Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ο Γιάννης Σηφάκης με υλοτόμους και εμπόρους ξυλείας της Αλμωπίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Εν όψει της εκκίνησης εφαρμογής του νέου νόμου για τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του δασεργάτη και σε αναμονή της Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και του Κώστα Παπασπυρόπουλου συμβούλου του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου με υλοτόμους και εμπόρους ξυλείας της Αλμωπίας μετά από αίτηση τους.
Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν στα πλαίσια της διαβούλευσης όσον αφορά την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση.
Ο βουλευτής και ο σύμβουλος του Υπουργού ανέλυσαν το σκεπτικό του νέου Νόμου και ποια σημεία που θα ρυθμίζει η Υπουργική Απόφαση είναι ακόμη σε διαβούλευση. Ο νέος Νόμος αντικατέστησε τον Νόμο του 2000 που οδήγησε σε καταστροφή του δασικού πλούτου και σε αδιέξοδα τους υλοτόμους. Ο νέος Νόμος πέραν της κατοχύρωσης του επαγγέλματος με την κάρτα δασεργάτη οδηγεί σε υγιείς δασικούς συνεταιρισμούς με συμμετοχή τουλάχιστον 21 δασεργατών για την ίδρυση δασικού συνεταιρισμού. Ακόμη επιβάλει τον διαχωρισμό της ιδιότητας του υλοτόμου από αυτήν του εμπόρου για να κατοχυρώσει την δυνατότητα του υλοτόμου να διαπραγματευτεί με τον έμπορο για τις τιμές των προϊόντων. 
Οι παριστάμενοι υλοτόμοι και έμποροι ξυλείας ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στα ζητήματα του Νόμου και της Υπουργικής Απόφασης, η ουσία των οποίων είναι να δημιουργηθεί η έννοια των μικροεμπόρου σε αντιδιαστολή με τον «μεγάλο» έμπορο. Ακόμη ο αριθμός τω ενσήμων για την κατοχύρωση του επαγγέλματος πλην των άλλων κριτηρίων να είναι κοντά σε αυτόν που πραγματικά θα αντιστοιχεί στο «λήμα» μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου.

Ο βουλευτής και ο σύμβουλος του Υπουργού κατέγραψαν όλες τις απόψεις και υποσχέθηκαν την μεταφορά τους στον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more