Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Νίκος Χουντής : Κύριος στόχος η αλληλεγγύη και η προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφυγόπουλων.


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ψήφισμα σχετικά με την προστασία των παιδιών μεταναστών.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής , έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Σήμερα το Ε.Κ με το ψήφισμα αυτό, υπερβαίνει τις πολιτικές υποκρισίας των Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε και των θεσμών της, και θέτει προ των ευθυνών της, την Επιτροπή για την δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, με κύριο στόχο την αλληλεγγύη και την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και ειδικότερα των παιδιών και των εφήβων».

Το κείμενο επισημαίνει την άμεση ανάγκη σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς την ίδια στιγμή που εκατοντάδες παιδιά-πρόσφυγες πεθαίνουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ευρώπη, αγνοούνται, υφίστανται σεξουαλική ή έμφυλη βία και σωματική εκμετάλλευση εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας, τα κράτη μέλη της Ε.Ε φέρουν την απόλυτη ευθύνη καθώς όχι μόνο συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, αλλά αρνούνται την υποδοχή και την προστασία των «αναπόφευκτών» προσφυγικών ροών.

Παράλληλα υπογραμμίζεται τη σημασία της θέσπισης ενός αξιόπιστου συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής με βάση το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού με την βασική προϋπόθεση  ότι «τα κράτη μέλη δεν χρησιμοποιούν εξαναγκασμό για να πετύχουν τη λήψη των βιομετρικών δεδομένων των παιδιών ».

Τέλος ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Ν.Χουντής  υπογραμμίζει μέσω της αιτιολόγησης ψήφου:

-Την ανάγκη τήρησης και σεβασμού των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του παιδιού από όλα τα κράτη.
  
-Την συνέχιση και επέκταση του προγράμματος Μετεγκατάστασης προσφύγων με δεσμευτικό χαρακτήρα προς όλα τα κράτη.

-Την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις, του αυτονόητου δικαιώματος της οικογενειακής επανένωσης.

-Την ρητή απαγόρευση κράτησης και εγκλεισμού σε Αστυνομικά Τμήματα και την δημιουργία δομών φιλοξενίας που θα λειτουργούν ως προθάλαμος ένταξης στην κοινωνία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more