Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η Παραίτηση, του Άγγελου Ποθουλάκη, στις 4 Μαΐου 2018 στα Χανιά


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τον νεότερο Κρητικό λογοτέχνη της εποχής μας…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2018, ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ «YOUCA»,

Καραϊσκάκη 76, Χανιά (κοντά στην Πυροσβεστική)

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Τηλ. επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6983 091 058

…Το να γράφει κανείς μπορεί να πάρει κάποτε διαστάσεις τέτοιας ανάγκης όσο αναγκαία είναι και η αναπνοή… (από συνέντευξη του Άγγελου Ποθουλάκη στην Ιστοσελίδα των Εκδόσεων Ραδάμανθυς).

Θα μιλήσουν για το βιβλίο:

Αθανασία Κοκκινάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια
Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Εθελόντρια των «Γιατρών του Κόσμου», του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους» & αρθρογράφος της στήλης «Σκέψεις μιας Εθελόντριας» στα «Χανιώτικα Νέα»
Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, δάσκαλος
Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας
Άγγελος Ποθουλάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Παραίτηση»

Ένας άνθρωπος που ισορροπεί ανάμεσα στον κοινωνικό καθωσπρεπισμό και το περιθώριο. Κάποτε, κάπου, ίσως και τώρα… στέκει σαν κατερειπωμένο αρχοντικό ατενίζοντας το πέλαγος. Μοιάζει, λες, με το πορτρέτο της κοινωνίας! Άνθρωποι που πονούν, μα είναι ανάλγητοι, που ποθούν, μα δεν τολμούν, που το επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, μα ούτε και τον ίδιο τους τον εαυτό. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Με το έργο Η Παραίτηση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, ο Άγγελος Ποθουλάκης καταθέτει τα «διαπιστευτήριά του» στο χώρο της λογοτεχνίας. Με λόγο εξαιρετικά δουλεμένο και με μια ιστορία που θυμίζει έντονα φιλμ νουάρ, ο συγγραφέας συνταξιδεύει με τον αναγνώστη νοερά, περπατώντας στις όχθες ενός αφηγηματικού ποταμού.

Με ιδιαίτερη σεμνότητα στέκεται ο νεότερος σε ηλικία Κρητικός λογοτέχνης της εποχής μας (γεννήθηκε το 1993), που σπουδάζει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Με σεμνότητα, αλλά χωρίς φόβο και δέος, μας διηγείται μια «ιστορία προσεχώς», μας δίνει μια γεύση από το ταλέντο του και μας καλεί, μαζί με τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, να σταθούμε πλάι του σε αυτά τα πρώτα, αλλά γεμάτα υποσχέσεις, λογοτεχνικά του βήματα.


Η τέχνη του Άγγελου υφαίνει σαν αργαλειός αδιόρατες συνομιλίες με τον «Μύθο του Σίσυφου» του Αλμπέρ Καμύ, με την «Έρημη χώρα» του Τ.Σ. Έλιοτ, με την «Γκραντίβα» του Σ. Φρόυντ, με την «Τελευταία ερώτηση» του Ι. Ασίμοφ, με την ποίηση του Καβάφη, του Καρυωτάκη. Ο τόπος και ο χρόνος, στο έργο του Άγγελου Ποθουλάκη μοιάζει σταματημένος, μα ποτέ δεν σταματά! Η γραμμή του ορίζοντα, πάντα μακριά, σηματοδοτεί την απόσταση του σύγχρονου ανθρώπου από τον ίδιο του τον εαυτό, και η θάλασσα το αέναο κάλεσμα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more