Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πρόσκληση - Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Π.Ε. Πέλλας


«Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας, φορείς, συλλόγους και σωματεία να παρευρεθούν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός που άφησε πίσω του 353.000 ψυχές και εκατομμύρια απογόνους που αναζητούν δικαίωση ακόμη και σήμερα» ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με αφορμή τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην Αριδαία σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας και τους Ποντιακούς – Προσφυγικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:

Σάββατο 19 Μαΐου 2018
Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας
Τόπος: Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας
Ώρα έναρξης: 19:30
Περιεχόμενο: Ομιλίες, αφηγήσεις και συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου

Κυριακή 20 Μαΐου 2018
Ιερός Ναός Αγίου Νικάνδρου & Ιωαννικίου Αριδαίας

07:00-10:00π.μ.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ.

10:00-10:30π.μ.
Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εντός του Ιερού Ναού, από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά.

Τελετή Μνημοσύνης – Άγαλμα Ποντιακού Ελληνισμού (2ο Γυμνάσιο Αριδαίας)
10.45-11.30
·      Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτριο Μπίνο 

1.    Ανάγνωση ψηφίσματος
2.    Πυρρίχιος χορός
3.    Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων
4.    Σιγή ενός λεπτού
5.    Εθνικός Ύμνος



Ακόμη, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας παρακαλούνται να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και ομιλιών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Παράλληλα, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2018.
Β) Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Μαΐου 2018 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.


Επίσης, η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παρακαλείται να φροντίσει για τις ιεροτελεστίες, ο Δήμος Αλμωπίας για τη διαρρύθμιση και ευταξία του χώρου του Αγάλματος, η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία παρακαλείται να μεριμνήσει για την στρατιωτική παράταξη και η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας και το τοπικό Τμήμα Τροχαίας παρακαλούνται να φροντίσουν για την τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more