Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ & ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέντρο υγείας Αριδαίας
ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ


Επισκέφτηκα το Κέντρο Υγείας Αριδαίας και ξεναγήθηκα στο χώρο από τον   πρόεδρο του σωματείου  εργαζομένων και Γενικό Ιατρό  κ. Ιωάννη Λεκάκη. Συζητήσαμε για τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά και παραμένουν άλυτα, παρόλο που κοινοποιούνται στους αρμοδίους. Ενημερώνονται αυτοί που μπορούν να συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων και οι υποσχέσεις τους παραμένουν υποσχέσεις.
Να υπενθυμίσω, πως το Κέντρο Υγείας Αριδαίας είναι ένα από τα τρία  στη Βόρειο Ελλάδα με τη μεγαλύτερη κίνηση και λόγω  της Λουτρόπολης, η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η συντήρησή του αφορά την 3η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και   ο δήμος βοηθάει, επειδή  εξυπηρετεί δημότες ως επί το πλείστον.
Ας ξεκινήσουμε από τα ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ασθενοφόρα και ένα μικρό ως βοηθητικό της δεκαετίας του ΄70 για τη μεταφορά υλικού. Το ένα είναι παραχωρημένο από την 3η ΥΠΕ, το δεύτερο είναι δωρεά της ΤΕΔΚΕ, υπάρχει και ένα τρίτο που παραμένει ακινητοποιημένο σε συνεργείο επισκευής. Πρέπει να αλλαχτεί η μηχανή του και τα έξοδα είναι 1860 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ ( μεταχειρισμένη μηχανή), για να μπει στην κυκλοφορία. Το ζητούμενο είναι να καλυφτούν αυτά τα χρήματα για να λειτουργήσει και το τρίτο ασθενοφόρο.
Να θυμίσουμε πως όλα τα ασθενοφόρα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ακριβώς επειδή μεταφέρουν ασθενείς και πρέπει να κινηθούν γρήγορα, κάνουν πολλά χιλιόμετρα και καταπονούνται. Υπάρχουν πολλά κενά και σ αυτό το θέμα, επειδή  στο σύνολό τους δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Αποφασίστηκε να γίνει παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Αριδαία, αλλά  δεν  έχει κοινοποιηθεί κάτι σχετικό μέχρι στιγμής.
Προβλήματα υπάρχουν και με το ιατρικό προσωπικό, αφού  ένας Γενικός Ιατρός και μία παθολόγος έχουν αποσπαστεί και εργάζονται σε άλλα  Κέντρα  Υγείας. Πράγμα το οποίο είναι παράνομο  λόγω της διάρκειας απομάκρυνσής τους και θα πρέπει να επιστρέψουν.  Υπάρχει πρόβλημα και με τους παιδιάτρους, οι οποίοι ποτέ δεν εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, αλλά λόγω  ελλείψεων στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Και πάρα πολλά πρωινά δεν υπάρχει παιδίατρος,  πράγμα το οποίο είναι τραγικό.
Ζητήθηκε πολλές φορές  τα Σαββατοκύριακα  να εφημερεύουν τρεις γιατροί λόγω  φόρτου εργασίας, γιατί με τους δύο υπάρχει πρόβλημα  όταν ο ένας αναγκάζεται να συνοδέψει περιστατικό με το ασθενοφόρο,  εάν την ίδια στιγμή συμβεί βαρύ περιστατικό και ο δεύτερος δε θα μπορεί να απομακρυνθεί. Και αυτό πρέπει να το κοιτάξουν οι αρμόδιοι.
Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό και τη γραμματεία  δεν υπάρχει θέμα,  και τα χωριά  είναι καλά, καθώς εξυπηρετούνται από μόνιμους γιατρούς και δύο αγροτικούς.
ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ
Και σ αυτό το θέμα σωρηδόν φεύγουν τα έγγραφα προς τους αρμόδιους και προς τους βουλευτές του νομού, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.  Έχει ζητηθεί με έγγραφο να αντικατασταθούν 37 σώματα  και γενικά όλη η εγκατάσταση θέρμανσης, ακόμα και ο λέβητας, αφού τίποτα δε λειτουργεί.  Σε  κλιματιστικά απαρχαιωμένα και μερικά ηλεκτρικά σώματα που έχουν φέρει οι εργαζόμενοι από τα σπίτια τους, στηρίζεται η θέρμανση του Κέντρου Υγείας Αριδαίας.  
