Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΟΝ ¨ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ¨ «Οδηγείτε σε πλήρη διάλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομιμοποιείτε το αλισβερίσι, τη συναλλαγή και τη διαφθορά»!





Στην αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας, που θέλει να εμφανίσει ως δήθεν «μεταρρύθμιση» την πλήρη απορρύθμιση και διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε ο Γιώργος Καρασμάνης με την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο ¨Κλεισθένης¨!
Ο πρώην Υπουργός, έκανε λόγο ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας των τριάμισι χρόνων ούτε  ¨είδε¨ ούτε ¨άκουσε¨ για κανένα από τα οξύτατα προβλήματα στην αυτοδιοικητική δυσλειτουργία που ταλαιπωρούν τους δημότες αλλά, ¨ανακάλυψε¨, ότι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες είναι ο… εκλογικός νόμος για την ανάδειξη των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών αρχών!
Κατήγγειλε, ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο, το μόνο που ¨επιτυγχάνεται¨ είναι η ακυβερνησία σε Δήμους και Περιφέρειες, με προφανή στόχο, το κυβερνητικό κόμμα αποκτήσει ¨λόγο και ρόλο¨ γιατί μειοψηφεί δραματικά στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς! Ενώ, παράλληλα, θεσμοθετούνται – πράγμα πρωτάκουστο – οι ¨μεταγραφές¨ από συνδυασμό σε συνδυασμό, δίκην… ποδοσφαιρικών ομάδων, νομιμοποιώντας το αλισβερίσι, τη συναλλαγή και, συνεπώς, τη διαφθορά!
Ο Καρασμάνης ¨άδειασε¨ κυριολεκτικά την Κυβέρνηση και τον ανυπόστατο ψευδοϊσχυριμό περί… υπερσυγκεντρωτισμού της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι, επί υπουργίας του, εκχωρήθηκε το 1/3 των κοινοτικών κονδυλίων των 6 δις – δηλαδή 1 δις 800 εκατομμύρια – στις περιφέρειες για έργα δικής τους αρμοδιότητας (αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, αρδευτικά έργα, σχέδια βελτίωσης, επιχειρήσεις μεταποίησης κλπ) .
Ειδικότερα για τον Νομό μας και σε σχέση με τα άρθρα του νομοσχεδίου ¨Κλεισθένης¨ για κατηγοριοποίηση Δήμων, ο Γιώργος Καρασμάνης, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την κραυγαλέα αδικία σε βάρος του Δήμου Αλμωπίας που, ενώ πληροί όλα τα κριτήρια, εξαιρέθηκε με το ¨έτσι θέλω¨ από την χρηματοδότηση των συνολικά 20 εκατομμυρίων που δόθηκαν πριν ένα χρόνο στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους! Κάλεσε δε από τον Βήμα τον Υπουργό Σκουρλέτη να μην επαναλάβει την ίδια κατάφωρη αδικία και με το νέο νομοθέτημα!
Αναφερόμενος, τέλος, στη σχεδιαζόμενη κατάτμηση - ¨σπάσιμο¨ περιφερειών, υπενθύμισε ότι αυτό υπήρξε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα εκλογής του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, άρρηκτα όμως συνδεδεμένη με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, δεν δικαιούμαστε και δεν νοείται πλέον, να τους κρατάμε έξω από τα πολιτικά δρώμενα στη γενέτειρα χώρα τους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Καρασμάνη:
  
