Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Χάνεται το έργο του Αλμωπαίου φράγματος;

Στρουθοκαμιλισμός! 

Στο ίδιο έργο θεατές φαίνεται ότι είναι οι κάτοικοι του νομού Πέλλας που βλέπουν άλλο ένα έργο πνοής, ίσως το μεγαλύτερο σε όλη τα Βαλκάνια, να κινδυνεύει να χαθεί. Πρόκειται για το φράγμα του Αλμωπαίου, ενός έργου που από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90΄μέχρι σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναφοράς σχεδόν από όλα τα Κόμματα. Σήμερα λοιπόν φαίνεται ότι αυτό το έργο κινδυνεύει να χαθεί ολοκληρωτικά λόγω των κακών χειρισμών από τους φορείς. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Βουλή. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σαφώς και είναι υπαρκτό το σενάριο υφαρπαγής των πόρων και μεταφοράς τους για άλλο σημαντικό έργο στην Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνει το 2012 επί Κυβέρνησης Παπαδήμου όταν προεκλογικά και ως δια μαγείας είχαν μεταφερθεί οι πόροι για την κατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας Γιαννιτσών για την κατασκευή του εσωτερικού περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Σήμερα λοιπόν οι πολιτικοί μας ταγοί και οι τοπικοί μας Βουλευτές δείχνουν ανέτοιμοι να πιέσουν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι προσπάθειες ώστε να ενταχθεί οριστικά έως τις 30 Οκτωβρίου, ημερομηνία ορόσημο.
Την τακτική των αντιφατικών απαντήσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις Ερωτήσεις του Γιώργου Καρασμάνη, που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό, την παραπλάνηση και τελικά την παραπομπή της κατασκευής του Φράγματος Αλμωπαίου στις ¨καλένδες¨, ξεσκεπάζει ο πρώην Υπουργός!
Επαναφέροντας το θέμα με νέα Ερώτησή του στη Βουλή, παραθέτει ένα προς ένα όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την απαράδεκτη αδιαφορία αλλά και ολιγωρία και της σημερινής Κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του έργου πολλαπλής χρησιμότητας για τον Νομό μας. Ως κραυγαλέα απόδειξη αυτής της απαράδεκτης και ύποπτης πρακτικής, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση των Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία θα έπρεπε να έχει υπογραφεί από το πρώτο τρίμηνο του… 2015!
Καλεί δε την ηγεσία του Υπουργείου, να προκηρύξει ¨εδώ και τώρα¨ το Μέτρο 4.3.1 των 436 εκατομμυρίων ευρώ (που ο ίδιος ως Υπουργός είχε διασφαλίσει και είχε εγκριθεί αυτούσιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και να εντάξει σ’ αυτό το Φράγμα Αλμωπαίου, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Δεδομένου δε ότι η τελευταία εγκεκριμένη παράταση προθεσμίας της  μελέτης – όπως ο ίδιος ο Υπουργός ομολογεί – λήγει στις 30 Οκτωβρίου φέτος, τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και το τεράστιο έργο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδότησε και την προμελέτη και την κύρια μελέτη του έργου, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πορεία υλοποίησής του και ότι, αν δεν δρομολογηθεί τάχιστα η κατασκευή του, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προσφύγει σ΄ αυτήν (την ΕΕ) και να καταγγείλει όλες τις μεθοδεύσεις και ολιγωρίες!

Πλέον είναι κοινό μυστικό ότι αυτό το έργο θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή και αγροτική κερδοφορία στην περιοχή μας καθώς με φυσικό τρόπο θα πραγματοποιείται η άρδευση των αγροκτημάτων των περιοχών Αψάλου και της κοιλάδας της Νέας Ζωής, της Σκύδρας και των κάμπων της Κρύας Βρύσης και των Γιαννιτσών. Τα κέρδη του νομού μας θα είναι μεγάλα καθώς θα απελευθερωθούν νέες εκτάσεις οι οποίες θα μπορούν να καλλιεργηθούν αφενώς και αφετέρου οι παραγωγές θα προσθέσουν άλλο ένα πλεονέκτημα στον νομό Πέλλας που είναι πρώτος στις παραγωγές αγροτικών προϊόντων προς εξαγωγή. Η φράση που ακογόταν την δεκαετία του 80΄και του 90΄ότι η Πέλλα μπορεί να γίνει η Καλιφόρνια των Βαλκανίων μπορεί να αποτελέσει γεγονός. Ακόμη θα υπάρξουν και άλλα έσοδα από ιδρύσεις τυχών νέων εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ενώ θα πέσει και χρήμα από τις προσλήψεις μηχανικών για την κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου. Το συνολικό και διαχρονικό όφελος της περιοχής μας μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το Δισεκατομμύριο ευρώ.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more