Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της επικαιρότητας


Πρωτάκουστη προκλητικότητα από την Τουρκία, ξανά αμήχανη η Κυβέρνηση

 
Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει με τέτοια προκλητική φρασεολογία στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.
Η  δήλωση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική συνεχούς αμφισβήτησης και διαρκούς έντασης που η Τουρκία εφαρμόζει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει  με πρωτόγνωρο τρόπο  κλιμακωθεί  τους τελευταίους μήνες. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Άγκυρα δοκιμάζει τα διπλωματικά αντανακλαστικά, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας. Και γι αυτό ακριβώς η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι και η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για όσα συμβαίνουν, τα οποία δεν είναι τυχαίο ότι εκτυλίσσονται μετά το ταξίδι του κ. Ερντογάν στην χώρα το οποίο μάλιστα οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς εμφάνισαν ως άκρως επιτυχημένο. Αν ήταν αποτυχημένο δηλαδή τι θα γινότανε;
Στο ΥΠΕΞ παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν είναι και η πρώτη φορά που η Τουρκία χαρακτηρίζει τα Ίμια ως ευρισκόμενα υπό την κυριαρχία της. «Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε χθες το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Με απλά λόγια η Άγκυρα διεμήνυσε χθες στην Ελλάδα όχι μόνον να μην τολμήσει να προσεγγίσει τα δύο ελληνικά νησιά, αλλά ούτε καν να σκεφτεί ακόμη και να πετάξει πάνω από αυτά ή να περάσει θαλασσίως δίπλα τους. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε μια τόσο προκλητική δήλωση.Και τι έκανε το υπουργείο των Εξωτερικών; Αντί να κάνει αμέσως αυστηρότατο επίσημο διάβημα στον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές κινήσεις, αρκέστηκε και πάλι σε μια φραστική καταγγελία της Τουρκίας. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι χρειάζονται πλέον άλλες διπλωματικές ενέργειες για να επισημανθούν διεθνώς τα αυτονόητα εθνικά δίκαια.
            Η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους για τις πάγιες εθνικές θέσεις της: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Τα Ίμια -όπως και κάθε άλλη νησίδα την κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Άγκυρα- είναι ελληνικά. Και αυτό θεμελιώνεται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάνης, στην ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, καθώς και στη Συνθήκη των Παρισίων.
            Ανεξαρτήτως όμως της αλλαγής στάσης της Αγκυρας, η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Και δεν έχει να κάνει μόνον με το πόσο απροετοίμαστο απεδείχθη το ταξίδι Ερντογάν στη διάρκεια του οποίου προσφέρθηκε στον Τούρκο πρόεδρο η δυνατότητα να αμφισβητήσει -και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση- τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι και όλες τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις που ακολούθησαν που κατέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν ενιαία στάση έναντι της γείτονος. Καλείται, έστω και σήμερα να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί και η πολυγλωσσία στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.
            Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα στα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει:

  • Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων.
  • Να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων.
  • Να προχωρήσει έστω και σήμερα σε εντονότατο διαβήμα προς τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα.
  • Να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές Αρχές.


            Από την πλευρά της, η  Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση για να προβάλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια.
 
Ακόμα και ο κ. Φίλης καταγγέλλει την “έξοδο” από το Μνημόνιο ως κοροϊδία

            Ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Φίλης καταγγέλουν πλέον τη νέα απάτη της κυβέρνησης.  Όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας για καθαρή έξοδο αποτελούν μια ακόμη κοροϊδία, καθώς τον Αύγουστο τελειώνει η χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέτρα.  Δεν είναι, όμως, μόνον ο κ. Φίλης που κάλεσε χθες τον κ. Τσίπρα να πάψει να πανηγυρίζει. Είναι και ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος βρίσκεται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τον πρωθυπουργό ο οποίος επίσης αμφισβητεί την περιβόητη “καθαρή έξοδο”. Όπως καταλαβαίνετε αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του, είναι μάλλον δύσκολο να πείσει τους πολίτες για κάτι που βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας του ιδίου και όσων νομίζουν ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με τα ψέμματα και την προπαγάνδα.
            Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται μετά τον Αύγουστο υπό επιτροπεία διότι  έρχονται επιπλέον μέτρα 5,2 δις (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου), καθώς και δέσμευση της χώρας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π.
            Δεν βγαίνει από την επιτροπεία, καθώς -όπως παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος- συζητείται ήδη νέα διαδικασία επιτροπείας κάτω από τον τίτλο «Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης». Η Κυβέρνηση περηφανεύεται ότι θα φέρει τη χώρα εκεί που βρισκόταν στις αρχές ου 2015, αλλά προσποιείται ότι ξεχνά πως, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, επιβλήθηκαν μέτρα λιτότητας 15 δις ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στη χώρα πάνω από 100 δις, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
            Προχτές στη Βουλή και χτες με συνεντεύξεις του, ο κ. Φίλης διατύπωσε θέσεις διαμετρικά αντίθετες  αντίθετες στην κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική προπαγάνδα. Θα είχαν βέβαια νόημα όσα υποστηρίζει ο κ. Φίλης αν τα λόγια του ευθυγραμμίζονταν με τις πράξεις τους. Διότι ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση που ασκεί την πολιτική που περιγράφει, ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ψήφισε- όπως και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ- το τέταρτο μνημόνιο το οποίο τώρα αίφνης ανακάλυψαν τα μέτρα σκληρής λιτότητας που υπονομεύουν την χώρα και για τα επόμενα χρόνια.
 
Η απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες θα προκαλέσει πλήρη ακυβερνησία

            Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί ριζικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καθιερώσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές . Διότι η απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες θα προκαλέσει  πλήρη ακυβερνησία. Όσοι έχουν έστω και στοιχειώδη γνώση του πως λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την εφαρμογή απλής αναλογικής  θα οδηγηθεί στην πλήρη παράλυση. Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει λοιπόν πως ακόμη κι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Διότι πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μεσολαβήσουν -όπως όλα δείχνουν- εθνικές εκλογές και η Νέα Δημοκρατία θα τον καταργήσει αμέσως. Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση την εντολή που έλαβαν από τους πολίτες και όχι εκβιαζόμενοι από τις μειοψηφίες. Ας μην προσπαθεί λοιπόν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εργαλειοποιήσει και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, για να ελέγξει έστω και ως μειοψηφία τους Δήμους και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της στις εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more