Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Επαγγελματίες και Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες παθήσεις και ασθένειες. – Μόνη λύση η πρόληψη! Τα συμπεράσματα της Έσπερίδες για τους κινδύνους της υγείας, που διοργάνωσε στη μνήμη του Παν. Παπαδόπουλου το Ε.Ε.Θ.


Οι έλληνες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρές παθήσεις και θανατηφόρες ασθένειες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι άλλες ομάδες του πληθυσμού, κατάσταση που επιδεινώθηκε σε τραγικό βαθμό στα χρόνια της κρίσης! Μόνη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και η προσοχή στους επιβαρυντικούς παράγοντες, που όμως καθίσταται δύσκολος ως στόχος, λόγω της έλλειψης χρόνου ή χρήματος!

Στο ανησυχητικό  αυτό συμπέρασμα κατέληξε η Εσπερίδα για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του επαγγελματία, που διοργάνωσε χτες Τετάρτη, το
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΕΘ
 Μιχάλης Ζορπίδης «επιλέξαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του προέδρου του αδελφού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Παπαδόπουλου όχι με τυπικότητες αλλά με την ανάδειξη ενός σοβαρού θέματος: της προστασίας της υγείας μας! Δυστυχώς βλέπουμε, σχεδόν καθημερινά στον περίγυρο μας ανθρώπους νέους και γερούς, σαν τον Παναγιώτη να φεύγουν από τη ζωή ξαφνικά. Άρα, εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε! Όταν όμως καθημερινά έχεις να παλέψεις με τα χαράτσια και τους φόρους, τις τράπεζες και τα χρέη, τον πόλεμο που μας κάνει το κράτος και την κρίση στην αγορά τότε τρως τον εαυτό σου. Και το χειρότερο, δε σου μένει ούτε κουράγιο, ούτε διάθεση, ούτε χρόνος, ούτε μυαλό να προσέχεις τον εαυτό σου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, περιγράφοντας μία κατάσταση που όμως πρέπει να προσεχθεί από τους ανθρώπους της αγοράς.

Η Εσπερίδα άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του εκλειπόντος  και τον Α’ Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Θ.
 Γιώργο Ηλιάδη να αναφέρεται στην επαγγελματική και συνδικαλιστική διαδρομή του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Ο διάδοχος του, στην προεδρία του Β.Ε.Θ.
 Αν. Καπνοπώλης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσφορά του και σημείωσε ότι το θέμα της Εσπερίδας είναι από τα σοβαρότερα που κανονικά θα έπρεπε να απασχολούν τους ανθρώπους της αγοράς!

Στη συνέχεια, οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης ανέλυσαν τα θέματα των εισηγήσεων τους και συζήτησαν με τα μέλη του ΕΕΘ αλλά και με πολίτες που προσήλθαν στην αίθουσα «Θεσσαλονίκη», πτυχές τους.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και κλινικός παθολόγος
 Κώστας Κουτσομητέλης, ανέλυσε μία σειρά από παράγοντες που φαινομενικά δεν μοιάζουν σοβαροί, όπως ο φωτισμός, ο θόρυβος, ο εξαερισμός και οι συνθήκες εργασίας αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα ψυχοσωματικά προβλήματα και άγχος!

Ο Δρ. Καρδιολογίας
 Διαμαντής Γκολιδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα συνήθη προβλήματα της καρδιάς αλλά και στους τρόπους προστασίας της, επισημαίνοντας με έμφαση το είδος των εξετάσεων που πρέπει να κάνει τακτικά κάθε πρόσωπο προκειμένου να διασφαλίζει στο μέτρο του δυνατού ότι δεν κινδυνεύει η υγεία και η ζωή του.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ
 Ευάγγ. Ματζικόπουλος έκανε επίδειξη της χρήσης μηχανήματος απινίδωσης καρδιάς και τεχνικών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και τόνισε ότι σε κάθε χώρο εργασίας θα πρέπει διαθέτει παρόμοιο εξοπλισμό ενώ αναγκαία είναι και η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειας των εργαζομένων, τουλάχιστον ενός ανά 20 υπαλλήλους.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν πως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες πρόκλησης ασθενειών και κάλεσαν όλους τους παρεβρισκομένους να τους προσέξουν ιδιαίτερα χωρίς αναβολές και χωρίς δικαιολογίες...

Την Εσπερίδα χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο
 Χάρης Αηδονόπουλος ενώ την παρακολούθησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κων. Γιουτίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας 
και πολλά μέλη του Ε.Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more