Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΜΕ Γ. ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΗ ΚΑΙ ΙΕΚ


Η Παγκόσμια ημέρα ποίησης γιορτάστηκε  στην Αλμωπία, στο Ξενιτίδιο Πνευματικό Κέντρο, και ήταν αφιερωμένη στο Διονύσιο Σολωμό. Βέβαια, δεν ήταν μια απλή γιορτή--  όπως συνηθίζεται-- επειδή  ο ποιητής Γιώργος Σαμαρτζίδης διάλεξε αυτή τη μέρα να παρουσιάσει την 8η  ποιητική του συλλογή ΄΄ Τσαλακωμένη ψυχή΄΄,  μπροστά σε ποιητές και φίλους της  ποίησης, που αποφάσισαν να τιμήσουν την 21η Μαρτίου  με την παρουσία τους στο Ξενιτίδιο.
Η εκδήλωση εξ ολοκλήρου  αφιερώθηκε στο νέο βιβλίο του ποιητή   Γιώργο Σαμαρτζίδη, που η πρώτη του ποιητική συλλογή ΄΄ποιητικές ανησυχίες΄΄ κυκλοφόρησε το 1990. Διαβάστηκαν αποσπάσματα  ή και ολόκληρα  ποιήματα, με τη σκέψη ότι μπορούν έτσι οι φίλοι της ποίησης να καταλάβουν που στοχεύει  και τι είναι αυτό που βγαίνει μέσα από τις λέξεις που συνθέτουν το δημιούργημά του. Ο συνδετικός κρίκος όλων των ποιημάτων της συλλογής είναι τα προβλήματα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.       
Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόεδρος του συλλόγου φίλων βιβλίου Ν. Πέλλας κ. Αγιαννίδου Μαρία.
Ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και ποιητής κ. Τσαβδάρης  έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου και, στην αναφορά του σ αυτό,  μεταξύ των άλλων  τόνισε πως για να μελετήσουμε τα κομμάτια και τα θραύσματα της ψυχής το ύφος μας θα πρέπει να είναι βιωματικό και όχι διαλεκτικό. Στάθηκε στα ρομαντικά και ερωτικά σημεία, αλλά και στα σημεία εκείνα που σχετίζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία,  τη σύγχρονη πραγματικότητα και  τη ζωή. Ο ποιητής προσπαθεί να αναγνωρίσει, να ερμηνεύσει  και να καταγράψει τον κόσμο μέσα από μια  συγκρουσιακή  σαφήνεια. Και εδώ έρχεται το ερώτημα όπως διατυπώθηκε από τον κ. Τσαβδάρη ː « Άραγε σε τι απαντάει η τσαλακωμένη ψυχή του ποιητή; και με αυτή την  αφορμή η δικιά μας τσαλακωμένη ψυχή, του καθενός σύγχρονου ανθρώπου ».
Αξιοσημείωτα είναι και τα λόγια του εκπαιδευτικού  δευτεροβάθμιας Βέσπαρη Πέτρου ο οποίος-- μεταξύ των άλλων—είπε,  αναφερόμενος  στην ποίηση και την  Αλμωπία,   πως πληγώνει και εμπνέει τους ευαίσθητους ανθρώπους.
Ο Γιώργος Γιόρτσος, διευθυντής του ΙΕΚ Αριδαίας, άφησε τη δική του αξιόλογη σφραγίδα στη φετινή εκδήλωση των ποιητών. Εκτός από  την απαγγελία ποιημάτων της νέας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Σαμαρτζίδη,   πρόσφερε  και  όμορφα εδέσματα που ετοίμασαν οι σπουδαστές του των τμημάτων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, δίνοντας έτσι μια διαφορετική όμορφη  πινελιά.   
Η παγκόσμια ημέρα ποίησης καθιερώθηκε από την  UNESCO το 1999,  ύστερα από πρόταση του δικού μας πρέσβη Βασίλη Βασιλικού.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more