Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ


Στις 15 Μαϊου εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης κατά της υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο που κατέθεσε η ΠΕΔ-ΚΜ - Ξενάγηση Δημάρχων στο Μακεδονικό Τάφο στον Άγιο Αθανάσιο και το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων
  
Η αίτηση ακύρωσης κατά της υπαγωγής της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, που έχουν ασκήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), συλλογικοί φορείς και μεμονωμένοι πολίτες - καταναλωτές εκδικάζεται στην Επταμελή σύνθεση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 15 Μαΐου 2018.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) που έγινε στο Δήμο Χαλκηδόνος κατά τη συζήτηση του θέματος, σε εκτέλεση προηγούμενης απόφασης ασκήθηκε από την ΠΕΔ-ΚΜ συλλογικούς φορείς και πολίτες, αίτηση ακύρωσης κατά της διάταξης που προέβλεπε την απευθείας υπαγωγή της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Στο μεταξύ εκδόθηκε και διοικητική πράξη οπότε ασκήθηκε και δεύτερη αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης αυτής, με αποτέλεσμα να προσδιοριστεί η συζήτηση για δυο αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ την ίδια μέρα (15 Μαϊου).
Με αφορμή την ενημέρωση του Δ.Σ για το θέμα της ΕΥΑΘ, οι εκπρόσωποι της Κίνησης 54 Φορέων και Οργανώσεων για τη συνεργατική διαχείριση του νερού, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Λάζαρος Αγγέλου, αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά στην ανάγκη το νερό να παραμείνει στα χέρια ων πολιτών και όχι στα χέρια εταιρειών.
Τη θέση αυτή στηρίζει σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ έκανε δεκτή την πρόταση να παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου 2018 - στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων  από το μεγάλο δημοψήφισμα για το νερό –σχέδιο για τη διαχείριση του νερού. «Θέλουμε να εκπονηθεί σχέδιο από την ΠΕΔ-ΚΜ και τους πολίτες που θα αποτελέσει την  εναλλακτική πρόταση του Ναι στη διαχείριση του νερού» υπογράμμισε ο κ. Αγγέλου. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ και της Κίνησης των 54 Φορέων που θα καταρτίσει το εν λόγω σχέδιο, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στην κυβέρνηση. 
«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι όχι τα ιδιωτικά κέρδη, αλλά το συλλογικό συμφέρον και το περιβαλλοντικό όφελος» τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό θα προσφέρει χαμηλές τιμές και περιβαλλοντικά οφέλη. «Εμείς λέμε ούτε 1% να μη περάσει στα χέρια τω ιδιωτών. Γιατί ακόμη και αυτό μπορεί να φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και διακοπές σε φτωχά νοικοκυριά» σημείωσε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική έρευνα που λέει ότι το συνεργατικό μοντέλο αποδίδει καλύτερα από ότι το ιδιωτικό.

ΕΠΑΛ: Θέσεις για τους αποφοίτους
Πρόσκληση στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, να αποφασίσουν μέσω των δημοτικών συμβουλίων τους, τον καθορισμό θέσεων εργασίας για τους αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑ.Λ) ζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, ενόψει του προγραμματισμού για το σχολικό έτος 2018 -2019. Απευθυνόμενος στους αιρετούς για τη χρησιμότητα του προγράμματος «Μεταλυκειακό έτος Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ- Η συμβολή του στην Ανάπτυξη», ο κ. Ανανιάδης τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία καθίσταται  πρωτοπόρα, καθώς έχει ξεπεράσει και την Αττική σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ που εκπαιδεύονται και εργάζονται σε επιχειρήσεις. Δηλαδή σπουδάζουν και δουλεύουν, ενώ παράλληλα έχουν και ασφάλιση».
Ανέφερε μάλιστα ότι το  ¼ αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ είναι σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και αυτό, όπως είπε, είναι μεγάλο όφελος για την τοπική οικονομία και την αγορά, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δεσμευτούν και μόνιμες θέσεις εργασίας. «Για αυτό ζητάμε να προβλεφθούν θέσεις εργασίας, με απόφαση των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων, ανάλογα με τις ειδικότητες που έχουν τα ΕΠΑΛ. Ζητάμε να καθορίζονται θέσεις που να είναι αξιοποιήσιμες και αυτό μπορεί να γίνει, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας κάθε περιοχής. Αυτή τη στιγμή οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, οδηγούνται στην ανεργία και σε άσχετες καταρτίσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται σπουδαία μυαλά» υπογράμμισε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. 

