Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Τεράστιες οι προσπάθειες για τον έλεγχο και τη φροντίδα των αδέσποτων στην Κρύα Βρύση, από εθελοντική ομάδα φιλόζωων πολιτών !


Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα και φυσικά στην περιοχή μας, συνεπώς και στη Κρύα Βρύση είναι η μάστιγα των αδέσποτων ζώων κυρίως σκυλιών ! Μάλιστα το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο εάν αναλογιστούμε ότι την κατάσταση του ελέγχου και την φροντίδας στη Κρύα Βρύση, την έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια εθελοντές φιλόζωοι πολίτες, οι οποίοι όμως παρ΄ όλες τις τιτάνιες προσπάθειές τους, πολλές φορές ο έλεγχος της κατάστασης είναι υπεράνω των δυνατοτήτων τους. Έτσι στο σημείο αυτό ζητήθηκε η στήριξη της Δημοτικής Κοινότητας και κατ΄  επέκταση του Δήμου Πέλλας.

    Ο επικεφαλής της εθελοντικής φιλοζωικής ομάδας στη Κρύα Βρύση κ. Κοτσαμπουικίδης Νίκος θέλησε να μας μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στη πόλη, μας ξενάγησε στους χώρους όπου φιλοξενούνται σήμερα αδέσποτα σκυλιά, αλλά και τα σχέδιά της ομάδας τους για το μέλλον.  

     Καταρχήν μας δήλωσε ότι πρόθεση των ανθρώπων που ασχολούνται σήμερα στη Κρύα Βρύση με την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, είναι η δημιουργία ενός συλλόγου, για την νομική υπόσταση της προσπάθειας τους αυτής και στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται αυτό το χρονικό διάστημα.
Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες να μαζευτούν σ΄ έναν συγκεκριμένο χώρο όλα τα αδέσποτα,  ξεκίνησαν από μία ομάδα 7 – 8 συντοπιτών μας αρχικά σε προσωπικούς  ιδιωτικούς χώρους, μέχρι τη στιγμή που έψαξαν, βρήκαν και τους παραχωρήθηκε οικειοθελώς, εκ μέρους του ιδιοκτήτη της, τον Φεβρουάριο του 2017 μία εγκαταλειμμένη κτηνοτροφική μονάδα λίγο έξω από τον οικισμό της Κρύας Βρύσης, της οποίας οι χώροι χρησιμοποιούνται για την στέγαση των αδέσποτων.
Στον χώρο αυτό λοιπόν σήμερα υπολογίζετε ότι φιλοξενούνται πάνω από 60 αδέσποτα σκυλιά, κάτω όμως από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ακόμα και για τα ζώα αυτά, με την εικόνα να είναι πραγματικά ντροπιαστική. Οι φθορές των εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν στην κτηνοτροφική μονάδα, εμποδίζουν στο σωστό έλεγχο και τη φροντίδα των αδέσποτων. Δηλαδή η ανυπαρξία εξωτερικής περίφραξης,  η ανυπαρξία στεγασμένων προστατευόμενων από τις διάφορες καιρικές συνθήκες, χώρων, η έλλειψη λειτουργικών κατασκευών και παροχών για τη φροντίδα των ζώων (νερό, χώροι αποθήκευσης τροφής κ.α.) καθιστούν την κατάσταση απελπιστική !

 Στο σημείο αυτό λοιπόν ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή η συνδρομή της Δημοτικής Κοινότητας και κατ΄ επέκταση του Δήμου Πέλλας, καταρχήν στη διαμόρφωση και τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρο, εργασίες οι οποίες ναι μεν έγιναν,  αλλά το σημαντικότερο θα ήταν η υλοποίηση εκ μέρους του δήμου κάποιων ουσιαστικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση των χώρων και των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων .
   Παρ΄ όλες λοιπόν τις συνεχείς οχλήσεις εκ μέρους της ομάδας προς τον προηγούμενο αντιδήμαρχο Τ.Υ. κ. Κερασόπουλο και τον Πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Παρασκευόπουλο, αλλά και με προσωπικές επιστολές του κ. Κοτσαμπουικίδη προς το Δήμαρχο Πέλλας, (Αρ. πρωτ. 43630 –12/10/2016 και 19215 – 31 /7/2018) όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα, αλλά δεν δόθηκε ούτε καν μία γραπτή απάντηση στις επιστολές (μετά από μήνες μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γραφόντουσαν οι στήλες αυτές) !