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγεται αντιφατικό και οξύμωρο το ότι από την Κυβέρνηση έχει δοθεί το όνομα του Κλεισθένη, του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστή της αθηναϊκής Δημοκρατίας, σε ένα νομοθέτημα που επιχειρεί να εμφανίσει ως μεταρρύθμιση και το οποίο από τα ίδια τα σημαντικότερα άρθρα του αποκαλύπτεται ως απορρύθμιση, ως πλήρης διάλυση και των όποιων θετικών στοιχείων υπάρχουν.
Το μείζον δηλαδή πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους δημότες είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα εκλέγει τη δημοτική και κοινοτική ή περιφερειακή αρχή; Αυτό ανακάλυψαν ή διαπίστωσαν στα τριάμισι χρόνια που κυβερνούν τη χώρα, αντί να τους απασχολήσει το πώς θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πιο αποτελεσματική, ώστε να μπορεί να παράγει έργο για το οποίο την εκλέγει η τοπική κοινωνία;
Ασφαλώς υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Έχω προσωπική εμπειρία και ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησα από συγκεκριμένο δήμο να επικυρώσει μια μελέτη για να προχωρήσει ένα μικρό φράγμα. Η βούληση και από τη Δημοτική Αρχή υπήρχε, δεν την αμφισβητώ. Εκείνο που δεν υπήρχε ήταν η απαιτούμενη, άρτια οργανωμένη τεχνική υπηρεσία. Αυτά τα προβλήματα τα λύνει μήπως το συζητούμενο νομοσχέδιο;
Εκείνο ειδικότερα που προκαλεί και είναι η επιτομή της διαπλοκής είναι το άρθρο 73, που νομιμοποιεί το αλισβερίσι και τη συναλλαγή. Δηλαδή νομιμοποιεί τη μετακίνηση ενός δημοτικού συμβούλου από τη μια παράταξη στην άλλη, κάτι το οποίο απαγόρευε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Του επέτρεπε μόνον την αποχώρηση και την ανεξαρτητοποίησή του.
Και να ήταν μόνον αυτό; Δίνει και τη δυνατότητα στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη να ορίζουν αντιδήμαρχο ή αντιπεριφερειάρχη από άλλον συνδυασμό. Αυτό είναι ανήκουστο και πρωτοφανές. Ανοίγει ή όχι πλέον διάπλατα την πόρτα στη συναλλαγή και στη διαφθορά, όχι μόνον σε επίπεδο προσώπων, αλλά και σε επίπεδο συνδυασμών και παρατάξεων;
Θεσμοθετείτε τη συναλλαγή και την πλειοδοσία για μεταγραφές ωσάν οι συνδυασμοί να είναι ποδοσφαιρικές ομάδες. Γιατί το κάνετε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχετε ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλετε στην μειοψηφία να δώσετε ρόλο τον οποίο δεν δικαιούται. Αυτή είναι η Δημοκρατία για την οποίαν κόπτεται η «πρώτη φορά Αριστερά Συγκυβέρνηση»;
Και από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο καταργεί τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Δίνει στον περιφερειάρχη τη δυνατότητα να ορίσει όποιον θέλει, αντί να τον υποχρεώσει να ορίσει αυτόν με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ώστε τουλάχιστον να εκφράζεται κατά έναν τρόπο η βούληση των δημοτών.
Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στην κατηγοριοποίηση των δήμων. Θα αναφερθώ σε κάτι που αφορά τον Νομό Πέλλας για μια εξόφθαλμη, κραυγαλέα αδικία.
Ο Δήμος Αλμωπίας εξαιρέθηκε πριν από έναν χρόνο από τη χρηματοδότηση των 20 εκατομμυρίων που έδωσε ο κ. Σκουρλέτης στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο Δήμο της Πέλλας και έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Ελλάδος, με έκταση 985 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό είκοσι επτά χιλιάδες πεντακόσιους πενήντα έξι κατοίκους, που συνεχώς συρρικνώνεται, ένας ακριτικός, παραμεθόριος, προβληματικός δήμος στο σύνολό του με ογδόντα χιλιόμετρα μεθοριακή γραμμή, ο μοναδικός από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο που δεν έχει έξοδο προς Βορρά, απομονωμένος, χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο και με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και τεράστιο όγκο ορεινών εκτάσεων και κακοτράχαλο οδικό δίκτυο, πληροί δηλαδή με το παραπάνω τα κριτήρια, εν τούτοις ο Δήμος αυτός αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση, γιατί τρεις κοινότητες χαρακτηρίζονται πεδινές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων είναι ορεινές.
Κατέθεσα ερώτηση στον κ. Σκουρλέτη και η απάντηση του ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Την επανακατέθεσα, αλλά απάντηση δεν πήρα. Ελπίζω αυτήν τη φορά η κατάφωρη αυτή αδικία να μην επαναληφθεί, κύριε Σκουρλέτη, με την κατηγοριοποίηση που κάνετε με τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Μας κατηγορείτε, κύριοι της Συγκυβέρνησης, ότι είμαστε υπερσυγκεντρωτικοί. Η δική μας κυβέρνηση επί υπουργίας μου εκχώρησε για πρώτη φορά στις περιφέρειες το 1/3 από τα 6 δισεκατομμύρια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια για διάφορα έργα, αγροτική, δασική οδοποιία, αρδευτικά, λιμνοδεξαμενές, φράγματα, μεταποιητικές επιχειρήσεις, σχέδια βελτίωσης κ.λπ. Εμείς δώσαμε κοινοτικά λεφτά για να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, να στηρίξουμε την αποκέντρωση. Αυτός είναι ο υπερσυγκεντρωτισμός που μας κατηγορείτε;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Κι έρχομαι στο ζήτημα της κατάτμησης των περιφερειών. Είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα της εκλογής του το έχει προτείνει.
Το έχουμε συνδέσει με την ψήφο του απόδημου ελληνισμού. Δεν έχω τη δυνατότητα να αναλύσω την πρόταση, άλλωστε το έχει κάνει ο κ. Αθανασίου, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της πρότασης.
Εκείνο που πλανάται αυτήν τη στιγμή είναι το ερώτημα που τίθεται σε όλους μας: με ποιο σκεπτικό, ποιο επιχείρημα που αντέχει στην κοινή λογική αυτό το τεράστιο από κάθε άποψη δυναμικό θα εξακολουθήσουμε να το κρατάμε έξω από τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας; Ως πότε θα τους στερούμε το στοιχειώδες δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά και καθοριστικά στις πολιτικές διεργασίες που καθορίζονται σήμερα για το αύριο της γενέτειράς τους; Και ως πότε θα προσποιούμαστε πως αγνοούμε ότι η ψήφος τους αυτή είναι ο ισχυρότερος κρίκος που θα τους κρατά δεμένους με την Ελλάδα;

Απ’ αυτήν τη σκοπιά -κλείνω, κύριε Πρόεδρε- είναι ένα μείζον ζήτημα που απαιτεί τη συναίνεση, την υπέρβαση, να ξεπεράσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να στείλουμε απανταχού στους Έλληνες το μήνυμα ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς που μένουμε στην πατρίδα και τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής στα κοινά και βεβαίως, τις ίδιες υποχρεώσεις με εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more