Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΚΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Ποια  είναι η τοποθέτησή σας σχετικά με τη σημερινή εκδήλωση της ΠΕΔ των δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας και εάν έχετε σκοπό να φιλοξενήσετε και εσείς μια τέτοια εκδήλωση.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΣΤΑΜΚΟΣ ː Βεβαίως. Είναι στο πρόγραμμα της Περιφερειακής  Ενότητας  Δήμων να γίνει μια συνεδρίαση και στο δήμο  Πέλλας,   με δεδομένο  τα γεγονότα και  τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όσον αφορά το γνωστό ζήτημα με τη χρήση του ονόματος  από τους σκοπιανούς. Είναι επιτακτική η ανάγκη και για συμβολικούς λόγους να γίνει μια  συνεδρίαση στο δήμο Πέλλας. Σήμερα- αυτών εδώ των συνεδριάσεων των εκτός Θεσσαλονίκης- σειρά είχε η Έδεσσα  και όπως αντιλαμβάνεστε, και από τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι τώρα, έχουμε εστιάσει και στη διαφορετικότητα των αστικών δήμων από τους αγροτικούς και ορεινούς δήμους της περιφέρειας, όπου είναι και διαφορετικές οι ανάγκες, και μάλιστα θα έλεγα,  αυξημένες . Αυξημένες είναι και οι δαπάνες που πρέπει να καταβάλουμε  προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των δημοτών. Η κατανομή μέχρι τώρα των ΚΑΠ  γίνεται κατά βάση με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά καταλαβαίνετε ότι ο ίδιος πληθυσμός μπορεί να υπάρχει στο αστικό κέντρο σε μία υποδεκαπλάσια, ίσως και περισσότερο από αυτό το μέγεθος, έκταση σε σχέση με ένα δήμο αγροτικό. Για παράδειγμα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης είναι κατά τι μικρότερος πληθυσμιακά από το δήμο Πέλλας, αλλά ο δήμος Πέλλας σε έκταση  είναι 30, ίσως και πλέον περισσότερες  φορές, μεγαλύτερος από το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Έχει ένα τεράστιο αγροτικό δίκτυο το οποίο πρέπει να υποστηρίζουμε διαρκώς, μεγάλο οδικό δίκτυο με τα 39 οικιστικά σύνολα που έχει. Έχουμε δημοτικό αρδευτικό δίκτυο το οποίο υπήρξε ένα θέμα μόνο του στη συνεδρίαση. Αντιμετωπίζουμε δυσκολία όλοι και από το γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή δεν πήγε καλά τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει σε μια δυσπραγία τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε το αρδευτικό δίκτυο, διότι η αγροτική παραγωγή είναι η βάση της οικονομίας  του δήμου. Έτσι λοιπόν, πιστεύω ότι, και με την πρόταση που θα γίνει από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προς την ΚΕΔΕ, θα πρέπει να αναδειχθεί αυτό εδώ το ζήτημα και να γίνει μια ανακατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων. 
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː  Το θέμα του οδικού δικτύου το έθεσε και ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, επηρεάζει άμεσα το δήμο Πέλλας,  καθώς και η παράκαμψη της Πελλαίας χώρας Χαλκιδόνα-Γιαννιτσά. Δε βλέπουμε να μπαίνει μπουλντόζα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΣΤΑΜΚΟΣ ː Το ζήτημα της συγκοινωνιακής απομόνωσης όλης της περιφερειακής  ενότητας υποστηρίζεται απ όλους τους δημάρχους με το ίδιο πάθος, όπου και όποτε μπορούμε να δώσουμε έμφαση και να ακουστεί η φωνή μας. Η Πέλλα είναι από τους ελάχιστους νομούς, από τις δύο τρεις περιφερειακές ενότητες, που δεν έχει πρόσβαση σε έναν από τους κύριους οδικούς άξονες, είτε αυτός λέγεται Εγνατία είτε ΠΑΘΕ. Ακόμα και  αυτό το τμήμα Παραλίμνη- Μελίσσι έχει συζητηθεί και λύση δεν έχει δοθεί, παρά μόνο με αυτή την εγγραφή που γνωρίζετε και εσείς σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτεμαχίων  από τις οποίες διέρχεται. Η Πέλλα αντιμετωπίζει συνολικότερο πρόβλημα  ενώ προσπαθεί να γίνει τουριστικός προορισμός, ακόμη και η τεράστια αγροτική παραγωγή που είναι ιδιαίτερα ευπαθής, και προκειμένου να κινούμαστε και εμείς με ασφάλεια.
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ː Έχετε πληροφόρηση σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Περιμένουμε όλοι απλή αναλογική ή μετάθεση των εκλογών;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ  ΣΤΑΜΚΟΣ ː Παρακολουθείτε την ειδησιογραφία όπως και εμείς. Η πρόθεση του υπουργείου εσωτερικών είναι να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. Προφανώς μιλάμε   για παράταση αυτής της θητείας. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο που θα προτάξει, νομίζω όλα είναι ρευστά. Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές, γνωρίζετε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα εφαρμοστεί, εκτός αν γίνει κάτι άλλο, μάλλον δεν μπορεί να γίνει κάτι  άλλο  μέχρι τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές. Δεν ξέρω τι προθέσεις έχει η ηγεσία του υπουργείου για τις αυτοδιοικητικές  εκλογές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more