Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Α. Σκοπιανό

"Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει ότι η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, και ενιαία."

Tα Σκόπια είναι η επισπεύδουσα πλευρά της όποιας συμφωνίας καθώς εκείνη είναι που θέλει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οφείλει λοιπόν εκείνη πρωτίστως να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να δείξει εμπράκτως τη θέλησή να βρεθεί κοινός τόπος με την Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει τονίσει ότι η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, και ενιαία. Και αυτό έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα από την οποία η χώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η ΝΔ τόνισε εξ αρχής ότι δεν θα δεχθεί την παραπομπή της εφαρμογής της όποιας λύσης σ' έναν μελλοντικό χρόνο και ότι αξιώνει μια ενιαία και άμεση συμφωνία και όχι την εκπλήρωσή της σε μελλοντικές δόσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία γίνεται χωρίς προηγουμένως να έχει αλλάξει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Αν δεν εκπληρωθεί αυτός ο όρος είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για τα τελευταία κρίσιμα στάδια της διαπραγμάτευσης. Από αυτά όμως που αφήνει να διαφανούν η κυβέρνηση το συμπέρασμα είναι ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία σε δόσεις και με βάθος εφαρμογής κάποιων ετών. Οι προϋποθέσεις που θέτει η Νέα Δημοκρατία για μια συμφωνία με τη διαδικασία των 180 ψήφων, είναι συγκεκριμένες και απαράβατες. Η ψήφος δεν εξαρτάται από τη διαδικασία, αλλά από την ουσία. Εξαρτάται, δηλαδή, από το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπάρξει και όχι από τον αριθμό των ψήφων που θα απαιτούνται για την έγκρισή της.
Β. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

"Η παραίτηση του κ. Σακελλαρίου αποδεικνύει την ιδιόμορφη σχέση της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη."

Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Σκιές που έρχονται από το 2016 και η  Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο, την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο πρωτοφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου δεν είναι η πρώτη φορά που υπαινίχθηκε με σαφήνεια χθες ότι το ΣτΕ δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση. Έχει δημοσίως καταγγείλει από το βήμα της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» και δήλωνε τότε ότι «υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά» καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια». Άρα δεν πρόκειται μόνο για σκιές αλλά για καταγγελθείσες παρεμβάσεις.
  • Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε δημοσίως το ανώτατο δικαστήριο  ότι λόγω της απόφασής του (και εξαιτίας των χρημάτων που θα στερηθεί το δημόσιο από τις τηλεοπτικές άδειες) θα στερήσει νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς.
  • Ο  Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι «δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές».  Χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση του ΣτΕ «ριφιφι».
  • Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του αναφέρει επί λέξη ότι «αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».
  • Η εφημερίδα «Αυγή», μέτοχος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική απόφαση του ΣτΕ που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο».
  • Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα».
  • Ο αναπληρωτής Γραμματέας των ΑΝΕΛ κ. Αθανάσιος Μπέλτσος, προτρέπει τον Πρωθυπουργό και τον κ. Πάνο Καμμένο να «τσακίσουν τη δικαιοσύνη».
Ποιες άλλες αποδείξεις χρειάζονται για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνον δεν σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά τελεί σε πλήρη σύγχυση για την αυτονόητη σε κάθε δημοκρατία διάκριση των εξουσιών;
Στις 15 Ιουνίου 2017 μάλιστα ο κ. Τσίπρας αποκαλεί δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» (!). Κατά δήλωσή του: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε».Παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωσή του.

Γ. Νέοι φόροι

"Άλλος ένας φόρος από την Κυβέρνηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις Ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και για τους νέους ανθρώπους"
Η Κυβέρνηση αφού κατόρθωσε να διαλύσει, αντί να εξυγιάνει, το συλλογικό φορέα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, για να καλύψει την ανικανότητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Με τροπολογία που κατέθεσαν πέντε Υπουργοί εισάγεται ένα ακόμη χαράτσι για τους Έλληνες, με ένα πρόσθετο φόρο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά. Και ενώ όλοι συμφώνησαν, υπέγραψαν και κατέθεσαν την τροπολογία, στη συνέχεια διαφώνησαν και ανακοίνωσαν πως θα επανεξετάσουν το νέο φόρο σε τρείς μήνες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα, τους νέους ανθρώπους.

Δ. Δ.Ε.Η.

" Η Δ.Ε.Η. βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές κινδυνεύουν να πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς τους."

Η Κυβέρνηση πήγε από το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. στο μοντέλο της μισής Δ.Ε.Η., καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η. από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Στο μεταξύ, η Δ.Ε.Η. έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Το κόστος για τη Δ.Ε.Η. από τη διαχείριση της Κυβέρνησης εκτιμάται μεταξύ 3,1 και 4,2 δις ευρώ.
Την ίδια στιγμή η McKinsey, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την ίδια τη Δ.Ε.Η. για να καταρτίσει το νέο business plan της, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει πλέον η Δ.Ε.Η. να γίνει βιώσιμη εταιρεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η Δ.Ε.Η. και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών».
Προβλέπεται απώλεια σημαντικών εσόδων για την εταιρεία και το ελληνικό κράτος, 2000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και υψηλότερες τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά! Η Δ.Ε.Η. βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές κινδυνεύουν να πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς τους.
Η κατάσταση στη Δ.Ε.Η. είναι δραματική. Η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση. Από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την Ελληνική Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες τους.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διάσωσή της. Για αυτό και, μεταξύ των άλλων, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην  προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και στην αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Στο τέλος της διαδρομής αυτής, απαιτείται εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ώστε η Δ.Ε.Η. να μπορέσει να γυρίσει οριστικά σελίδα και να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία, που θα μπορεί να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τη Δ.Ε.Η. να χρεωκοπήσει.

Ε. ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Υπεκφυγές από την Υπουργό, που αρνείται να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις φωτογραφικές προκηρύξεις.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι οι σχετικές προκηρύξεις ήταν διαφορετικές κατά περίπτωση και περιείχαν όρους που τις καθιστούσαν φωτογραφικές. Επίσης οι λίστες με τα στοιχεία και τα προσόντα όλων των υποψηφίων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων βρέθηκαν παράνομα σε χέρια Υπουργών μετά από απαίτησή τους. Για το θέμα αυτό (και ιδίως τις φωτογραφικές προκηρύξεις) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν (2.3) επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό. Κατέθεσαν επίσης (26.3) ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις καταγγελίες ότι οι λίστες των υποψιών βρέθηκαν στα χέρια υπουργών. Παρόλα αυτά η κυρία Υπουργός, μέχρι σήμερα, αρνείται να απαντήσει. Κρύβει την αλήθεια και καλύπτει Υπουργούς που κατά παράβαση κάθε σχετικής διάταξης και δεοντολογίας πήραν στα χέρια τους φακέλους υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more