Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα του  Πολιτιστικού Κέντρου Εδέσσης διημερίδα  για τα Αστικά Ποτάμια, με τον υπότιτλο  ΄΄ Πρόκληση  για Οικονομική και Τουριστική Ανάπτυξη  ΄΄.
Προσκαλέστηκαν  όλοι οι δήμοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν αστικά ποτάμια,  αλλά  ανταποκρίθηκαν οι κοντινότεροι.
Οι ομιλητές ήταν καθηγητές πανεπιστημίου,  ερευνητές,  εδεσσαίοι  επιστήμονες.
Σπουδαία και η συμμετοχή της προϊσταμένης  κ. Θεοδωρίδου Σοφίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Εδέσσης- Γιαννιτσών, η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην  ενεργειακή δυναμική και στη μνήμη του  ύδατος,  που δε χάνεται ακόμη και αν κτιστούν ολόκληρες πολιτείες μπροστά του.  
Πράγμα το οποίο μας διδάσκει που δεν πρέπει να κτίζουμε…
Ακούστηκαν σημαντικές προτάσεις  για την ολοκληρωμένη, ενοποιημένη και αποκεντρωμένη προστασία και διαχείριση των αστικών ποταμών, από τον Ομότιμο Πανεπιστημιακό Καθηγητή  ΑΠ.Θ και Ειδικό  Γραμματέα Υδάτων- ΥΠΕΝ  κ. Ιάκωβο Γκανούλη,  προς την κατεύθυνση  της διατήρησης  του προορισμού των ποταμών  και   στο τομέα ύπαρξης  του σχεδιασμού ώστε να επανέλθει η βιοποικιλότητα. 

Τονίστηκε επίσης από τους επιστήμονες   τεχνοκράτες και η παράλληλη,  με τη διατήρηση της  φυσικής ομορφιάς,  αξιοποίηση για  ενεργειακούς ή περιηγητικούς λόγους.

Η εισηγήτρια κ. Ελένη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια   και Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ, αναφέρθηκε στους Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους για την περιηγητική ανάπτυξη και τον ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να είναι ενεργός για να  έχει αποτελέσματα.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν οι :  κ.  Αντιγόνη Ζαφειράκου Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ-  τομέας  Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος  σε συνεργασία με τον Θωμά Πατσιαλή Αγρονόμο -  Τοπογράφο και  Ερευνητή στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Α.Π.Θ και ο κ. Ιωάννης Σηφάκης βουλευτής και  πρώην πρόεδρος του Ε.Σ.Μ.Υ.Ε

Ο Δασολόγος – Ερευνητής, στο Κέντρο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Γρηγοριάδης Νικόλαος, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα μνημεία της φύσης,  καθώς αυτά  ξεπροβάλουν μέσα από μια παράλληλη πορεία με τον άνθρωπο μέσα από το χωροχρόνο,  και η Μουσικοπαιδαγωγός  Πολυτίδου Χρυσούλα,   μέσα από  μια άλλη ματιά,  έδωσε το αποτύπωμα  αφουγκραζόμενη τους ήχους του πάρκου των Καταρρακτών

Ναι, γιατί τα ποτάμια και τα δένδρα είναι ζωντανά στοιχεία και λογικό είναι να  συμμετέχουν  και να συμπορεύονται με τον άνθρωπο  μέσα από τη δική τους αύρα  στο χώρο και το χρόνο.   
Η  Διημερίδα,  μέσα από μια  επιστημονική  εμπλουτισμένη εποικοδομητική  ενημέρωση,  οδήγησε  στη σύσφιξη  των σχέσεων μεταξύ των δήμων που έχουν αστικά ποτάμια και συμμετείχαν, αλλά  ταυτόχρονα και  στην ανταλλαγή απόψεων  για την  οργάνωση   και καλύτερη αξιοποίησή τους.  Πραγματικά όπου αυτά κυλούν  προσθέτουν ανεκτίμητη αξία και χαρακτηρίζονται ως Θείο δώρο.
Τονίστηκε  ο  σημαντικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης  στην αξιοποίησή τους, που οι προτάσεις και η φαντασία μπορούν να  μετουσιωθούν σε πράξη,  πάντα  μέσα από μελέτες  και αρκετή προσπάθεια μέσα από προγράμματα   για  χρηματοδοτήσεις.
Γύρω από  κάθε  ποτάμι  μπλέκονται μύθοι,  θρύλοι και παραδόσεις, ακριβώς επειδή  αποτελεί πηγή ζωής  από την πρώτη μέρα γένεσης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σε ιστορικές αλήθειες στο θέμα των Καταρρακτών,  που  ξεπροβάλουν  μέσα από τους μύθους και οδηγούν στην πραγματικότητα, μας οδήγησε ο Εδεσσαίος Νομικός και Δημοσιογράφος  Άρης Παπαγιάννης   

Τη διημερίδα συντόνιζαν : η κ. Ζδρου Αικατερίνη πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ε,
ο κ. Σ αμλίδης Μιχαήλ αντιδήμαρχος Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και η κ. Ιατρίδου Αναστασία πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε

Με τη φροντίδα του οικοδεσπότη, δημάρχου Εδέσσης κ. Δημητρίου Γιάννου  και των  άλλων  συντελεστών του δήμου,  η Διημερίδα  ήταν επιτυχημένη, μένει να εφαρμοστούν όσα ειπώθηκαν.  
Οι  προσκεκλημένοι  ξεναγήθηκαν στην   Έδεσσα, στους Καταρράκτες , στους ποταμοβραχίονες του Εδεσσαίου,  στα Πάρκα  και τα Μουσεία , στα μνημεία φύσης  ΄΄ Πλατάνια Εδέσσης ΄΄, στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, ακόμα και στους υδάτινους πόρους των ορεινών περιοχών, υδροβιότοπους Άγρα- Βρυτών- Νησίου και στη Λίμνη Βεγορίτιδα 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more