Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Εγκαινιάστηκε το αθλητικό μουσείο της Έδεσσας στο Βαρόσι



ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΣΚΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Με μεγάλο ενθουσιασμό και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου Έδεσσας στις 27 Μαΐου 2018, κάτι που πραγματικά έλειπε από την πόλη μας.
Το αθλητικό μουσείο στεγάζεται, πλέον, στο κτήριο της Λαογραφικής Εταιρείας.
Στα εγκαίνια κλήθηκαν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα που δε συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί στην ονομασία του κρατιδίου  των Σκοπίων να υπάρχει  το όνομα της Μακεδονίας μας.
Επίσημη προσκεκλημένη, για να κόψει την κορδέλα μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου   βετεράνων αθλητών στίβου Έδεσσας  Χριστόδουλο Φανιόπουλο, ήταν η Βούλα Πατουλίδου - Χρυσή Ολυμπιονίκης στο κλασικό αθλητισμό στην Βαρκελώνη το 1992. Αθλητική μπλούζα της υπάρχει με αφιέρωση μέσα στο μουσείο.

Βετεράνοι αθλητές, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου και άλλοι φορείς, αγωνίστηκαν επί σειρά ετών για να βρεθεί επιτέλους ένας αξιοπρεπής χώρος που θα στεγάσει τις επιτυχίες του στίβου, από το 1923-1970, με κάποιες εξαιρέσεις που μας πάνε αργότερα, και βέβαια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και το επόμενο βήμα. Όλοι οι συντελεστές συμφώνησαν, πως η ψυχή του αγώνα για την ίδρυση του αθλητικού μουσείου ανήκει στον Πιπλικάτση Στάθη και τη σύζυγό του Φρόσω, παλαίμαχο αθλητή επικοντιστή, τον οποίο χαρακτηρίζουν και  δημιουργό  της όλης προσπάθειας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τον βράβευσε ο σύλλογος  παλαίμαχων αθλητών με τιμητική πλακέτα, αφού χωρίς τον Στάθη δε θα υπήρχε το μουσείο.  
Στα εγκαίνια ήταν αρκετοί βετεράνοι αθλητές, μεταξύ αυτών και ο αρχαιότερος Κώστας Χατζηγιώσης, της δεκαετίας του 1950-53, πανελληνιονίκης στα 100 και 200 μέτρα το 1952 στο Καλλιμάρμαρο Αττικής. Ανέδειξε, δίδαξε και ξεσήκωσε τη νεολαία να βρει τα γήπεδα.
Το όνειρο της στέγης δε θα γινόταν πραγματικότητα εάν δεν υπήρχαν και
οι Δωρητές :  εδεσσαίοι ομογενείς εξ Αμερικής, αλλά  και φίλοι του αθλητισμού που δίνουν χωρίς να ζητούν : Ηλίας Αδαμαντίδης,   Αναγνωστόπουλος Λεωνίδας,  Κίκος Θεοχάρης,  Παπάζης Παντελής,  Παπάζη Τζανέτ,  Πιπλικάτση Θεώνη,  Πιπλικάτση  Μαρία,  Ρεπιδώνης Σάκης, Σταυρόπουλος Βασίλης, Σ.Ε.Β.Α.Σ   ΕΔΕΣΣΑΣ, Σταυρόπουλος  Κωνσταντίνος.
Η κ. Πατουλίδου, στο σύντομο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο ξεκίνημά της και το όνειρό  που έγινε πραγματικότητα. Εξέφρασε την αντίθεσή της προς την κυβέρνηση και το όνομα της Μακεδονίας που κινδυνεύει, κινδυνεύει η ιστορία μας και η πατρίδα μας ξεπουλιέται αφού προσπαθεί η κυβέρνηση να ονομάσει τα Σκόπια Μακεδονία.
Το μουσείο έχει τρεις αίθουσες κατανεμημένες : ΑΙΘΟΥΣΑ 1Η   1923 το ξεκίνημα του αθλητισμού στην Έδεσσα,  Δρόμοι : Ταχύτητας- Εμποδίων – Αντοχής,  Άλματα : Μήκος- Ύψος- Επικοντώ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2Η Έπαθλα Αθλητών, Ρίψεις : Σφαιροβολία- Ακοντισμός- Δισκοβολία, Σχολικός Αθλητισμός : 1950-1965
ΑΙΘΟΥΣΑ 3Η Χρυσοί Ολυμπιονίκες Στίβου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more