Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ




ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ :  83η    έκθεση Θεσσαλονίκης και είστε περιοδεία στη Β. Ελλάδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, πάμε καλά, εσείς γιατί κάνετε κινητοποιήσεις;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Ο λαός είναι παγωμένος και υποψιασμένος, δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή του. Φύγαμε από το τρίτο μνημόνιο για να μπούμε σε ένα τέταρτο, το οποίο είναι ήδη ψηφισμένο από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α- ΑΝ.ΕΛ, και το εννοώ πλήρως  όταν αναφέρομαι : στη μείωση των συντάξεων,  στη μείωση του αφορολόγητου που θα πλήξει τα πλατιά λαϊκά στρώματα από 1-1-2020, αναφέρομαι στο ξεπούλημα της χώρας που  είναι ευρύ  και οι υποχρεώσεις είναι δουλοπρεπείς απέναντι στους πιστωτές,  αναφέρομαι στα πρωτογενή  πλεονάσματα   3,5 % μέχρι το 2022 και 2 και κάτι μέχρι 2060, αναφέρομαι στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέχρι τα τέλη του αιώνα και ων ουκ έστιν αριθμός. Διότι τα προαπαιτούμενα και μόνο μέχρι το τέλος του 2018 είναι περίπου 62.  Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μύθος η έξοδος από τα μνημόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : Γιατί δεν περιμένετε να ακούσετε τις  εξαγγελίες του  πρωθυπουργού και αν δε γίνει κάτι θα αντιδράσετε. Ακούγονται  κάποια από αυτά τα μέτρα θα  ματαιωθούν  ή θα ακυρωθούν,  για τις συντάξεις ακούγεται ότι θα πάρουν μια παράταση…
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Ασφαλώς θα ακούσουμε, εγώ μιλάω για πράγματα που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Ορισμένα, μάλιστα,  έχουν ψηφιστεί δύο φορές. Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει συζητήσεις ή κάτι έχει συμφωνήσει  ή κάπου τα κάνει μονομερώς και πει διαφορετικά πράγματα, βεβαίως είμαστε έτοιμοι να τα κρίνουμε. Εγώ δε θέλω να μειωθούν οι συντάξεις, ούτε το αφορολόγητο, έχει υποφέρει ο λαός και οι συνταξιούχοι ζουν σε τραγικές καταστάσεις. Μακάρι να υπάρξουν θετικές συμφωνίες που θα γίνουν πράξη. Βεβαίως, όμως , δε δεχόμεθα  να μοιράζονται χάντρες στους Ιθαγενείς. Διότι αν μας πει ότι αναστέλλεται το μέτρο  για 6  μήνες ή ένα χρόνο, αυτό γίνεται εν όψει εκλογών  και μπορεί να του κάνουν κάποια χάρη από τας Ευρώπας -   σαν καλό παιδί που εφάρμοσε ό,τι του είπαν -   επομένως  να παρατείνουμε για λίγο την εφαρμογή μείωσης των συντάξεων. Αυτό έγινε και με το ΦΠΑ στα νησιά. Εγώ, είπε, το καταργώ σε 5 νησιά του βορείου Αιγαίου,  του είπαν όμως μέχρι τέλους του χρόνου και θα μας βρεις αντίμετρα για να ισοφαριστεί το κόστος για τους 6 μήνες. Μακάρι να υπάρξει κάτι θετικό, όμως  να μην είναι κοροϊδία.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : Γνωρίζετε τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους μέσα από όλη αυτή την πορεία και μέσα από τις δικές σας νοηματικές διαδρομές. Πιστεύετε ότι θα φέρει κάτι καλό η 83η ΔΕΘ στον απλό Έλληνα πολίτη.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Δε θα αλλάξει την κατάσταση η  έκθεση, στην καλυτέρα των περιπτώσεων να λειτουργήσει σαν ασπιρίνες. Δεν τροποποιείται η δεινή θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι,  η κοινωνία,  οι επαγγελματίες, οι  έμποροι και τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Έχω στοιχεία ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα είναι πολύ σκληρότερη και χειρότερη από την περίοδο των μνημονίων. Διότι από  τα μνημόνια δε θα καταργηθεί τίποτα και η κατάσταση θα σέρνεται και θα φορτώνεται με νέα μέτρα. Η περιπέτεια στην οποία έχουμε εισέλθει με τα μνημόνια δεν έχει τέλος, εκτός αν γίνει μια μεγάλη ανατροπή.
Η ΔΕΘ  δε θα φέρει τίποτα καλύτερο, θα εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος  αμερικανικής πολιτικοστρατιωτικοοικονομικής κατοχής, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, προκειμένου ο αμερικανατοϊκός  παράγοντας να ελέγξει πλήρως και να σφραγίσει  την επικυριαρχία του στα Δυτικά Βαλκάνια  και σε όλα τα Βαλκάνια. Τα έχει πει ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ  στα Βαλκάνια ο  κ. Τζέφρυ Πάιατ,  ο οποίος είναι άνθρωπος κλειδί για την αμερικάνικη στρατηγική σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο  και τη Ρωσία. Ήταν καθοδηγητής του φασιστικού πραξικοπήματος    στην Ουκρανία για να της δώσει αντιρωσικό προσανατολισμό,  με τα γνωστά αποτελέσματα του εμφυλίου, την απόσχιση της ανατολικής Ουκρανίας με νέες δημοκρατίες, και την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της  Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ο οποίος δολοφονήθηκε με βόμβα σε καφενείο όπου ήταν με φίλους του. Πέρασε απαρατήρητο αλλά είναι μεγάλο γεγονός.  Ο Τζέφρυ Πάιατ  ότι έκανε στην Ουκρανία θέλει να κάνει στην Ελλάδα, θέλει  την Ουκρανοποίηση  της Ελλάδας, θέλει την Ελλάδα απόλυτο αμερικανικό οικόπεδο και αντιρωσικό καταφύγιο.  Μια Ελλάδα που θα λειτουργεί σαν ασπίδα   για την απομόνωση της Ρωσίας. Είναι έγκλημα! 
