Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Συνεδρίαση Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας υπό την προεδρία του Μανώλη Κεφαλογιάννη σήμερα στις Βρυξέλλες.»


Συνεδρίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ασχολείται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης που προεδρεύει της συγκεκριμένης Επιτροπής στην οποία μετέχουν 80 ευρωβουλευτές και Τούρκοι  βουλευτές τόνισε στην εισήγησή του:
Καλωσορίζουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους Τούρκους συναδέλφους μας. Η σημερινή συνεδρίαση είναι επιτέλους ένα θετικό βήμα μετά από τρία χρόνια απουσίας συναντήσεων. Αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη εννιά συναντήσεις της Επιτροπής σήμερα είναι πράγματι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια για τις σχέσεις μας.
Είμαστε εδώ γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί έναν δημιουργικό και ανοικτό διάλογο με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την τουρκική κυβέρνηση.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, να μοιραστούμε κοινές προτεραιότητες. Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η διαμορφούμενη κατάσταση στη Συρία.
Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς είναι μία πολύ καλή επένδυση στη σταθερότητα και την ευημερία τόσο της Ένωσης όσο και της Τουρκίας.
Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή της προοπτική δοκιμάζονται μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. και εδώ θέλω να τονίσω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα, όμως και μετά στην Τουρκία δοκιμάζεται και το Κράτος Δικαίου. Βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ανανεώνεται διαρκώς με προεδρικά διατάγματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών οι διώξεις και οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 150.000.  Παράλληλα, πολλαπλές είναι οι καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το νέο σύνταγμα που ενέκρινε το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 δεν ανταποκρίνεται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Η πορεία προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου απαιτεί τη συμμετοχή όλων, κυβερνητικών και αντιπολιτευομένων χωρίς αποκλεισμούς.
Αλλά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε την Τουρκία μία χώρα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από τα προβλήματα η Τουρκία θα παραμείνει προσηλωμένη στη Δημοκρατία. Θα σεβαστεί το Κράτος Δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο. Θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της χωρών.

Και κλείνοντας δεν θα μπορούσε να μην ζητήσω τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας σε ένα ευαίσθητο θέμα. Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχεδόν ομόφωνο Ψήφισμά του την περασμένη Πέμπτη από το Στρασβούργο ζήτησε και αυτό την άμεση απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more