Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ταξιδεύοντας με τους πειρατές του Αιγαίου!


Γράφει η δημοσιογράφος Βίκυ Μπαϊρακτάρη.  

                                                                            
Αν νομίζετε πως οι πειρατές είναι μόνο στον κινηματογράφο και στην Καραϊβική κάνετε μεγάλο λάθος ! Υπήρχαν και  στο Αιγαίο και η συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση ήταν μεγάλη. Ο Νι Πι, ο Βαρθολομαίος. ο Χασάν Μπαρμπαρόσα, ο Γάντζος ο Σούσουρας, ο Λάκης ο Ζόρικος, ο Γώγος  ο Ξινόγαλος ο Μήτσος ο Πετεινός, ο Μοίραρχος Κυριαζής, ο Γάλλος Φιλέλληνας Ιππόλυτος Μπυσσόν, η μαντμαζέλ Ελέν, η Θεανώ κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας του βιβλίου κάποια απο αυτά υπαρκτά κάποια οχι, μας ταξιδεύουν στο 1828 την εποχή όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπαθεί να ανορθώσει την Ελλάδα  και μαζί τους μέσα από μάχες φουρτουνιασμένες θάλασσες τέρατα και δράκους ψάχνουμε τον κρυμμένο θησαυρό και το νερό της ζωής .

Β: Ο Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής κύριε Χατζόπουλε ο τίτλος του βιβλίου σας μιλήστε μας για αυτό.

X: Ο Νι Πι είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου και ο αφηγητής της ιστορίας μας. Είνα μόλις είκοσι οχτώ χρονών, άλλα έχει ήδη προλάβει να ζήσει αρκετά. Όλες αυτές οι περιπέτειες που έζησε, το ότι βρέθηκε τόσες και τόσες φορές κοντά στον θάνατο, το ότι πέρασε το «θανατικό» της εποχής και επέζησε έχουν γεννήσει μέσα του ένα και μόνο πόθο. Να βρει τον θησαυρό του Γάντζου του Σούσουρα, όχι τόσο για να γίνουν δικά του τα αμύθητα πλούτη του, αλλά για να πιει από το νερό της ζωής που θα τον κρατήσει για πάντα νέο. Η επιθυμία του αυτή είναι ο μοχλός της πλοκής του βιβλίου και η εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας του θα έρθει σε αντίθεση με άλλες αξίες που μέχρι τότε καθοδηγούσαν τη ζωή του όπως ο έρωτας, η φιλία, ο πλούτος.

B: Στο βιβλίο σας πέρα απο το φανταστικά γεγονότα υπάρχουν ιστορικές αναφορές και στοιχεία για υπαρκτά πρόσωπα και καταστάσεις απο που αντλήσατε αυτές τις πληροφορίες;

X: Πριν τη συγγραφή του βιβλίου έκανα μία μεγάλη βιβλιογραφική έρευνα και διάβασα ότι έχει γραφτεί για την ελληνική πειρατεία τόσο στην ιστοριογραφία, όσο και στην λογοτεχνία. Διάβασα μαρτυρίες ανθρώπων εκείνης της εποχής που πιάστηκαν δούλοι από πειρατές, αφηγήσεις ξένων περιηγητών ακόμα και δημοτικά τραγούδια. Αρκετά από τα πρόσωπα της ιστορίας μας, όπως ο Μοίραρχος Κυριαζής, ο Γάλλος Φιλέλληνας Ιππόλυτος Μπυσσόν, ο Κανάρης, ο Μιαούλης, ο Γάντζος ο Σούσουρας, είναι ιστορικά υπαρκτά πρόσωπα, αλλά και αρκετά γεγονότα της ιστορίας είναι ιστορικά υπαρκτά γεγονότα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν προσπάθησα να αποδώσω επακριβώς εκείνη την εποχή. Και γιατί δεν με ενδιέφερε κάτι τέτοιο και γιατί θα ήταν μάταιη προσπάθεια. Εκείνο που με ενδιέφερε ήταν να πω πράγματα για το σήμερα μέσα από μία πειρατική ιστορία του 1828.

B:Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό ψυχικό γνώρισμα  του πρωταγωνιστή στην ιστορία σας που όταν το δει ο αναγνώστης  μπορεί να τον γοητεύσει και ίσως και να ταυτιστεί μαζί του ;

