Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ρεκόρ συμμετοχών στον 3ο Λαϊκό Δρόμο «Παναγιώτης Αφαλής»


«Κάθε συμμετοχή μου σε αγώνα είναι και μια κλωτσιά στον καρκίνο. Τον νίκησα μέσα από τον αθλητισμό και δεν ξέρω σε ποιο ρέμα -από τα πολλά ρέματα που έχω περάσει τρέχοντας- βρίσκεται τώρα. Είμαι πλέον απελευθερωμένος, τώρα είμαι μια χαρά …».
Στη δήλωση αυτή του 75χρονου βετεράνου των κουλουάρ των λαϊκών αγώνων δρόμου Νικηφόρου Τσανακτσίδη, που επλήγη από τον καρκίνο και βγήκε νικητής από τη μεγάλη μάχη, βρίσκει την καλύτερη αντήχησή του το μήνυμα του 3ου Λαϊκού Δρόμου «Παναγιώτης Αφαλής», που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή 7.000 και πλέον δρομέων, που αποτελεί νέο ρεκόρ συμμετοχής. Σ’ αυτήν τη γιορτή του αθλητισμού, που στέφθηκε με επιτυχία, τιμήθηκε ο κύριος Νικηφόρος για τους αγώνες του στους στίβους και στη ζωή, με τον ίδιο να προτρέπει τους συνομήλικούς του να αγαπήσουν τον αθλητισμό, το περπάτημα ή το τρέξιμο, όπως λέει.
Αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλαν για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης δίνοντας το σύνθημα της εκκίνησης στις δυο αφετηρίες της Νεάπολης και των Συκεών. «Ο αθλητισμός, μαζί με τον πολιτισμό και την παιδεία, συμβάλλει σημαντικά ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ο αθλητισμός είναι ζωή», τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση, για να πλημμυρίσουν αμέσως μετά το χαρακτηριστικό ήχο της εκκίνησης των αγώνων.

Πολύχρωμο ποτάμι ζωής…
Δύο αφετηρίες, λοιπόν, ένας τερματισμός! Ανάμεσά τους ένα πολύχρωμο, ξέφρενο ποτάμι κόσμου κάθε ηλικίας να ρέει ασταμάτητο και με ενθουσιασμό στους δρόμους του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ήταν ο 3ος Λαϊκός Δρόμος «Παναγιώτης Αφαλής» που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 20 Μαΐου, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη των μελών του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης (ΣΔΥΘ) και των τοπικών, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων.
Ανάμεσά τους ξεχώρισε η εθνική ομάδα ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ, η οποία από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ITS κατακτώντας συνολικά 67 μετάλλια, προσγειώθηκε τελικά στην αφετηρία της Νεάπολης, έχοντας δίπλα της και την ομάδα πυγμαχίας του ΠΑΟΚ με διεθνείς επιτυχίες στον… εξοπλισμό της.

Κόκκινα και άσπρα, ήταν τα χρώματα για τα μπλουζάκια των δρομέων, κίτρινα ήταν αυτά για τους εθελοντές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, από μωρά παιδιά στα καρότσια με τις μαμάδες τους, μέχρι ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου, άτομα με αναπηρία από τα ΚΔΑΠμεΑ του δήμου, αθλητές των τοπικών συλλόγων, αλλά και πολύς κόσμος που τελευταία στιγμή προσήλθε αυθόρμητα για να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, πλημμύρισαν τους δρόμους από τις αφετηρίες των 5.000 μ. στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, και το δημαρχείο στις Συκιές έως το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης».
Το σύνθημα της εκκίνησης, μάλιστα, της διαδρομής των 1.000 μ. έδωσε συγκινημένος ο εγγονός του αείμνηστου δημάρχου Συκεών Παναγιώτη Αφαλή που φέρει το όνομά του, και ο οποίος συνοδευόταν από τον πατέρα του. Να σημειωθεί ότι ο αθλητικός αυτός θεσμός είναι αφιερωμένος στον πρώην δήμαρχο Συκεών Παναγιώτη Αφαλή (1916-2015) που συνέδεσε το όνομά του με τις Συκιές, αφού διετέλεσε δήμαρχος επί σειρά ετών, και συγκεκριμένα από το 1964 έως το 1967, μια θητεία που διακόπηκε εξαιτίας του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, και από το 1975 έως το 1988. Ο δήμος τον τιμά όχι μόνο δίνοντας το όνομα του αείμνηστου δημάρχου στον Λαϊκό αυτό Δρόμο, αλλά προχωρώντας σε μετονομασία της πλατείας-πάρκου Ελπίδος  προς τιμήν του Παναγιώτη Αφαλή, ώστε το όνομά του να μείνει για πάντα στην ιστορία, κάτι που θα γίνει επίσημα με τη διοργάνωση ειδικής μεγάλης εκδήλωσης που ετοιμάζεται.

