Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Για πρώτη φορά Πρυτάνισσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Την μέχρι σήμερα ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέτρεψε η ανάδειξη της Καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη σε Πρυτάνισσα, σπάζοντας έτσι την μέχρι πρότινος «ανδροκρατούμενη» κατάληψη της θέσης.

Η κα Χρυσή Βιτσιλάκη είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού στη Ρόδο. Παράλληλα, μεταξύ των άλλων ιδιαίτερων ακαδημαϊκών πεδίων ενασχόλησής της, δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά με τις σπουδές φύλου, έχοντας ήδη προσφέρει ένα σπουδαίο συγγραφικό, αλλά και έμπρακτο για το φεμινισμό έργο. Επίσης, είναι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της «Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών» («ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή»).
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έχοντας ως βασικό άξονα προτεραιότητας του έργου της την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και συνάμα προάγοντας τις διακρίσεις τους, σε όποιο πεδίο και αν αυτές σημειώνονται, εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά της στην κα Χρυσή Βιτσιλάκη.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζει  στο πρόσωπό της τον ακάματο αγώνα όλων εκείνων των γυναικών φεμινιστριών, που αγωνίζονται για τη διεκδίκηση των θέσεων ευθύνης και τελικά τα καταφέρνουν, διαρρηγνύοντας έμπρακτα τα έμφυλα και αναχρονιστικά στερεότυπα περί των πραγματικών δυνατοτήτων των γυναικών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκα υπήρξε και η συνυποψήφια Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, μέλος της «Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών» («ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή»), κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και που μας γεμίζει με αισιοδοξία για την πορεία των κατακτήσεων των γυναικών και της ισότητας στην πράξη.
Θερμά συγχαρητήρια και στις δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more