Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ « ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ » ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ


ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Η πρώτη πανελλήνια μαθητική συνάντηση με θέμα « Εκπαίδευση και Λαογραφία » πραγματοποιήθηκε με μεγάλη  επιτυχία  στην   Αριδαία. Περισσότεροι από 800 μαθητές από 25 σχολεία συγκεντρώθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο  με σκοπό τη διατήρηση της Λαογραφίας του τόπου. Το κάθε σχολείο με υπερηφάνεια έφερε μαζί του τη δική του παράδοση, άθικτη,  έτσι όπως την παρέλαβε από τους προγόνους του και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.
Σύμφωνα με το διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πέλλας,  κ. Θωμά Μπαχαράκη, όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκε στην Αριδαία  για την επέτειο  απελευθέρωσης της πόλης στις 4- Νοεμβρίου.  Παρακολούθησε την παρέλαση και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του  από τη μεγάλη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αλμωπίας. Έτσι λοιπόν,  μαζί   με τον κ. Μπίνο δήμαρχο Αλμωπίας, μετά από συζήτηση, αποφάσισαν  τη διοργάνωση  μιας νέας  ετήσιας γιορτής με θέμα την παράδοση.
Η πρώτη συνάντηση είχε επιτυχία αφού, μετά από πρόσκληση, ανταποκρίθηκαν 25 σχολεία της μέσης εκπαίδευσης  για το κομμάτι της Λαογραφίας και 25 για το κομμάτι της Τοπικής Ιστορίας.
Τα παιδιά, των σχολείων που ανταποκρίθηκαν, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδησαν και παρουσίασαν διάφορα δρώμενα. Το δεύτερο γυμνάσιο Αριδαίας εντυπωσίασε με το δικό του δρώμενο, με θέμα έθιμα του γάμου,  παρουσίασε ταυτόχρονα  τα έθιμα των ποντίων και τα έθιμα των εντοπίων, αφού ο γαμπρός ήταν ντόπιος και η νύφη πόντια. Εντυπωσιακό  και πολύ πετυχημένο το ποντιακό θέατρο με τίτλο « Η προξενία…τη Μυρούκας » από τη θεατρική ομάδα του ΓΕ.Λ Σκύδρας.
Το δεύτερο σκέλος της Πανελλήνιας Μαθητικής Συνάντησης περιελάμβανε ημερίδα  Τοπικής Ιστορίας  και πραγματοποιήθηκε 25-4- 2018 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Ίδρυμα.  Σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Πέλλας συνέβαλλαν στην επιτυχία της εντυπωσιακής αυτής ημερίδας οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ευγενία Δανιηλίδου και Αντωνία Παπαδάκη.  Τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν έθιμα γάμου, ιστορία μνημείων,  θέματα σε σχέση με τοπικά γεγονότα,  μαγευτικά τοπία, εκκλησιαστικά  και ιστορικά γεγονότα.
Καθόλη τη διάρκεια της διημερίδας τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές σ αυτό το ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο της όλης διοργάνωσης, οι εκπαιδευτικοί απλά συντόνιζαν.
Γέμισαν οι κερκίδες στο κλειστό και οι δρόμοι της Αριδαίας από παιδικές παρουσίες.  Η φιλοξενία, από την πλευρά του δήμου, ήταν άριστα οργανωμένη. Όλες οι εκδηλώσεις ήταν ανοικτές για τους πολίτες που αγαπούν την παράδοση. Τόσο ο δήμος Αλμωπίας, όσο και το εξαιρετικό Ι.Ε.Κ Αριδαίας με τον αξιόλογο διευθυντή του Γιώργο Γιόρτσο, πρόσφεραν  πεντανόστιμα εδέσματα  στα παιδιά και τους διοργανωτές.
Παρόντες, καθ όλη τη διάρκεια της διήμερης  εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Πέλλας κ. Θωμάς Μπαχαράκης, ο αντιδήμαρχος  κ. Χρήστος Χουρσόγλου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Χατζηγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής του 1ου λυκείου Αλεξάνδρειας  Κώστας Κούγκας. Στην έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό και η εκπρόσωπος της περιφέρειας κ. Μαρία Τσαντάκη- Ζωγράφου.
Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε το μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης που είναι η Λουτρόπολη Πόζαρ, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια . Συμμετείχαν σ αυτή τη γιορτή της Λαογραφίας και παιδιά από τη Γαλλία, τα οποία εφιλοξενούντο  το διάστημα εκείνο από το Γενικό Λύκειο Αριδαίας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής από το πρόγραμμα  Εrasmus.           

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more