Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

IANOS | ΣΥΖΗΤΗΣΗ | ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ ΒΕΡΟΥΚΑΣ | ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΕΜΝΗ» ΚΑΙ «ΑΣΕΜΝΗ» ΤΕΧΝΗ;


Την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 18:00 ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα με θέμα: «Υπάρχει ‘σεμνή’ και ‘άσεμνη’ τέχνη;» στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο».

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Από το Αμπέλι στο Θέατρο»
Ο Κώστας Καζαμιάκης έχει συνομιλήσει από το 2015 με πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών στο Cafe του ΙΑΝΟΥ. Ο νέος κύκλος παρουσιάσεων που θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιούλιο 2018,εκτός από εικαστικούς καλλιτέχνες, εμπλουτίζεται με συζητήσεις και συνομιλίες με φιλοσόφους, συγγραφείς, αρχαιολόγους καθώς και ανθρώπους του θεάματος. Σε κατευθύνσεις εφαπτόμενες και συγγενικές με όσα μέχρι τώρα πραγματεύεται.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΕΡΟΥΚΑΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.
Σπουδές: Το 1985 παρακολούθησε το εργαστήριο γραφικών τεχνών CERULEUM στη Λωζάννη της Ελβετίας. Για επτά χρόνια ‘έκανε σπουδές στη Γαλλία. Από το 1986 έως το 1988 σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο “Institut d’Art et Archéologie”, Σορβόννη, Paris IV.
Από το 1988 έως το 1993 φοίτησε στο εργαστήριο Ζωγραφικής του Leonardo Cremonini και στο εργαστήριο λιθογραφίας του  Abraham Hadad, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  (ENSB-A) του Παρισιού.
  

Ατομικές εκθέσεις
  • 1994: Galerie Flak, Παρίσι
  • 1997: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
  • 2000: Σχέδια για την Τραγιάσκα του Ηλία Πετρόπουλου, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
  • 2001: «Κοίλα και βαθμίδες», Γκαλερί Βουρκαριανή, Κέα.
  • 2002: Στρατού και Ευζώνων, Γκαλερί Έψιλον, Θεσσαλονίκη
  • 2004: Exposition PIAC, Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό
  • 2012: «Αλέξης Βερούκας: Vincti sumus», από τη συλλογή του Θανάση Μιχαηλίδη. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Βερολίνου
  • 2012: Αναδρομική, Πινακοθήκη Κυκλάδων Ερμούπολη

«Προσπαθώντας να πιάσω την άκρη του νήματος στην αφήγηση του Αλέξη Βερούκα. Και αφηγούμαι στη ζωγραφική, για μένα την πεζογράφο, δεν θα μπορούσε να σημαίνει παρά την αβεβαιότητα του χρώματος που καλείται να υποστηρίξει τη γραμμή και την αγωνία της γραμμής που καλείται να επιβάλει τους όρους της στο χρώμα. Γραμμή και χρώμα στην υπηρεσία ενός αεικίνητου φιλάνθρωπου βλέμματος ακατάπαυστα τροφοδοτούμενου από το συναίσθημα που καλείται κι αυτό με τη σειρά του να συνομιλήσει εριστικά με την ταξιθέτρια λογική. Η νηφαλιότητα του τοπίου που ακυρώνει τη φθορά, ο οξύς πόνος του σώματος που αποστρέφεται την ωραιοπάθεια, η αδιαλλαξία της ανάγκης που ματαιώνει τον συμβιβασμό, η επιμονή του χώρου που αντιστέκεται στη μακαριότητα. Από τη μια περίοδο στην άλλη, εδώ και είκοσι χρόνια, με τις αισθήσεις του στον τροχό, από το ένα ταξίδι στο επόμενο, από το έξω και από το ψηλά προς το πλησίον και το ένδον, αμφίδρομα, πάντα με τις ίδιες πολυμήχανες εμμονές του ο Αλέξης Βερούκας αλλά και πάντα πολιορκητής - εκπορθητής ανικανοποίητος - των ορίων του.»
Μάρω Δούκα

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη
Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται ζωντανά και στο ianos.gr

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more