     Παρ΄ ολ΄ αυτά, τόσο ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Κρύας Βρύσης αλλά και ο προηγούμενος αρμόδιος αντιδήμαρχος Τ.Υ. του Δήμου, κ. Κερασόπουλος, όλ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, έδιναν τις διαβεβαιώσεις τους ότι πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες, ζητώντας μάλιστα από τοπικό τεχνίτη να κοστολογήσει τις απαραίτητες εργασίες που χρειαζόντουσαν να γίνουν στο χώρο, κάτι μάλιστα που έγινε αλλά...    
     Μέσα όμως στο περασμένο καλοκαίρι, ο νέος αντιδήμαρχος Τ.Υ. κ. Επιτροπάκης είπε προς τον κ. Κοτσαμπουικίδη, ότι υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε εργασίας εκ μέρους του Δήμου, λόγο μη νομικής κάλυψης του δήμου για τις παρεμβάσεις που θα έπρεπε να κάνει σ΄ έναν ιδιωτικό χώρο, για τον οποίο δεν υπήρχε καμία γραπτή συμφωνία, συμβόλαιο ή εκμίσθωση.
   Βέβαια να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι όλ΄ αυτό το χρονικό διάστημα γινόντουσαν και γίνονται εκ μέρους του Δήμου στειρώσεις σε πολλά εξ αυτών των ζώων, όχι όμως με την επιθυμητή συχνότητα, με συνέπεια να ξεφεύγει τις περισσότερες φορές ο έλεγχος της αύξησης των αδέσποτων, παρ΄ όλες τις επισημάνσεις των εθελοντών πολιτών.
   Επίσης τους τελευταίους 8 με 9 μήνες γίνεται εκ μέρους του Δήμου και τροφοδοσία των απαιτούμενων τροφών για τα σκυλιά αυτά, με την επάρκειά τους όμως να είναι ελλειμματική και συνέπεια πολλές φορές να επιβαρύνονται και οι ίδιοι οι εθελοντές με την αγορά επιπλέον τροφών . Να σημειώσουμε εδώ όπως μας δήλωσε ο κ. Κοτσαμπουικίδης, ότι ο Δήμος Πέλλας χρηματοδοτείτε από το αρμόδιο Υπουργείο για την γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση, εκ μέρους του !
      Τέλος όπως μας επισήμανε ο κ. Κοτσαμπουικίδης βλέποντας την αδιαφορία του Δήμου στο θέμα της διαμόρφωσης το χώρου, αναγκάστηκε με προσωπικό του κόστος να προμηθευτεί υλικά για την κατασκευή εξωτερικής περίφραξης, ενώ μας αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί και μηνύσεις από περίοικους, διότι σε ιδιόκτητο οικόπεδό που διαθέτει εντός του σχεδίου στην άκρη της πόλης και στο οποίο αναγκάζετε να φιλοξενεί και εκεί αδέσποτα σκυλιά, φέρονται να ενοχλούν τους περίοικους με τις φωνές τους ! Βέβαια απ΄ όλες τις μηνύσεις που έχει δεχτεί, έχει αθωωθεί, λαμβάνοντας αντιθέτως τα εύσημα από το δικαστήριο για το έργο που επιτελεί ο ίδιος και η ομάδα τους !

     Η κατάσταση πραγματικά, μετά και την επιτόπια έρευνα και καταγραφή μας, είναι τραγική και σίγουρα πέρα από τις ευθύνες που αναλογούν στην εκάστοτε δημοτική και τοπική αρχή, εξίσου σημαντικές είναι και οι ευθύνες όλων ημών των πολιτών που ως ανεύθυνοι έναντι του κοινωνικού συνόλου, πολλές φορές εγκαταλείπουμε το οικόσιτο ζώο μας, διογκώνοντας έτσι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτη και προβληματικής ύπαρξη αδέσποτων ζώων εντός της πόλης μας ! Δεν είναι λίγες οι φορές, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνεται εντονότερο το πρόβλημα, παρατηρώντας την κυκλοφορία αδέσποτων σκυλιών, ανάμεσα στους ανθρώπους, σε καφέ και εστιατόρια της πόλης, μία εικόνα που σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more