφήσουν ακόμα μια ευκαιρία να πάει χαμένη και στις επερχόμενες εκλογές με την ψήφο τους να τιμωρήσουν τις παρατάξεις «Πρώτα Πυροσβέστες» - «Δημιουργική Συμμαχία» - «Νέα Πορεία» - «Ανεξάρτητοι Πυροσβέστες», που χωρίς συγκεκριμένες θέσεις για τα εργασιακά ζητήματα και χωρίς καμία πρόθεση για αγωνιστικές διεκδικήσεις, εξυπηρετούν η καθεμιά ξεχωριστά και όλες μαζί τους αντεργατικούς σχεδιασμούς όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προηγούμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εκλέξουν εκπροσώπους της ΕΑΚΠ στο Διοικητικό Συμβούλιο και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία, για να βρουν επιτέλους τα συνδικαλιστικά μας όργανα την αγωνιστική περπατησιά τους.
-- Ποια είναι τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας αλλά και τα ειδικότερα που έχουν να κάνουν με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όταν θα πάνε στην κάλπη;
-- Ως πυροσβέστες αντιμετωπίζουμε προβλήματα τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων και έχουν την ίδια αιτία, που είναι οι αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Συνοπτικά αναφέρω: Το πετσόκομμα των μισθών μας, που ειδικά στους πιο νέους συναδέλφους είναι μισθοί πείνας, το τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, το ξήλωμα του κανονισμού μεταθέσεων, η διατήρηση της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων και πενταετών συναδέλφων μας, η απλήρωτη υπερεργασία.
Επίσης, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους προϋπολογισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν υπάρχουν κονδύλια για τη συντήρηση και την καθαριότητα των κτιριακών υποδομών, τα ελαστικά και οι όποιες βλάβες των οχημάτων δεν αντικαθίστανται στο χρόνο που πρέπει, ενώ εξαιτίας της ελλιπούς χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας κινδυνεύουμε να μας «ξεπροβοδίζουν» ως «ήρωες» όλοι αυτοί που διαχρονικά κυβέρνησαν τον τόπο και επέδειξαν παντελή αδιαφορία για την προστασία της ζωής και της υγείας μας.
Η παροχή, έναντι ενοικίου, υπηρεσιών πυρασφάλειας προς τη «Fraport» και τις κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων ξεσπίτωσε συναδέλφους και δημιούργησε δυσαναπλήρωτο κενό στον αντιπυρικό σχεδιασμό. Τέλος, εξαιτίας του αναχρονιστικού και αντεργατικού πλαισίου που διέπει την υπηρεσία μας, οι όποιες άδειες και τα ρεπό που δικαιούμαστε πολλές φορές πετσοκόβονται.
Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, τα βιώνουμε και εμείς οι πυροσβέστες που υπηρετούμε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για όλα αυτά οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται σήμερα στο ΔΣ της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν λένε κουβέντα. Και πολύ περισσότερο δεν προτείνουν το παραμικρό για το πώς θα αντιπαλέψουμε και πώς θα αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Αυτό είναι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι συνάδελφοι όταν θα πάνε στην κάλπη.
-- Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» τι κάλεσμα απευθύνει στους πυροσβέστες και πώς έχει σχεδιάσει τη μάχη για τις αρχαιρεσίες;
-- Και σε αυτές τις αρχαιρεσίες, η ΕΑΚΠ καλεί τους συνάδελφους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιό της, στο οποίο συσπειρώνονται πυροσβέστες που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο που αγωνιά για το μέλλον του, το δικό του και των παιδιών του, που παλεύει με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα, που βλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων τσακίζουν τη ζωή μας. Όσοι πιστεύουν ότι ο ρόλος της Ένωσής μας δεν είναι να διοργανώνει φιέστες με «βραβεύσεις» και «δωρεές», αλλά να μπαίνει μπροστάρης στην αντιμετώπιση της αντιλαϊκής καταιγίδας που απειλεί εμάς και τις οικογένειές μας, πρέπει να ενισχύσει τον αγώνα της ΕΑΚΠ. Όλοι χρειάζεται να δώσουν το «παρών».
Στις σημερινές συνθήκες με τις επικίνδυνες εξελίξεις, δεν μπορεί ένας κόσμος που θέλει να υποστηρίζει τα συμφέροντά του να στηρίζει τις δυνάμεις που βάζουν πλάτη για να υλοποιείται η πολιτική της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η περιοχή μας εντάσσεται σε πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί προωθεί όλα αυτά τα σχέδια και διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο, που εντάσσει το ΠΣ σε τέτοιους σχεδιασμούς με κατασταλτικά καθήκοντα ενάντια στο λαό. Είναι σχέδια που έχουν ψηφίσει παλιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι πυροσβέστες δεν πρέπει ποτέ να στραφούν ενάντια στο λαό.

Η ΕΑΚΠ δεν περιμένει τις όποιες εκλογές για να απευθυνθεί στους συναδέλφους, ούτε σταματά τη δράση της όταν κλείσουν οι κάλπες. Με αφορμή όμως τις εκλογές, έχουμε σχεδιάσει και ήδη υλοποιούμε μια σειρά συσκέψεων και περιοδειών σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς, για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για τον τρόπο που θα βάλουμε εμπόδια στις αντεργατικές πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more