Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αριθμός – ρεκόρ οι εν δυνάμει υποψήφιοι: Μια 8αδα για το δήμο Έδεσσας!


Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στο δήμο Έδεσσας κατήλθαν πέντε συνολικά συνδυασμοί, αριθμός ρεκόρ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 έως σήμερα. Ωστόσο το ρεκόρ αυτό είναι πολύ πιθανό να καταρριφθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που φέρονται να επιθυμούν να διεκδικήσουν το δήμο ξεπερνούν τους 7! Σε αυτό έχει συμβάλλει και η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η θέσπιση της απλής αναλογικής αλλά και η μείωση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων δημιουργεί νέα δεδομένα και διευκολύνει τη συγκρότηση νέων συνδυασμών. Βέβαια ακόμη είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων αφού ο «νέος Καλλικράτης» δεν έχει τεθεί ακόμη σε δημόσια διαβούλευση, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου, οπότε από κει και πέρα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο
Πάντως, και παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν δεκατρείς ολόκληροι μήνες, ήδη το προεκλογικό κλίμα έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται»…
Συνεχίζει!
Ο  νυν δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι το 2019 θα κλείσει η διαδρομή του στα τοπικά δρώμενα μετά από δυο θητείες, τους τελευταίους μήνες σκέφτεται σοβαρά να κατέλθει ξανά υποψήφιος. Και όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών αυτή η ιδέα γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς τον παροτρύνουν και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του. Από την παράταξη του πάντως υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του  να ηγηθούν. Με πρώτο τον πρόεδρο του Δ.Σ. Φίλλιπο Γκιούρο ο οποίος θεωρεί  ότι, μετά από μια συνεπή πορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει φτάσει  η ώρα του να μπει μπροστά.  Βέβαια ένα ζητούμενο είναι η μεγάλη φθορά που έχει η παράταξη του καθώς για άλλη μια θητεία έχουν ανεξαρτητοποιηθεί δυο σύμβουλοι ενώ τουλάχιστον άλλοι δυο σύμβουλοι φαίνονται έτοιμοι να μην ακολουθήσουν τον συνδυασμό στις επόμενες εκλογές.



Παλιοί και νέοι
Στο χώρο της αντιπολίτευσης το τοπίο είναι ακόμη πιο ρευστό.  Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Σόντρας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Την εκ νέου υποψηφιότητα του σκέφτεται σοβαρά και ο Αντώνης Ρυσάφης, παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς. Ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με παλιούς και νέους φίλους του. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Δημήτρης Φαρμούζη ιδιαίτερα μετά την αθώωση του από δικαστική διένεξη που είχε με αφορμή την διοίκηση στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Από την κεντροαριστερά φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής επιχείρησης των Καταρρακτών Γιάννης Τσεπκεντζής ο οποίος θα έχει κοντά του και τον Βασίλη Δημητριάδη επικεφαλή συνδυασμού που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014.
Ζητούμενο

Στην Αριστερά Βουλευτές και στελέχη προσανατολίζονται στην στήριξη Τσεπκεντζή ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε μια υποψηφιότητα έκπληξη, ανεξάρτητη αλλά σαφώς με προοδευτικό πρόσημο, σαν και αυτή του Σίφη Παπαδόπουλου, γεωλόγου και υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης που το όνομα του είχε "παίξει" και στις εκλογές του 2014. Ο ίδιος αν περάσει το νομοσχέδιο θα επιδιώξει να καταρτίσει έναν συνδυασμό με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών από άλλους χώρους. Στο ΚΚΕ ερωτηματικό αποτελεί αν θα κατέλθει και πάλι ο Μιχάλης Φουνταλής ως υποψήφιος Δήμαρχος, ο οποίος μετρά 20 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στα δημοτικά συμβούλια.  Υπάρχουν και άλλα στελέχη τα οποία μπορούν να ηγηθούν όπως ο λογιστής κος Τσιτσάγκας.
Οι άλλοι

Προφίλ με στόχο την συγκρότηση ψηφοδελτίου για τον Δήμο Έδεσσας, έχει καλλιεργήσει η ανεξάρτητη Δημοτική σύμβουλος Έφη Ταμβίσκου η οποία ήρθε σε ρήξη με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου διαφωνώντας επί της ουσίας με την πολιτική του. Η ίδια αφενός έχει συγκροτήσει ένα πρόγραμμα επίλυσης ζητημάτων της Έδεσσας και αφετέρου έχει πραγματοποιεί περιοδείες σε διάφορα χωριά της Έδεσσας ώστε να καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Η κα Ταμβίσκου σαφώς και αντικειμενικά μπορεί να κρίνει και να επιλέξει αν θα συνεχίσει την προσπάθεια ή θα συνεργαστεί με κάποιον νέο συνδυασμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more