Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

5.000 ΑΔΕΙΕΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Στην ομόφωνη έγκριση 5.000 αδειών πλανόδιου εμπορίου για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του σώματος.
Πρόκειται για μια σημαντική δυνατότητα που δίνεται στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να  μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους και εκτός των λαϊκών αγορών ως πλανόδιοι έμποροι. Η δυνατότητα αυτή δινόταν στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων έως το 2014, οπότε σταμάτησε η έκδοση νέων αδειών πλανόδιου εμπορίου για καλλιεργούμενα προϊόντα. Ο Ν. 4497/2017 «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» την παρέχει πλέον εκ νέου στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες της χώρας που αξιοποιεί τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νομοθετικού  πλαισίου, με στόχο την οικονομική στήριξη του αγροτικού κόσμου, την ενίσχυση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού», δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας.
Ο κ. Γιουτίκας, στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι «ο αριθμός των 5.000 νέων αδειών προσδιορίστηκε με βάση τις εκτιμήσεις των ΟΤΑ, οι οποίοι κατά το νόμο είναι αρμόδιοι για την έκδοση των αδειών και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από παραγωγούς εντός των ορίων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από όμορες Περιφέρειες για την απόκτηση άδειας  πλανόδιου πωλητή». Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει, στέκεται ουσιαστικά στο πλευρό του δοκιμαζόμενου αγροτικού  κόσμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποδεικνύει και με μια σειρά επιπλέον μέτρων, που σκοπό έχουν την οικονομική διευκόλυνση των παραγωγών». Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Γιουτίκας, «το ετήσιο τέλος που προβλέπει ο νόμος για τη χρήση άδειας πλανόδιου παραγωγικού εμπορίου δεν θα υπερβαίνει  το ποσό  των 60 ευρώ. Προκειμένου δε για την πλανόδια πώληση εποχιακών προϊόντων, θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του τέλους ανά μήνα, σε ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα  5 ευρώ».

Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που θα αποκτήσουν άδεια πλανόδιου εμπορίου θα μπορούν στο εξής να ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας στην οποία διατηρούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους. Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε δύο ακόμη Περιφέρειες, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτησή τους θα εγκριθεί από τον οικείο Περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Περιφέρεια καθορίζει το συνολικό αριθμό των αδειών, την περιοχή δραστηριοποίησης του δικαιούχου της άδειας και το ύψος του τέλους που ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλλει κατ’ έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more