Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

3Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


ΓΡΑΦΕΙ  Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη και στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία.  Συγκεντρώθηκαν  πάνω από 125  Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κυρίως από τη Μακεδονία, για να χορέψουν και να φωνάξουν πως οι Μακεδόνες είναι όρθιοι και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι τέλους, ακόμα πως Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα των απανταχού Μακεδόνων και όλου του Ελληνισμού, αφού  πηγάζει από την Ελληνική ψυχή και είναι  συνυφασμένο με  την Ιστορική Αλήθεια.
Οικοδεσπότης αυτού του ανταμώματος ήταν ο  δήμαρχος της Αμφίπολης
κ Κωνσταντίνος Μελίτος. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του τάφου της Αρχαίας Αμφίπολης και στη συνέχεια της υποβάθμισής του, μάλιστα σε μια περίοδο που επιβάλλεται να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Αναρωτήθηκε δημόσια, για ποιο λόγο δεν ξεκινούν οι ανασκαφές  και οι εργασίες αναστήλωσης και υποστύλωσης του μνημείου,  καθώς και ποια είναι η σχέση του μνημείου με τον Μεγάλο Στρατηλάτη. Απαίτησε δε από την κυβέρνηση τη συνέχιση των ανασκαφών για να αποδειχθεί ποιοι τελικά είναι θαμμένοι στο λόφο Καστά.  Θύμισε ακόμα, πως από την Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον των Περσών.
Παρών και ο δήμαρχος Άργους και Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος,  άλλωστε πως θα μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση εκπρόσωπος από τα Αρχαία Μέρη των Μακεδόνων, εκεί που κατοικούσαν οι Αργειάδες, οι πρόγονοι του Μ. Αλέξανδρου και όλων των Μακεδόνων. Στο χαιρετισμό του υποκλίθηκε   στο μεγαλείο όλων των συλλόγων που σηκώνουν ψηλά το λάβαρο της Ελλάδας. Στην πύρινη ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε : 
« Ψηλά το κεφάλι Έλληνες, δε μας τρομάζουν οι προδότες. Αντιμετωπίσαμε πολλούς στο παρελθόν. Να είστε σίγουροι αυτοί που ανατριχιάζουν όταν ακούνε τον εθνικό ύμνο δεν τους φοβούνται αυτούς τους λίγους. Οι ώρες είναι δύσκολες, τέτοιες που θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας, θα πρέπει  να τραβήξουμε αυτό το δύσκολο δρόμο, να σώσουμε εκείνα που θα μας κρίνουν αν δεν το κάνουμε οι αγέννητοι,  αυτοί που θάρθουν. Θα ήθελα να ήξερα  η καρδιά όλων εκείνων που χτυπάει Ελληνικά πως αισθάνονται όταν κάποιοι συζητούν να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας σε κάποιους που δεν έχουν καμία  σχέση με τη Μακεδονία. Ήξερα μέχρι σήμερα πως μόνο οι άνθρωποι με βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο θέλουν να αλλάξουν το όνομά τους. Γιατί δεν κρατάνε το δικό τους όνομα , Βαρντάρσκα ήταν το όνομά τους… αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες που απαιτούν και στο πολιτισμό μας  να βάλουν χέρι… πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα...Να κρατήσετε γερά τα σύνορα, εκείνα που δεν τα χαράξανε με γραμμές χαράχτηκαν με αίμα. Είστε υποχρεωμένοι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, να ακολουθήσουμε το δρόμο του Παύλου Μελά, να μην κατεβάσουμε τις σημαίες, να μην υποστείλουμε τον αγώνα. Είμαι σίγουρος πως η θέρμη της ψυχής σας ξεπερνάει τη δική μου. Αλλά να ξέρετε πως η υπόθεση της Μακεδονίας δεν είναι μόνο δική σας, αλλά όλης της Ελλάδας, γιατί Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα. Σας φέρνω το χαιρετισμό από τη γη των Τημενιδών -Ηρακλειδών, από όπου καταγόταν η γενιά του Μ. Αλέξανδρου. Να ξέρετε ότι στο ρυθμό της δικής σας καρδιάς κτυπάει η καρδιά όλων των Ελλήνων. Δε σταματάμε τον αγώνα. Οι χοροί και τα πανηγύρια είναι για να τους δείξουμε ότι δεν τους φοβόμαστε, ότι εμείς γλεντάμε και διασκεδάζουμε επειδή δεν πιστεύουμε ότι κανένας θα κλέψει το όνομα της Μακεδονίας μας ». 