Χ: Ο Νι Πι είναι έξυπνος και πανούργος (καταφέρνει να ξεγελάσει κατά σειρά τον Μοίραρχο Κριεζή, τον Μπαρμπαρόσα, τη Θεανώ ακόμα και τον Δράκοντα), είναι γενναίος και δυνατός (πάλευε μ’ έναν αράπη για μία μέρα και δυο νύχτες), είναι ωραίος και μεγάλος γυναικοκατακτητής (αυτοαποκαλείται Δον Ζουάν των Βαλκανίων), είναι ευαίσθητος και φιλέσπλαχνος (αν και πειρατής), ωστόσο εκείνο που τον χαρακτηρίζει περισσότερο είναι η αγάπη του για τη θάλασσα και την περιπέτεια, ένας τυχοδιωκτισμός. Ωστόσο αρχικά ο φόβος του θανάτου, στη συνέχεια η προδοσία μιας φιλίας και στο τέλος η απώλεια μιας αγαπημένης γυναίκας θα τον οδηγήσουν πρώτα στην κατάρρευση, ύστερα σε έναν νέο έρωτα και σε μία αναθεώρηση της ταυτότητάς του. Αυτή την ικανότητα του για αλλαγή, για προσαρμογή, για επιβίωση βρίσκω ως πιο γοητευτικό και ενδιαφέρον ψυχικό γνώρισμα του Νι Πι.

B:Υπάρχει η διάθεση ώστε να γίνει θεατρική διασκευή του έργου ;

X: Υπάρχει ήδη μία θεατρική διασκευή του βιβλίου παρέχεται από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ενδιαφερθεί να ανεβάσει το βιβλίο στο σχολείο του, αλλά και σε οποιονδήποτε ερασιτεχνικό θίαση ενηλίκων. Θα ήθελα εδώ να σας ενημερώσω πως παρέχεται από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ επίσης και ένα φυλλάδιο (γύρω στις 20 σελίδες) με δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν πριν και μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

B:Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτές τις δραστηριότητες ;

Χ: Οι ΠΡΙΝ την ανάγνωση του βιβλίου δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν ένα παιχνίδι ερωτήσεων με τον τίτλο «Τι πρέπει να ξέρεις για να γίνεις πειρατής » που σκοπό έχουν οι μαθητές/ -τριες να γνωριστούν με τον κόσμο των πειρατών και να αντιληφθούν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν οι ήρωες να προετοιμαστούν καλύτερα για την ανάγνωση του βιβλίου. Οι ερωτήσεις αυτές όπως και οι δραστηριότητες που ακολουθούν μπορούν να υλοποιηθούν στην τάξη πριν την ανάγνωση του βιβλίου.Οι ΜΕΤΑ την ανάγνωση του βιβλίου δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουνένα παιχνίδι ερωτήσεων μνήμης (οι  μαθητές/-τριες προσπαθούν να θυμηθούν γεγονότα, φράσεις, λεπτομέρειες του βιβλίου), ασκήσειςδημιουργικής γραφής προκειμένου οι μαθητές/-τριες να εκφράσουν τα συναισθήματα και τιςσκέψειςπου τους γέννησε το βιβλίο (για διαχρονικά θέματα που θίγονται όπως η επιβίωση, η βία, ο έρωτας, η φιλία, η πίστη, η θυσία, ο πλούτος, ο θάνατος),θεατρικές,μουσικοχορευτικέςκαιεικαστικές δράσεις, ώστε οι μαθητές/-τριες να απελευθερώσουν τη φαντασίατους, να ζωγραφίσουν και να χαρούν.

B: Ποιο το μήνυμα του πειρατή στους νέους το σήμερα;

X: Νομίζω πως συμπυκνώνεται στο τραγούδι που τραγουδάνε οι ήρωες μας στο τέλος του βιβλιου που λέει:
Άνεμος είμαι πειρατής στερνό παιδί αυτής της γης
κρυφά γλιστράω στα όνειρά σου κι ανοίγω τα φτερά σου
Πώς να στο πω, πώς να σ’ το πω, κόντρα πηγαίνω στον καιρό
κι αν η ζωή μας είναι μια ποινή, διάλεξε εσύ τη φυλακή
Άνεμος είμαι πειρατής, στερνό παιδί αυτής της γης
τι μου ’δωσες, τι σου ’δωσα ποτές μου δεν το ρώτησα
Πώς να σ’ το πω, πώς να στο πω πηγαίνω κόντρα στον καιρό
κόψε τη ζωή, κόψε τη ζωή, δώσ’ της τα μέτρα εσύ
Άνεμος είμαι πειρατής, είμαι του Γάντζου μαθητής
στην τσέπη έχω φυλαχτό ένα μικρό αόρατο Θεό
Πώς να στο πω, πώς να στο πω πηγαίνω κόντρα στον καιρό
ένας εγώ και μια εσύ τα όνειρα πλάθουν τη ζωή.

B: Σας ευχαριστώ θερμά ! καλοτάξιδο σας ευχομαι με πάντα πρίμα τον καιρό   !




ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκριτική λογοτεχνία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει τα θεατρικά: Μοργκεντάου (ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης – Θέατρο Αμαλία το 2007), Πλατεία Εμπορίου ή πόσο καλό είναι το φως (2004),˙ τη νουβέλα Βγερού Γλυκά Φανού (Αιώρα, 2016 – η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη), και το μυθιστόρημα Νι Πι – Ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής (2018), Εκδόσεις Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more