Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κάθε άνθρωπος έχει ένα θεμελιώδες δικαίωμα για ένα περιβάλλον ποιότητας που επιτρέπει μια ζωή αξιοπρέπειας και υγείας.

~ Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, Στοκχόλμη

Για αυτό το δικαίωμα θα μας μιλήσει ο κύριος Δημήτρης Πετράς  κάτοικος εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Περάματος.

Της Βίκυ Μπαϊρακτάρη


Β :Τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή σας κύριε Πετρά ;

Π : Στο Πέραμα λειτουργούν πέντε εταιρείες πετρελαιοειδών, η CORAL, η  CYCLON, η MAMIDOIL-.JET OIL, η ETEKA A.E. και η EKO με 149 δεξαμενές. Οι εγκαταστάσεις τους διαθέτουν αποθηκευτική ικανότητα 175.000 κυβικά μέτρα, αποτελώντας το 15% του συνόλου των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών της Ελλάδας. Παράλληλα, από εκεί διακινούνται καθημερινά 200-250  βυτιοφόρα, συνολικής χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 κυβικών μέτρων. Στις εγκαταστάσεις αυτές αποθηκεύεται πλήθος υλικών, όπως βενζίνη, καύσιμα αεροπορίας, φωτιστικό, ντίζελ, μαζούτ, άσφαλτος, αργό πετρέλαιο, ορυκτέλαια και πετροχημικά, ενώ κατά την παραμονή των εγκαταστάσεων στην πόλη έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα. Συνοψίζοντας θα έλεγα πως οι επιπτώσεις υποβάθμισης είναι περιβαλλοντικές, χωροταξικές, κυκλοφοριακές, αλλά και κοινωνικές.

 

Β: Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών ;

Π : Οι επιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από δραματικές κα Μπαϊρακτάρη. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο για το ζήτημα, πλήθος επιστημόνων εξέθεσαν τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως ο Γιώργος Ντουνιάς, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μας επισήμανε ότι στα 250 μέτρα οι περίοικοι κάτοικοι διατρέχουν 8πλάσιο κίνδυνο καρκίνου. Την ίδια στιγμή που ο Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Αντύπας, ανέφερε πως το 1983 στο 80% των ασθενών ήταν από τη Περιοχή του Περάματος. Είχαν φτιάξει μια κινητή μονάδα μέτρησης ατμοσφαιρικών επιπτώσεων, για 2 χρόνια, σε διάφορες βιομηχανίες της Περιοχής. Τα αποτελέσματα ήταν 1000 με 1500 πάνω από το φυσιολογικό και κατέληξε πως όλες αυτές οι ουσίες στην ατμόσφαιρα επιβαρύνουν τα γονίδια του καρκίνου.

B : Πως απαντούν οι κάτοικοι μιλήστε μας για το κίνημα αντίστασης στης περιοχή  ;

Π: Τόσο στο Δήμο Περάματος, όσο και στο γειτονικό Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας οι μαθητές των σχολείων πρωτοστατούν μαζί με τις Δημοτικές Αρχές για την απομάκρυνση των δεξαμενών. Έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις, ενώ ο Δήμος Περάματος έχει προσπαθήσει να αναδείξει το θέμα και με άλλους τρόπους. Αρχικά, προχώρησε στη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή φορέων της πόλης για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό. Έπειτα, ενημερώθηκαν διεξοδικά όλοι οι βουλευτές της Α’ και Β’ Πειραιά για το ζήτημα, ενώ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με εκπροσώπους από την επιστημονική κοινότητα που απεικόνισαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραμονής των δεξαμενών στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντικό πως ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συνεργασία του Δήμου με εξειδικευμένο νομικό γραφείο, ώστε να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεκδικώντας την επίλυση του προβλήματος προς όφελος των πολιτών.

Β: Ποια η στάση της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και των φορέων ;

Π: Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά χειρίζονται ερήμην της πόλης ζητήματα που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις, επεκτάσεις και τροποποιήσεις των αδειών λειτουργίας των εταιρειών στο Πέραμα. Αν και υποτίθεται βρίσκεται στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων, δεν φαίνεται να υλοποιείται η μετεγκατάσταση των δεξαμενών καυσίμων και χημικών, εκτός οικιστικού ιστού. Η παραμονή και λειτουργία των δεξαμενών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής, χωροταξικής, πολεοδομικής και κυκλοφοριακής φύσης.


Β:Υπήρξε Δήμος όπου αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και  κατάφερε να λύσει ; και αν ναι πως ;

Π: Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ήρθε στην πόλη μας και μάλιστα ήταν εισηγητής στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τη λειτουργία των δεξαμενών. Ευτυχώς για εκείνους, μετά από κινητοποιήσεις κατάφεραν να απομακρύνουν τις δεξαμενές πετρελαιοειδών και υγραερίου εκτός οικιστικού ιστού. Βέβαια, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μόνο όταν έγινε υπόθεση της κυβέρνησης και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χωρίς πολιτική βούληση από την κυβέρνηση είναι αδύνατον να λυθεί ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.

B: Ποια τα επόμενα βήματα των κατοίκων  ;

Π: Εκτός από τις ενέργειες του Δήμου, όπως σας τις προανέφερα κυρία Μπαϊρακτάρη, οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα αρμόδια υπουργεία. Δεν θα επιτρέψουμε μία τέτοια λειτουργία που ουσιαστικά όχι απλώς υποβαθμίζει, αλλά καταστρέφει ολοκληρωτικά την πόλη μας. Η μετεγκατάσταση των δεξαμενών, μετά από δεκαετίες αναβολών και υποβάθμισης της ζωής και της ασφάλειας της πλέον ασθενούς περιοχής του Πειραιά καθίσταται επιτακτική.

B:Ποιο το μήνυμα σας; 

Π: Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αποτελεί καθήκον μου να στέκομαι στο πλευρό των δημοτών και προασπίζομαι τα δικαιώματά τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 77 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης). Είμαι αποδέκτης καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων δημοτών και διαμεσολαβώ για την επίλυση τους. Είναι πρόδηλο πως δεν υφίσταται μόνο υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας από τη λειτουργία αυτή, αλλά άμεσος κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στην υγεία τους, όπως κατέδειξαν με στοιχεία επιστήμονες στη ημερίδα μας. Συνεπώς, θεωρώ υποχρέωσή μου να συμπαρασταθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο κίνημα αντίστασης τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε αυτό του ενεργού πολίτη, ώστε να καταφέρουμε τελικά να απομακρύνουμε τις δεξαμενές από την πόλη μας.

Σας ευχαριστώ θερμά καλή δύναμη σας εύχομαι 


 
Βιογραφικό του 
Ο Δημήτρης Πετράς είναι εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Περάματος. Σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγική-Ψυχολογία στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην "Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση" από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more