Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

΄΄ΑΚΡΙΤΕΙΑ 2018 ΄΄ ΠΑΡΑΔΟΣΗ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ





ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Οι Ακρίτες Αλμωπίας αποτελούν μεγάλη πολιτιστική παρουσία στο χώρο των παραδοσιακών λαογραφικών ομίλων,  με  πολυετή και πλούσια δράση  τόσο στην Ελληνική  Επικράτεια όσο και στο εξωτερικό.
Από το 1988  η παρουσία τους  σεβόμενη  την παράδοση  κεντάει το μέλλον,  ενώ  ταυτόχρονα δημιουργεί και συνθέτει το παρόν  μέσα από τη διατήρηση  του παλαιού.
Το ανοιχτό θέατρο στο Δασάκι Αριδαίας κατακλύστηκε με χιλιάδες  κόσμου  το διήμερο της αξιόλογης  και καλά οργανωμένης πολιτιστικής  έκφρασης του ομίλου.
Το  όμορφο πολιτιστικό  οδοιπορικό, μέσα από  τα  φωτεινά  μονοπάτια της παράδοσης,   ξετυλίχτηκε  μπροστά στα μάτια  χιλιάδων πολιτών,   για να  θυμίσει, να διδάξει  και να ενώσει   δημιουργικά   μέσα από  το παρελθόν,  το παρόν  και  με το βλέμμα στραμμένο  στο μέλλον.
Σ αυτό το διήμερο  αντάμωμα, την πρώτη μέρα, οι ΄΄Ακρίτες  Αλμωπίας ΄΄  πρώτοι άνοιξαν το χορό, ακολούθησε η Βο΄ι΄ακή Εστία Θεσσαλονίκης ,  ο  Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών και φίλων Βαμβακοφύτου   <  Αγ. Γεώργιος > .
 Η ορχήστρα του Ευάγγελου Ψαθά  από τη Νάουσα, και εδώ θα μετρήσουμε τρεις γενιές παρουσία στο χώρο της  παραδοσιακής μουσικής,   συνόδεψε   τις  χορευτικές  παραλλαγές των συλλόγων.
Τη δεύτερη ημέρα η εκδήλωση   ξεκίνησε με   τη Μαλαισία,  από τη Νοτιοανατολική Ασία, με μοναχικούς  χορούς,   και πραγματικά άξιζε, γιατί για να δει κάποιος ζωντανά  κάτι τέτοιο θα πρέπει να ταξιδέψει πολύ μακριά .
Ακολούθησε  το Γαρέφι   με το Μορφωτικό Σύλλογο <<  Κ.  Γαρέφης >> ,  η Πιπεριά με την ΄΄Εστία΄΄, Ο Λαογραφικός Όμιλος  Κοζάνης <<  Φίλοι της Παράδοσης >>,  Ο Σύλλογος Ποντίων Ριζοχωρίου < <  Τοξίδου Ελένη  >> ,   ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατάδων Πέλλας <<  Ο Φίλιππος  >> , το Εργαστήρι Λαογραφίας  και Παραδοσιακού Χορού  <<  Όρμος Καστοριάς  >> και  τέλος  η χορευτική ομάδα από  τη Βουλγαρία.  Τους συλλόγους συνόδεψε  η ορχήστρα ΄΄Χάλκινα Ηχοχρώματα΄΄.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους χιλιάδες κάτοικοι της Αριδαίας και των περιχώρων, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.  Από το δήμο : ο Δήμαρχος Αριδαίας  κ. Δημήτριος Μπίνος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου κ. Συμεών Σωτηριάδης, ο  πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλμωπίας κ. Χρήστος Γεωργίου,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ,  οι πρώην δήμαρχοι : κ. Ιωαννίδης και  κ. Μπίνος,, ο βουλευτής  Σηφάκης ( την πρώτη μέρα ) και από την   περιφέρεια ο κ. Πέτρος Ζέρζης.
Να θυμίσουμε μερικά ιστορικά στοιχεία για  τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Αριδαίας και Περιχώρων  ΄΄Ακρίτες Αλμωπίας ΄΄
Ο σύλλογος ιδρύθηκε  το 1977 σαν συνέχεια της πρώτης πολιτιστικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν  στην περιοχή από το 1970.
Στόχος   είναι η διατήρηση της παράδοσης  και η καλλιέργεια των γνήσιων παραδοσιακών αξιών του πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης  της περιοχής,  αλλά και η ανάπτυξη σχέσεων  με  άλλους συλλόγους  της επικράτειας  και του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται σ αυτόν τον τομέα.
Μέσα στους στόχους είναι και η διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από την παράδοση.
Το καταξιωμένο  χορευτικό  του ομίλου  περιοδεύει κάθε χρόνο στην  Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του συγκαταλέγονται : η έρευνα και η συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού της περιοχής, η οργάνωση τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών  χορών για παιδιά και ενήλικες,  και η δημιουργία  μουσικού τμήματος  <<  ΜουσικοΑκρίτες  >> με γνήσια παραδοσιακά όργανα,  όπου μετά από πολύ δουλειά εκδόθηκε  και ένα  CD   με τον τίτλο
 <<  Μακεδονικές  Μουσικές  Ρίζες  >> το οποίο πωλείται  μόνο από τον όμιλο.
ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ!!!    

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ παρακάτω:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more