Έντονη κινητοποίηση
Η κινητοποίηση του μηχανισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών ήταν έντονη όσο η ημερομηνία της διεξαγωγής του αγώνα πλησίαζε. Από το νωρίς το πρωί της Κυριακής, δε, οι διοργανωτές αλλά και οι εκατοντάδες εθελοντές ήταν όλοι στο πόστο τους προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που θα εξασφάλιζε την επιτυχή έκβαση του αγώνα δρόμου. Επί ποδός και η δύναμη της Τροχαίας που είχε οριοθετήσει την περιοχή κατά μήκος της διαδρομής ώστε να ρυθμίζεται ανάλογα η πορεία της κυκλοφορίας των οχημάτων, και η οποία τιμήθηκε για την προσφορά και τη συμβολή της στην επιτυχία της διοργάνωσης.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Τροχαία, την Αστυνομία, τους εκατοντάδες εθελοντές, τους προσκόπους και την ΕΔΟΜΑΚ, γιατί με τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους μπορούμε για τρίτη χρονιά πλέον να πραγματοποιούμε αυτόν τον αγώνα ως καθιερωμένο και καταξιωμένο πλέον θεσμό», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη. Ο δεύτερος, δε, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την οργανωτική επιτυχία της διοργάνωσης, την οποία πίστωσε «στους εργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα υπερέβαλαν εαυτούς», ενώ ευχαρίστησε και τους χορηγούς που «στήριξαν αποφασιστικά το όλο μεγάλο εγχείρημα».
Την άποψη περί μεγάλης επιτυχίας ενισχύει και ο πρώτος νικητής στις διαδρομές Γιάννης Κρέκας, ο οποίος μετά την κάλυψη της διαδρομής των 5.000 μ. πήρε θέση και στην αφετηρία των 1.000 μ., κατακτώντας έτσι δυο πρωτιές. «Ο κόσμος φάνηκε ότι αγκάλιασε την προσπάθεια του δήμου. Το σημαντικό για μας τους δρομείς είναι ότι όλα ήταν δωρεάν, γιατί πλέον στους αγώνες που συμμετέχουμε υπάρχει πάντα κάποια συνδρομή. Πρωτοφανές αυτό το γεγονός και μπράβο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Θεωρώ ότι όλα κύλησαν άψογα. Η διοργάνωση αυτή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες πιο μεγάλες διοργανώσεις», δήλωσε ο αθλητής του ΣΑΠΚ Νεάπολης, που πρώτη φορά πήρε μέρος σ’ αυτή τη διοργάνωση και έμεινε ενθουσιασμένος.
Στον τερματισμό, στη διάθεση του κάθε δρομέα, εκτός από το δίπλωμα συμμετοχής στον 3ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Παναγιώτης Αφαλής», υπήρχαν νερά, χυμοί, μπανάνες και μέλι που πρόσφεραν οι χορηγοί του Λαϊκού Δρόμου (Βίκος, Μελίχρυσο, Καφέ Calderon). Κανείς, όμως, δεν αποχωρούσε από τον χώρο περιμένοντας να χειροκροτήσουν τους νικητές των διαδρομών, αλλά και για να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Στο ζεστό αυτό κλίμα, και υπό το θερμό χειροκρότημα όλων, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και στελέχη της διοίκησης του δήμου τίμησαν τους νικητές των διαδρομών, που είναι οι εξής:
· 1.000 μ. ΑΝΔΡΩΝ: Γιάννης Κρέκας, Γρηγόρης Γρηγόρογλου, Βαγγέλης Κατσαρός,
· 1.000 μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ευδοκία Μπαδή, Χρυσή Μυλωνά, Σοφία Λαφτσόγλου,
· 5.000 μ. ΑΝΔΡΩΝ: Γιάννης Κρέκας, Γιώργος Σαντσόλι, Θανάσης Καραπιτσάκης,

· 5.000 μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ζωή Μπέτα, Γεωργία Κανούτα, Άννα-Μαρία Χαραλαμπίδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more