Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Με επιστολή τους προς τον Αντόνιο Ταγιάνι πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και David Mc Allisterτου ζητούν να προφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του ΕΚ.


Επιστολή-παρέμβαση απέστειλαν στον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο David Mc Allister πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.
Με την επιστολή τους οι δύο ευρωβουλευτές ενημερώνουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για το σχεδιαζόμενο ταξίδι στην Τουρκία ομάδας ευρωβουλευτών στις 7-8 Μαΐου με σκοπό να επισκεφτούν μεταξύ άλλων την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μία επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μία εποχή που οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι ασαφείς, οι επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία είναι περιορισμένες.
Και το σημαντικότερο η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιείται στο μέσο της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου.
Και επισημαίνουν:
«Το ζήτημα με αυτές τις επιτροπές –που αυτοαποκαλούνται Ομάδες Φιλίας- έχει πολλαπλώς αναδειχθεί και στηλιτευθεί στο υψηλότερο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Γιατί, η παρουσία τους, όπως και της Επιτροπής Φιλίας των ευρωβουλευτών που προτίθενται να επισκεφθούν την Τουρκία χωρίς κανένα θεσμικό κύρος, επίσημη ιδιότητα και υπόσταση έχει ως αποτέλεσμα να συγχέεται με τα επίσημα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Που είναι τα μόνα που έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να μεταφέρουν τις επίσημες θέσεις του Κοινοβουλίου και των Επιτροπών του.
Είναι κατανοητό ότι οι ομόλογοί μας σε τρίτες χώρες ή σε υπό ένταξη χώρες νοιώθουν άβολα για την κριτική στάση των επίσημων θέσεων του Κοινοβουλίου απέναντί τους και προτιμούν να αναπτύξουν σχέσεις με ανεπίσημα μη θεσμοθετημένα όργανα. Και αυτής της μορφής οι επαφές προβάλλονται στο εσωτερικό των χωρών τους σαν επίσημες προκαλώντας ασφαλώς σύγχυση γιατί «θολώνουν» και υποβαθμίζουν τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοινοβουλίου ενώ παράλληλα προκαλούν ρωγμές στην αξιοπιστία μας.
Θεωρούμε, λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιάζουσα κατάσταση στην Τουρκία λόγω και της προεκλογικής περιόδου ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του των ευρωβουλευτών θα παρουσιαστεί στην Τουρκία σαν επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα γίνει προϊόν προπαγανδιστικής εκμετάλλευσης στην προεκλογική εκστρατεία.»
Και η επιστολή καταλήγει:

«Σας συστήνουμε, λοιπόν, να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση του συγκεκριμένου ταξιδιού κάτι που θα προφυλάξει ασφαλώς το κύρος και την αξιοπιστία του Κοινοβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more