Πάμε στη ΔΕΘ  όπου έχουμε 50 επιχειρήσεις και τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες. Τι δουλειά έχουν  στη ΔΕΘ; Η ΔΕΘ είναι ειρηνική έκθεση, δεν είναι να πουλάμε όπλα!  Τι δουλειά έχει η ναυαρχίδα του 6ου στόλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης -  που έχουμε ξεπουλήσει -  για μια ΔΕΘ.  Υπουργοί από τις ΗΠΑ,  ο πρέσβης ΗΠΑ στην Κύπρο  αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα. Εγκαινιάζεται  μια βάση στη Θεσσαλονίκη  ελικοπτέρων και ενεργοποιείται το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ από όπου θα διοικείται  όλος ο Νατοϊκός στρατός στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τζέφρυ Πάιατ στην καθημερινή της Κυριακής δήλωσε :  Η παρέμβαση αυτή είναι ανάλογου βάθους και έκτασης με αυτή την οποία επιχείρησαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ. Μια τέτοια παρέμβαση εγκαινιάζουμε.  Ξεκάθαρα για όσους δεν το έχουν αντιληφτεί  πάμε για την  αμερικάνικη Θεσσαλονίκη, την αμερικάνικη Μακεδονία και τα αμερικάνικα Βαλκάνια. Πιόνι για αυτό το σχέδιο είναι  η Ελλάδα, εργαλείο η συμφωνία των Πρεσπών.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : Είστε εναντίον της συμφωνίας   των Πρεσπών;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Είμαι εναντίον της συμφωνίας, είναι δυναμίτης για όλα τα Βαλκάνια  και θα το δούμε στην πορεία όταν τελειώσει  η συμφωνία. Δε βοηθάει στη φιλία μεταξύ FYROM  και Ελλάδος, δε βοηθάει στη φιλία και συνεργασία στα Βαλκάνια. Δημιουργείται ένα Νατοϊκό  στρατιωτικό οικόπεδο, όπως στρατιωτικό οικόπεδο εξελίσσεται  η Ελλάδα. Είδατε τη συνάντηση Αποστολάκη- Ντάντφορντ, πρωτοφανής συνάντηση και, με  όσα ελέχθησαν, έχουμε καινούργιες παραχωρήσεις στην Αμερική :  νέες βάσεις στο νησιωτικό χώρο, νέες παραχωρήσεις στη Σούδα. Αυτή η συμφωνία δυναμίτης για τα Βαλκάνια δε βοηθάει καθόλου τα εθνικά μας συμφέροντα.  Δε βοηθάει ούτε τη γειτονική χώρα. Δεν μπορεί να επιβιώσει  ως στρατιωτικό οικόπεδο, αυτή η χώρα πρέπει την Ελλάδα να τη δει με διαφορετικό μάτι. Η συμφωνία που υπογράφει δε λύνει  το θέμα του ονόματος, έστω με μια σύνθετη ονομασία, διότι δίνει Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, στην ουσία το Βόρεια  θα πεταχτεί και θα μείνει το Μακεδονία.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ : Είστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Είμαι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα έπρεπε να συνοδευτεί με άρση των  αλυτρωτικών  βλέψεων και του Μακεδονισμού ως εθνοτικού προσδιορισμού και ιδεολογίας. Με απεγκλωβισμό από το σχεδιασμό των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ  στην περιοχή. Τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει και επομένως δεν υποβοηθούν αυτό που θέλουμε όλοι στα Βαλκάνια και διακαώς επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της, δηλ. να δουν τα Βαλκάνια με ελεύθερες, κυρίαρχες και ανεξάρτητες χώρες, οι οποίες θα συνεργάζονται, θα έχουν φιλικές σχέσεις, θα προωθούν ένα όραμα ανάπτυξης, και είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν. Με το μίσος και τη χολή  μεταξύ των Βαλκανικών λαών αυτοί που κερδίζουν είναι οι επικυρίαρχοί τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ :  Να πάνε στο συλλαλητήριο οι πολίτες;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ :  Δεν είμαι εγώ που θα πω εάν κάποιος πρέπει να πάει στο συλλαλητήριο.  Εμείς  θα κάνουμε τη συγκέντρωσή μας μαζί με πολλές άλλες αριστερές προοδευτικές δυνάμεις με ενιαία πορεία και νομίζω  ότι  είναι η θετικότερη απάντηση στην παρουσία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, διότι έχουμε εναλλακτικές προτάσεις. Ο Τσίπρας δε θα πάει μόνο για το θέμα των Σκοπίων, αλλά για το θέμα των μνημονίων, την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα, το ξεπούλημα της χώρας, τα κοινωνικά δικαιώματα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more