Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Οικία Λουντέμη : Η ευκαιρία που «χάθηκε» (;)


Μια από τις πιο ανεξήγητες ενέργειες , διαχρονικά, στη περιοχή της Αλμωπίας και συγκεκριμένα , στον Εξαπλάτανο, ήταν η κατεδάφιση της οικίας της οικογενείας Λουντέμη, του σπιτιού που έζησε ο μεγάλος έλληνας ποιητής Μενέλαος Λουντέμης. Ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν στην διατηρησιμότητα του κτιρίου που είχε κριθεί , με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ « διατηρητέο κτίριο», ως νεώτερο ιστορικό Μνημείο, τελικά αυτό το «διατηρητέο» κατέληξε να γίνει ένας σωρός από μπάζα, αφού η ίδια η πολιτεία δεν προνόησε να φροντίσει την αναπαλαίωση του και τη χρήση του, ως επισκέψιμου χώρου, σημείου αναφοράς για την ιστορική μνήμη και για τις ερχόμενες γενεές. Από την μια η αδιαφορία τοπικών και κρατικών παραγόντων από την άλλη η ασυμφωνία μεταξύ των κληρονόμων του ποιητή ως προς το ιδιοκτησιακό , οδήγησαν στην απαξίωση και τελικά στην κατεδάφιση.
Κι΄όμως. Έπρεπε να πρυτανεύσει η κοινή λογική, για να μη πω ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ο Νόμος, όπως συμβαίνει και με όλα τα «διατηρητέα» στην Αθήνα, όπου , εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης που αναλαμβάνει το ίδιο το υπουργείο, «ανακαλύπτονται» και προγράμματα αποκατάστασης ή απόκτησης ιδιοκτησίας από το Κράτος, με σκοπό την κοινή ωφέλεια. Με άλλα λόγια , μπορούσε να αγοραστεί το κτίριο από τους κληρονόμους και μόλις περνούσε η ιδιοκτησία στο Κράτος, τότε ήταν εύκολη η αποκατάσταση ή αναπαλαίωση του ιστορικού μνημείου και ο σχεδιασμός για χρήση και παράδοση στη κοινωνία, ως  χώρου πνεύματος και πολιτισμού. Έτσι, η ακριτική κοινότητα Εξαπλατάνου θα είχε ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς με σκοπό την τουριστική προσέλκυση αλλά και την πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και όχι μόνο.

Φυσικά, η καταγραφή του κτιρίου, όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και οτιδήποτε απαιτεί ο Νόμος περί «διατηρητέων» υπάρχουν στα αρχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η «αποκατάσταση», δηλαδή η ανακατασκευή του κτιρίου στη μορφή που ήταν , μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Αυτό που δεν επιτρέπει ο Νόμος είναι να γίνει σύγχρονη οικοδομή, ….πολυκατοικία ή … σουπερ μάρκετ. Ευτυχώς !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more