Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ο μηχανισμός του δήμου βρέθηκε σε ετοιμότητα


Σε κατάσταση ετοιμότητας βρέθηκε ο μηχανισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της έντονης καταιγίδας και χαλαζόπτωσης βρέθηκε στους δρόμους για την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών και τη διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης πολιτών και οχημάτων.
Παρ’ όλα αυτά στην περιοχή ήταν έκδηλος ο φόβος και η αγωνία για την ασφάλεια των πολιτών καθώς τα ορμητικά νερά ήταν σε θέση να απειλήσουν ακόμη και τις ζωές των ανθρώπων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στους δρόμους. Κι αυτό εξαιτίας του ότι το δίκτυο ομβρίων της ΕΥΑΘ αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανεπαρκές στην απορρόφηση των υδάτων, γεγονός που ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατήγγειλε πολλές φορές κατά το παρελθόν, με τελευταία τη δημόσια παρέμβασή του που ασκήθηκε πρόσφατα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και την ενίσχυση του δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων. 
Τα συνεργεία των τριών εμπλεκόμενων αντιδημαρχιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, (Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Μικροέργων και Πολεοδομίας, Καραθιότητας), εξοπλισμένα με τον αναγκαίο εξοπλισμό και μηχανήματα, αλλά και τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, υπό τις οδηγίες του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που βρίσκεται στην Αθήνα για το συνέδριο της ΚΕΔΕ, τέθηκαν επί ποδός… πολέμου, ενώ συνέχισαν να βρίσκονται σε δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από την σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση που «σάρωσε» τη Θεσσαλονίκη.
Ήδη επιλύθηκαν τα επικίνδυνα και σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν, κυρίως σε τμήματα των Συκεών και της Ευαγγελίστριας (σκαλάκια), ενώ αύριο θα ακολουθήσουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, με τους αρμόδιους του δήμου να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Άμεσες ήταν οι παρεμβάσεις και όπου χρειάστηκε στις λίγες περιπτώσεις που προέκυψαν στις Δ.Ε. Νεάπολης και Πεύκων. Άνθρωποι του δήμου από την πρώτη στιγμή της ακραίας θεομηνίας βρέθηκαν στους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες και να προλάβουν τυχόν ατυχήματα.
«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος επανέφερε με έντονο τρόπο την «άμεση και κατεπείγουσα ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών». «Οι μνήμες από τη Μάνδρα Αττικής δεν έχουν σβήσει ακόμη, αλλά τα τραγικά εκείνα γεγονότα, που έστειλαν ηχηρότατα μηνύματα, φαίνεται ότι κάποιους δεν τους ευαισθητοποίησαν», επισημαίνει  ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αναρωτιέται: «Τί πρέπει να γίνει τελικά και στην πόλη μας για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλασιτικά των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπ. Μεταφορών και Δικτύων;».
Όπως τονίζει, η κατάσταση με τα ρέματα παραμένει άκρως επικίνδυνη, καθώς «η Πολιτεία τα εγκατέλειψε στη τύχη τους αφού δεν έχουν καθαρισθεί εδώ και χρόνια, και επιπλέον έχει περιοριστεί η διατομή τους από τα φερτά υλικά». «Για μια ακόμη φορά βγάζουμε κραυγή αγωνίας. Ας το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι της Πολιτείας ότι σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει άμεσος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα», προσθέτει.

Τα προβλήματα
Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές και Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία, «η ισχυρή νεροποντή προκάλεσε υλικές ζημιές. Η κατάσταση ήταν άμεσα ελεγχόμενη και η αποκατάσταση των ζημιών ξεκίνησε άμεσα και θα συνεχιστεί και αύριο».  
Τα προβλήματα στα όρια του δήμου περιορίστηκαν στις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Ελπίδος, Μεσολογγίου, Υετίωνος και Καραβαγγέλη (Συκιές), όπου υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια και κάδους, με παράσυρση υλικών και πετρών. Να σημειωθεί ότι οι ζημιές στις οδούς προκλήθηκαν εξαιτίας των κακοτεχνιών στην αποκατάσταση των τομών των δημόσιων Οργανισμών, οι οποίες επέτρεψαν στα ορμητικά νερά να εισέλθουν κάτω από το οδόστρωμα και να το διαβρώσουν επικίνδυνα.
Τα δύο άτομα που αρχικά αναφέρθηκαν ότι παρασύρθηκαν από τα νερά στην οδό Μεσολογγίου στο ύψος του Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών, εξετάστηκαν από το ασθενοφόρο που έφτασε στην περιοχή και επέστρεψαν στις οικίες τους.
Στην οδό Καραβαγγέλη τα καπάκια δυο φρεατίων-αγωγών της ΕΥΑΘ εκτινάχθηκαν από την ορμή των υδάτων και παρασύρθηκαν σε μεγάλη απόσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, κίνδυνος που τελικά αποσοβήθηκε καθώς επί τόπου υπήρχε εκπρόσωπος του δήμου και ρύθμιζε την κυκλοφορία των οχημάτων. Το ίδιο συνέβη και στην οδό Μεσολογγίου, με την ΕΥΑΘ να καταφθάνει μετά από ώρες, αφού τα συνεργεία του δήμου είχαν προηγουμένως εντοπίσει τα καπάκια των φρεατίων και τα επανέφεραν στις θέσεις τους.
Εντονότερα ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην οδό Προνοίας, εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου το οδόστρωμα υπέστη ζημιές με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση των αστικών λεωφορείων. Επί τόπου βρέθηκαν τα  συνεργεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα οποία ανέλαβαν πρωτοβουλία αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ζημιές, επίσης, προκλήθηκαν σε δημοτικές υποδομές, σε πάρκα, πλατείες, Παιδικές Χαρές, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Για όλες αυτές τις δημοτικές υποδομές θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την ανακατασκευή και την αποκατάστασή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more