Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κ. Κούνεβα: «Κραυγαλέα η αναποτελεσματικότητα των κοινοτικών εργαλείων για την κινητικότητα των εργαζομένων στην Ε.Ε.»

- Ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL προς την Κομισιόν, με  αφορμή αποκαλυπτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Μόλις 29.000 εργαζόμενοι βρίσκουν δουλειά σε άλλη χώρα της Ε.Ε. μέσω της πύλης EURES, έναντι 1,1 εκατ. μετακινούμενων τον χρόνο
- Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στις παραπλανητικές πρακτικές των ιδιωτικών εταιρειών που μονοπωλούν το πεδίο

Απογοητευτικές για την πραγματική συμβολή των κοινοτικών πόρων και εργαλείων στην κινητικότητα των εργαζομένων εντός της Ε.Ε. είναι οι διαπιστώσεις της ειδικής έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τις διαπιστώσεις αυτές επισημαίνει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα. Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η Κ. Κούνεβα, από τους 1,1 εκατ. εργαζόμενους που κάθε χρόνο μετακινούνται από μια χώρα της Ε.Ε. σε άλλη για αναζήτηση εργασίας, λιγότεροι από 29.000 βρίσκουν θέση εργασίας μέσω της πύλης EURES, που είναι το βασικό εργαλείο διευκόλυνσης της κινητικότητας το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μάλιστα, οι οργανισμοί απασχόλησης των κρατών μελών που συνεργάζονται με το EURES αδυνατούν ακόμη και να μετρήσουν πόσοι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν πραγματικά σε κενές θέσεις εργασίας μέσω αυτού. Κι αυτό  τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που μεταναστεύουν εντός της Ε.Ε. κάθε χρόνο αναζητούν εργασία μέσω ιδιωτικών  εταιρειών εύρεσης και επιλογής προσωπικού, πέφτοντας συχνά θύματα εξαπάτησης και παραπλάνησης ως προς τους πραγματικούς όρους αμοιβής και εργασίας στη χώρα υποδοχής. 
Σημειώνεται ότι για την περίοδο 2014-2020 τα προγράμματα για τη διευκόλυνση της κινητικότητας που διαχειρίζεται η Κομισιόν  χρηματοδοτούνται με 919 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από αυτά 165 εκατ. προορίζονται για το EURES.Στην πράξη, η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα των κοινοτικών πόρων για την διευκόλυνση της κινητικότητας υπονομεύουν τη θεμελιώδη ελευθερία μετακίνησης των εργαζομένων στην Ε.Ε. και την καθιστούν αποκλειστικό προνόμιο των ιδιωτικών εταιρειών εύρεσης προσωπικού, επιτρέποντας σε ορισμένες απ’ αυτές να αναπτύσσουν ένα ιδιότυπο σύγχρονο «δουλεμπόριο», ιδιαίτερα εις βάρος των ανέργων που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«ΤΙΤΛΟΣ: Μόλις 29.000 από 1,1 εκατ. μετακινούμενους στην Ε.Ε. τον χρόνο βρίσκουν εργασία  μέσω EURES
Κάθε χρόνο περίπου 1,1 εκατ. πολίτες μετακινούνται από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. σε αναζήτηση εργασίας, κάνοντας  χρήση της θεμελιώδους ελευθερίας κυκλοφορίας εργαζομένων[1].
Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ)[2] επισημαίνει ότι, ενώ σημαντικό μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατευθύνεται στη διευκόλυνση της κινητικότητας, μέσω του EURES που προορίζεται  γι’ αυτό βρήκαν θέση εργασίας το 2016 μόνο 28.934 άτομα. Αντιστοιχούν μόλις στο 3,7% όσων αναζήτησαν εργασία μέσω EURES και στο 2,5% όσων μετακινούνται για εργασία κάθε  χρόνο.
Επιπλέον, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών μελών που συνεργάζονται με το EURES είτε αδυνατούν να μετρήσουν τον πραγματικό αριθμό των τοποθετήσεων σε κενές θέσεις εργασίας είτε δεν τον μετρούν καν.  
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του EURES και άλλων εργαλείων για την κινητικότητα, ώστε οι μετακινούμενοι να βρίσκουν εργασία με ασφαλείς όρους και διασφάλιση δικαιωμάτων, αντί να πέφτουν θύματα ιδιωτικών  εταιρειών επιλογής προσωπικού που συχνά τους εξαπατούν;»



[1]     Άρθρο 45 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[2]  Ειδική έκθεση αριθ. 06/2018: Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων: εγγυημένη ως θεμελιώδης ελευθερία, αλλά η κινητικότητα των εργαζομένων μπορεί να ωφεληθεί από την καλύτερη στόχευση των πόρων της ΕΕ, στον σύνδεσμο https://www.eca.europa.eu/el/Pages/DocItem.aspx?did=44964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more