Η υδραυλική, επίσης, εγκατάσταση του κτιρίου είναι παλιά και σάπια, γι αυτό αναγκάστηκαν οι υδραυλικοί  να κλείσουν τις βάνες για να μην πέσουν οι τοίχοι από την υγρασία. Το πρόβλημα δε λύνεται με μπαλώματα, αλλά με νέα υδραυλική εγκατάσταση και νέα  εγκατάσταση θέρμανσης, αφού θα σκαφτούν οι τοίχοι και στη συνέχεια να βαφτεί το κτίριο. Μπορεί το τεχνικό προσωπικό  του ιδρύματος να εγκαταστήσει υδραυλικά και  θέρμανση, το ζητούμενο είναι τα υλικά. Ακόμα,  το κτίριο δε διαθέτει μόνωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εξοικονόμηση καυσίμων, η οποία θα ήταν χρήσιμη και σημαντική. Απαρχαιωμένα κουφώματα, έπιπλα, μπάγκοι  εργασιών  και  ανεπαρκής φωτισμός σε χώρους όπου είναι απαραίτητος,  συμπληρώνουν την κακή κατάσταση του ιδρύματος.  
Υποσχέθηκε ο δήμαρχος Αριδαίας κ. Δημήτριος Μπίνος να βοηθήσει οικονομικά,  αφού υπάρχει  τρόπος στον προϋπολογισμό του δήμου νομίμως να περαστούν κάποια έξοδα. Όπως προαναφέραμε τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας κανονικά ανήκουν στην 3η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας  και είναι θέμα ευαισθησίας η οικονομική ή όποια άλλη  βοήθεια από την πλευρά του δημάρχου. 
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ  ΥΛΙΚΩΝ ː  Δεν  υπάρχουν επίδεσμοι, γάζες, νάρθηκες, αυχενικοί κηδεμόνες, υλικά περιποίησης τραυμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται καθημερινές εργασίες που έχουν ανάγκη οι ασθενείς. Υπάρχει πολύ μεγάλη φροντίδα ώστε να μη γίνεται σπατάλη στα υλικά.  Σπατάλη υπήρχε πριν από το 2008. Τα υλικά που  αποστέλλονται,  μέσω του πρώην ΙΚΑ,  είναι συνήθως τα μισά από αυτά που απαιτούν οι ανάγκες του Κ.Υ.Α.  Ευτυχώς υπάρχουν καλοί φαρμακοποιοί και δωρητές,  οι οποίοι προσφέρουν χρήματα και υλικά, αλλά δεν είναι λύση.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ː Έγινε σύμβαση και φέρανε έναν αναλυτή, αλλά τα αντιδραστήρια δε φτάνουν για πλήρεις εξετάσεις.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι μπορούν να κάνουν εξετάσεις μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, οπότε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ː Είναι ένας χώρος χωρίς θέρμανση, με ένα  μηχάνημα  παμπάλαιο που βγάζει προβλήματα και έχει αναθυμιάσεις λόγω των υγρών που χρησιμοποιούνται.  Υπάρχουν εργαζόμενοι  σ αυτό τον χώρο και  θα έπρεπε  οι συνθήκες να προσφέρουν ασφάλεια για να πληροί  υγειονομικά τις προϋποθέσεις. Χρειάζεται το Κέντρο Υγείας ακτινολογικό μηχάνημα.
Πρώτη φορά επισκέφτηκε το χώρο  Ιατρός Εργασίας πριν από δύο μήνες, είχε να πατήσει δεκαετίες. Ορίστηκε από την 3η ΥΠΕ για να κάνει φάκελο εργαζομένων χωρίς περαιτέρω άλλες ενέργειες.
ΜΕΣΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ː Οι εκτυπωτές και οι υπολογιστές είναι παμπάλαιοι και ανταλλακτικά δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να  δουλεύει αργά το σύστημα και να ταλαιπωρούνται  ιατροί και  ασθενείς. Χρειάζεται αναβάθμιση  και καινούργια προγράμματα.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ː Είναι χωρίς αναγνώριση κλήσεων, κάτι που δυσκολεύει την επικοινωνία.  Είναι απαραίτητη  η τοποθέτηση ειδικής  συσκευής αναγνώρισης κλήσεων και  η αναβάθμιση του συστήματος, γιατί πολλές φορές  παίζεται η υγεία των ασθενών με τα έκτακτα περιστατικά. Η  Παλαιότητα  του  πίνακα είναι και ένας λόγος που το διαδίκτυο στο Κέντρο Υγείας δεν είναι γρήγορο.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ː Υπάρχει πρόβλημα με την ανεπάρκεια των υλικών καθαριότητας. Κανονικά  σε όλους τους  χώρους  θα πρέπει να γίνονται ειδικές απολυμάνσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι οποίες δε γίνονται ποτέ.
Τελευταία έχει γίνει και μια προσπάθεια από τη Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ). Κατέγραψε τα προβλήματα,   έστειλε ένα δελτίο τύπου στο υπουργείο, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όλα τα δελτία τύπου του Κέντρου Υγείας και της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν  έχουν αποσταλεί μέσω e-mail και στους τοπικούς βουλευτές, αλλά αποτέλεσμα μηδέν.



               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more