Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΙΤΤ) ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ο Δήμος Σιντικής συμμετείχε για πρώτη φορά, ανάμεσα σε άλλους χίλιους εξακόσιους (1600) εκθέτες, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, ΜΙΤΤ 2018, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου EXPOCENTRE στη Μόσχα, από 13 έως 15 Μαρτίου, φιλοξενούμενος στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η αποστολή του Δήμου Σιντικής είχε επικεφαλής τον Δήμαρχο, κύριο Φώτιο Δομουχτσίδη, ο οποίος φρόντισε μέσα από έντυπο υλικό να περάσει τις θέσεις του Δήμου μας καθώς επίσης πραγματοποίησε και επαφές με εκπροσώπους του τουρισμού και άλλους επιχειρηματικούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του επεδίωξε την προβολή του Δήμου μας και την ανάπτυξη του τουριστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας.
Στα πλαίσια της έκθεσης, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας, ο ΕΟΤ –  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας – διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με συναυλία στην Συνοδική Αίθουσα Συναυλιών του Πατριαρχικού Ιερού Ναού του Σωτήρος στη Μόσχα. Βασικοί ερμηνευτές ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος πλαισιωνόταν από πολυμελή μουσική ορχήστρα και η Ασπασία Στρατηγού που μάγεψαν το κοινό με τις μουσικές τους ερμηνείες. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάχυση της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας ως εργαλείο προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, κύριος Ανδρέας Φρυγανάς, οι Πρόξενοι της Ελλάδος στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, κυρία Ευρυδίκη Κουρνέτα, Έλληνες και Ρώσοι Ιεράρχες, ο Δήμαρχος Σιντικής και σημαντικοί επιχειρηματικοί  παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ομογενής εκ Ρωσίας, κ Μπόρις Μουζενίδης, ο οποίος ευγενικά μας διέθεσε ξεναγό από τα γραφεία του. Ακολούθησε την επομένη δεξίωση στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα με συμμετοχή πλήθους επιχειρηματικών και πολιτικών παραγόντων.
Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στη Ρωσική πρωτεύουσα, όπου ταξιδέψαμε ως ειδικός απεσταλμένος της Αγιορείτικης Κοινότητας, είχαμε παράλληλα την ευκαιρία να προωθήσουμε την εικόνα του Δήμου μας από τη θέση του δημοσιογράφου και να προκαλέσουμε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών, τουριστικών και επιχειρηματικών παραγόντων. Στα πλαίσια αυτών των επαφών είχαμε και συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας (Rostourizm). κύριο ‘Oλεγκ Σαβόνοφ, αλλά και με την Ρωσίδα Υπουργό Πολιτισμού και Υφυπουργό τουρισμού, κυρία Άλλα Μανίλοβα, από την οποία εξασφαλίσαμε την προοπτική μιας επίσκεψης στην περιοχή μας στο εγγύς μέλλον. Η κυρία Μανίλοβα έγινε αποδέκτης τόσο του έντυπου υλικού, το οποίο ο Δήμος είχε φροντίσει να μεταφραστεί στη Ρωσική Γλώσσα, όσο και τοπικών προϊόντων που προσέφεραν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας, όπως η επιχείρηση Εν Αφθονία.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε και τη συνάντησή μας με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κύριο κύριο Κύριλλο, καθώς επίσης και με άλλους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, κύριος κύριος Θεόδωρος, ο Έξαρχος του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξάνδρειας, ο Μητροπολίτης Κυρήνης, κ.κ. Αθανάσιος, Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η αυξημένη επισκεψιμότητα έγινε αιτία να εξαντληθεί από τη δεύτερη κιόλας ημέρα το έντυπο υλικό προώθησης του τουρισμού του Δήμου Σιντικής.
Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος, κύριος Φώτιος Δομουχτσίδης, η προσέλκυση Ρώσων τουριστών, η οποία αναμένεται να είναι μεγάλη, δίνει τη δυνατότητα στην περιοχή να αναδείξει το φυσικό της τοπίο – παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει θάλασσα – με τα πυκνά και καταπράσινα δάση της στα Κρούσια όρη και στο όρος Κερκίνη και τη μοναδική βιοποικιλότητα της λίμνης της, την ιστορία της, τόσο την αρχαία όσο και την σύγχρονη, όπου δεσπόζει το οχυρό Ρούπελ της γραμμής Μεταξά, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Αγώνα κατά των Δυνάμεων του Άξονα και τιμάται κάθε χρόνο με λαμπρές εκδηλώσεις και αναβίωση των μαχών, και την Ορθόδοξη πολιτιστική της κληρονομιά, με κόσμημα το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι.
Η περιοχή είναι γνωστή άλλωστε και για την παροχή υψηλού επιπέδου, ιαματικού κυρίως, τουρισμού με τα Λουτρά Σιδηροκάστρου και Αγκίστρου που μπορούν να προσελκύσουν το Ρώσο τουρίστα.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η απουσία τόσο φορέων τουρισμού της περιοχής, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν εγκαίρως, όσο και της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, από την αποστολή, αν και γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου είναι ιδιαίτερα φορτωμένο αυτό τον καιρό λόγω των συνεχόμενων Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Δυστυχώς απών ήταν και ο αντιδήμαρχος, κύριος Γεώργιος Τσίντσιος ο οποίος λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εγκαίρως τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Εντούτοις, παρά τις όποιες αβλεψίες, όπου και αν αυτές υπήρξαν και οι οποίες ελπίζουμε ότι θα εκλείψουν στο μέλλον, το πρόσημο για τον Δήμο είναι θετικό και η περιοχή μοιάζει να έχει κερδίσει ένα στοίχημα που κάποτε ίσως φάνταζε ουτοπία.

2 σχόλια:

  1. Επισημάνσεις…
    Γράφει ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
    Αρθρογράφος
    Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
    Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779
    E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr
    Ιστότοπος: Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
    Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος Α. Κατσαρός(Chris Sintiki)
    Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintikihttps://twitter.com/Chris_Sintiki
    Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ http://grafida-sintikis.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισημάνσεις…
    Γράφει ο Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
    Αρθρογράφος
    Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
    Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779
    E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr
    Ιστότοπος: Web node http://christos-a-katsaros74.webnode.gr/
    Σελίδα Profile on Face book: Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
    Twitter: Christos A. Katsaros @Chris_Sintiki https://twitter.com/Chris_Sintiki
    Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ http://grafida-sintikis.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more