Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ




ΓΡΑΦΕΙ   Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο  Έδεσσας, ουσιαστικά έγινε σύσκεψη με θέμα συζήτησης  : ΄΄ Το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας κερασιού στο δήμο΄΄ .
Επίσημοι προσκεκλημένοι ο Ομότιμος Καθηγητής της σχολής Γεωπονίας του Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης και ο Μαρνασίδης Συμεών - Γεωπόνος. Προσκαλέστηκαν, επίσης,  γεωπόνοι και καλλιεργητές-αγρότες.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω  από  τα κόστη της καλλιέργειας, τα  οποία  χαρακτηρίστηκαν αρκετά υψηλά σε σχέση με  άλλες χώρες και   προτάθηκε  να αιτηθεί η  μείωσή τους   από την κυβέρνηση.
Αναφέρθηκαν,  επίσης, όλοι οι τρόποι- που υπάρχουν σήμερα- προφύλαξης των κερασώνων  από δύσκολα καιρικά φαινόμενα και ασθένειες όπως  η ΄΄Ασιατική Μύγα΄΄ .  Ο καθηγητής  Βασιλακάκης πρότεινε την   αντιβροχική και αντιχαλαζιακή προστασία,  με τις οποίες μπορεί να εφοδιαστεί ο γεωργός,  ώστε να μην κινδυνέψει η παραγωγή του στο 90 % .
Σημαντική χαρακτηρίστηκε η τυποποίηση των κερασιών, ώστε να αποφευχθεί  το χύμα και φθηνό που οδηγεί  στον υποβιβασμό του προϊόντος και    τον ευτελισμό  του,  με αποτέλεσμα  το  μικρότερο κέρδος.
Οι οργανώσεις παραγωγών  και η αναζήτηση ποιοτικών αγορών χαρακτηρίστηκαν σημαντικά στοιχεία  προς την κατεύθυνση   του μεγαλύτερου κέρδους , άλλωστε  αυτό είναι το ζητούμενο.
Αναφέρθηκε και  αναλύθηκε η σημερινή κατάσταση, όπου  το μεγαλύτερο ποσοστό  πωλείται  στα στέκια,  στη μαύρη αγορά, και αυτό αποτελεί πληγή για  τους καλλιεργητές που αναζητούν  έντιμους  τρόπους διακίνησης των προϊόντων τους.
Το εμπάργκο προς τη Ρωσία , εδώ και αρκετά χρόνια, δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη περισσότερο,  ο ελληνικός θησαυρός  σφραγίζεται και πωλείται σαν προϊόν άλλης χώρας.
Τονίστηκε, πως υστερούμε στην τυποποίηση  και γενικά στην οργάνωση της διάθεσης των προϊόντων μας και ζητήθηκε η αντιμετώπιση  της κατάστασης   τόσο με τη σύσταση μεγάλων ομάδων παραγωγών  όσο, από την άλλη πλευρά,  με τη βοήθεια της  κυβέρνησης που  πρέπει να  λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αποφασίστηκε  πως οι συσκέψεις αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, κυρίως το χειμώνα, μήπως και  βρεθεί λύση.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more