Τιμητική διάκριση
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον εθελοντή συνεργάτη του Δήμου Χαλκηδόνος, Πέτρο Καλαϊτζή, τοπογράφο συνταξιούχο του δημοσίου που υπηρέτησε για χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απονέμοντας τη διάκριση ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Ιωάννης Τσουκνιδάς, τόνισε πως «με τη βράβευση αυτή δεν του δίνουμε όλη την αξία που έχει ως άνθρωπος και επιστήμονας, αφού ο κ. Καλαϊτζής καθημερινά αγωνίζεται, βοηθώντας σημαντικά τις υπηρεσίες του Δήμου». Οι γνώσεις του πάνω στο Κτηματολόγιο, όπως είπε, είναι τεράστιες και ειδικά για το Δήμο Χαλκηδόνος εξαιρετικά χρήσιμες, αφού θα μπει στο Κτηματολόγιο, σε πρώτη φάση το Μάιο - Ιούνιο και σε δεύτερη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Ο εθελοντισμός του είναι σημαντικός και η  πλακέτα αυτή είναι μικρή μπροστά στη μεγάλη προσφορά του προς το Δήμο και τους πολίτες του» τόνισε ο δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου ευχήθηκε να βρεθούν και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ στο Μακεδονικό Τάφο: Επισκέψιμο από χθες το μνημείο
Στο πλαίσιο της φιλοξενίας στο Δήμο Χαλκηδόνος, αντιπροσωπεία δημάρχων της ΠΕΔ-ΚΜ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε  στο Μακεδονικό Τάφο, που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ και αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, την περίοδο 1993 – 1994. Θεωρείται μάλιστα το δεύτερο πιο σημαντικό μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Πλέον το μνημείο μετά από επίπονη προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας να αναθέσει τη φύλαξη του χώρου, είναι πλέον επισκέψιμο δυο φορές την εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ από την πλευρά του ο Δήμος Χαλκηδόνος καταβάλει προσπάθεια για την ανάδειξή του και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου.
Η ξενάγηση στο ταφικό μνημείο έγινε από την αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Μαρία Παππά, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για το μοναδικό Μακεδονικό Τάφο με σπάνιες ολοκληρωμένες τοιχογραφίες, που δεν υπάρχουν καν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, καθώς αναπαριστούν με γλαφυρό τρόπο ένα Μακεδονικό Συμπόσιο. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας αυτής της αναπαράστασης, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι συνήθως απεικονίζονται πολεμικές φιγούρες και σπάνια τέτοια θέματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα στη Βεργίνα η μοναδική τοιχογραφία που υπάρχει είναι της Περσεφόνης και δεν είναι ολοκληρωμένη. Η κ. Παππά σημείωσε ακόμη ότι ο Τάφος έχει σχήμα ναού με τρίγλυφα Δωρικού ρυθμού και μια  Ζωφόρο Ιωνικού Ρυθμού (πρόκειται για το αρχιτεκτονικό δομικό, μορφολογικό και τυπολογικό μέρος κτισμάτων).  Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη Ζωφόρος αποκαλύφθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς ο δρόμος πριν την αποκάλυψη ήταν μπαζωμένος.

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ επισκέφθηκαν το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος. Η έπαυλη όπου στεγάζεται το μουσείο, αγοράστηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να χρησιμοποιηθεί ως Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, ενώ εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1999 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Είναι επισκέψιμο καθημερινά 9 π.μ – 2 μ.μ για σχολεία κ.α και σύμφωνα με τον Ταγματάρχη, Λεόντιο Μικρόπουλο, ο επισκέπτης  μπορεί να θαυμάσει σημαντικά ευρήματα, ξίφη, όπλα, παράσημα, στολές από τους Βαλκανικούς Πολέμους, αγγίζοντας την ιστορία μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κειμήλια του Ελληνικού, Τουρκικού, Βουλγάρικου, Σερβικού, Μαυροβουνιώτικου και Ρουμανικού Στρατού. Τα κειμήλια είναι τοποθετημένα σε προθήκες στους χώρους της έπαυλης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα προβολής ιστορικού ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912- 13.  
Οι δήμαρχοι στο πλαίσιο περιήγησης τους στο Δήμο Χαλκηδόνος, επισκέφθηκαν και το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Κουφαλίων, όπου η ΠΕΔ-ΚΜ παρέδωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις μοναχές.

*Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στα συμπεράσματα από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (17-04-2018) και στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (19-20 Απρ. 2018), καθώς  και τα αιτήματα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου για ενίσχυση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού τους. Ανάλογο αίτημα έχει καταθέσει και ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more