Η Συντονίστρια των Παμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου κ. Νίνα Γκατζούλη, στο χαιρετισμό της χαρακτήρισε αδιάφορους όσους  δε θέλουν να γίνουν τα επείγοντα  έργα για να μην καταστραφούν τα σημαντικά μνημεία που βγήκαν στην επιφάνεια,  και ρώτησε δημόσια, για ποιο λόγο έχουν σταματήσει οι ανασκαφές. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του υπουργού εξωτερικών εξευτελιστική, επειδή εκλιπαρεί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει οδυνηρές και ανιστόρητες  υποχωρήσεις αποδεχόμενος σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ενημέρωσε δε την κυβέρνηση, πως η εξέγερση του Ίλιντεν, το 1903, είχε απώτερο σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας,  συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης και τελικά οδήγησε  στη σφαγή των βλάχων Ελλήνων του Κρουσόβου. Ζήτησε δημοψήφισμα  από τους κυβερνώντες.
Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας,  υποσχέθηκε πως θα φροντίσει η Περιφέρεια ώστε  να χρηματοδοτηθεί η συνέχιση των ανασκαφών στην Αμφίπολη μέχρι το τέλος.
Χόρεψαν   2000  περίπου χορευτές από όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν, χόρεψαν  σε ατελείωτους κύκλους απέναντι από το λόφο Καστά  για τη Μακεδονία.
Από το Ν. Πέλλας ήταν : 1. Οι Φίλοι Παραδοσιακής Μουσικής Έδεσσας  2. Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων ΄΄Ο Αμύντας΄΄ 
 3. Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύδρας ΄΄ Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος΄΄  4. Πολιτιστικός Σύλλογος Ίδας ΄΄ Ιων Δραγούμης΄΄ 5. Φιλοπρόοδος επιμορφωτικός Σύλλογος Καλής  6.  Μορφωτικός Σύλλογος Γαρεφείου΄΄Κώστας Γαρέφης΄΄  7. Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ΄΄ Η Πέλλα΄΄  8. Πολιτιστικός Σύλλογος Λιπαρού Πέλλας ΄΄Απόστολος Παύλος΄΄ 9. Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Γηγενών΄΄Οι Μακεδόνες΄΄  10. Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας ΄΄Οι Αλμωπες΄΄  11. Μορφωτικός Σύλλογος Προμάχων ΄΄Οι Πρόμαχοι΄΄  12. Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών ΄΄ Ορφέας Σκύδρας΄΄   13. Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμιωτών ΄΄Αγ. Νικόλαος΄΄  14.  Πολιτιστικός Σύλλογος Εξαπλατάνου Πέλλας ΄΄Μεν. Λουντέμης΄΄ 15. Πολιτιστικός Σύλλογος Καριώτισσας  16. Το Ριζάρι Πέλλας 
Την εκδήλωση τίμησαν : Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας  και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Άργους και Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, η κ. Νίνα Γκατζούλη  συντονίστρια των Παμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, ο Πρόεδρος των Θρακικών σωματείων, ο πρόεδρος των Σαρακατσαναίων, ο κ. Καράμπαλης της Ένωσης  Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Μελίτος δήμαρχος Αμφιπόλεως, ο Γιώργος Τάτσιος και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο  Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή βουλευτής της Ν.Δ  Ν. Σερρών, ο  κ.Αντώνης Γρέγος και η κ. Σωτηρία Βλάχου βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more