Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ι.Ε.Κ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Ο  διευθυντής  του Δ. Ι.Ε.Κ. Αριδαίας κ. Γεώργιος   Γιόρτσος μαζί με τους δύο υποδιευθυντές : τον  κ. Θεοδωρίδη και τον κ.  Παπαευθυμίου  πραγματοποίησαν συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης με τους καθηγητές – εκπαιδευτές  του ιδρύματος στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Ίδρυμα.
Ο κ. Γιόρτσος ανέλυσε  όλες τις ειδικότητες  που προσφέρει το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αριδαίας  και τόνισε πως όλες οι επιλογές μία προς μία έχουν από πίσω ένα σκεπτικό προσφοράς στην  κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Ο αγώνας  είναι μεγάλος   όταν  οι προσπάθειες   κατευθύνονται προς την  επίλυση της ανεργίας και τον βιοπορισμό  συμπολιτών. Έτσι  το Δ. Ι.Ε.Κ  Αριδαίας αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες και τις εφαρμόζει στην πράξη.
Ποιο όμως είναι το  Δ. Ι.Ε.Κ Αριδαίας;
Η  δύναμή του πηγάζει από τους ανθρώπους του, η πλειονότητα των οποίων είναι ενήλικες που κουβαλούν  μαζί τους  θέματα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι  ενήλικες λίγο έως πολύ, όπως ανεργία, οικογένεια, οικονομικά προβλήματα, κά. Ζήτησε και τα νέα τμήματα να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή,  ανταποκρινόμενα στις  προσδοκίες  των σπουδαστών μέσα από ένα φιλικό κλίμα  που να   εξασφαλίζει όμως  ανώτερο μαθησιακό επίπεδο.   Η προσήλωση στο στόχο  μπορεί να οδηγήσει  σε ένα απολαυστικό και δημιουργικό οκτάμηνο.  Το σβήσιμο των απουσιών απαγορεύεται δια ροπάλου, επειδή δε συνάδει  με τους υψηλούς στόχους  στην κατάρτιση που θέτει  το Ίδρυμα.
Ο κ. Γιόρτσος έδωσε οδηγίες στη συνέχεια  για τα προγράμματα, τον τρόπο και τις ώρες λειτουργίας,  τις  μετακινήσεις για  εκπαιδευτικούς σκοπούς, την πρακτική εξάσκηση των  σπουδαστών  αλλά και το μισθολογικό.


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ :
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 2018 – 2019
  1. ΔΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  2. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ
  3. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  4. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ
  5. ΠΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
  6. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
  7. ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
  8. ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 2ΟΥ ΕΤΟΥΣ
  1. CHEF  ( ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ )
  2. SECURITY
  3. ΑΠΕ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ
  4. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
  5. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
  6. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
  7. ΚΟΜΜΩΤΙΚΗ
  8. ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟ  Δ. Ι.Ε.Κ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΟΡΤΣΟΥ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ.  Ι.Ε.Κ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Τι προσέχετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της φοίτησης;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΙΟΡΤΣΟΣ: Μας ενδιαφέρει η επαγγελματική δεοντολογία, η επιστημονική κατάρτιση και οπωσδήποτε να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Πάντοτε, όμως, θα πρέπει να έχουμε καλό   κλίμα συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτών, σπουδαστών και διοίκησης, που να μας κάνει να νοιώθουμε ότι είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας. Προσέχουμε, επίσης, να μη γίνονται απουσίες,  επειδή ακριβώς αποβαίνει σε βάρος του στόχου που έχουμε θέσει  και δεν είναι άλλος από την όσο  το δυνατόν καλύτερη κατάρτιση.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Πόσο βοηθάει στο έργο σας  το κράτος, ο δήμος, υπάρχουν και χορηγοί;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΙΟΡΤΣΟΣ : Το οικονομικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη σε σχέση με τις παροχές. Βοηθάει και ο δήμος με τις δομές, δηλ. Μαθητική  Εστία όπου μας παραχωρεί τα μαγειρεία.  Βοηθάνε και οι ιδιώτες,  με υλικά πολλές φορές και σε άλλες περιπτώσεις μας δίνουν το χώρο τους.  Ένας από αυτούς, και με μοναδικό τρόπο θα έλεγα, είναι ο κ. Καραβασιλόπουλος, ο οποίος πραγματικά μας  βοηθάει πάρα πολύ και γι αυτό το λόγο του έχουμε απονείμει και  Τιμητική Πλακέτα 
Έχουμε άψογη συνεργασία με τους μόνιμους  εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ  Αριδαίας, οι οποίοι μας παρέχουν τους εργαστηριακούς χώρους. Έχουμε φτιάξει με  τις δικές  μας δυνάμεις χώρους εκπαίδευσης, όπως το χώρο κομμωτικής. Συνέχεια συμμετέχουμε σε δράσεις εξωστρέφειας. Υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις  σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε διεθνείς επαγγελματικούς διαγωνισμούς, όπως π.χ στη   DETROP – 10η διεθνής το 2017 πήραμε διάκριση ως καλύτερη σχολή της χρονιάς.
Όλα αυτά μας δίνουν αναγνωρισιμότητα και αποδοχή.  Είναι σημαντικό που μας πλησιάζουν εργοδότες  και επιχειρήσεις,  πράγμα το οποίο βοηθάει στη μείωση της ανεργίας.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Σε τι ποσοστό υπάρχει  επαγγελματική απορρόφηση στους κλάδους που αποφοιτούν;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΙΟΡΤΣΟΣ : Ειδικά στο τομέα του τουρισμού, επισιτισμού ( εστίαση ), υγείας και ευεξίας τα ποσοστά είναι πάνω από 35% . Οι βοηθοί φαρμακείων έχουν  καλή αποκατάσταση.   Η ειδικότητα του πολιτισμού δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση, απλά δίνει την ευκαιρία στα ταλέντα να ανέβουν στο σανίδι  και να εκφραστούν. Οι μελισσοκόμοι φτιάχνουν ατομικές επιχειρήσεις με καλές πιθανότητες για κερδοφορία, παρόμοια ειδικότητα είναι και η  αμπελουργία – οινολογία. Οπουδήποτε εργάζονται δικά μας παιδιά  ακούμε τα καλύτερα και αυτό μας τιμάει ιδιαίτερα και μας χαροποιεί.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Έχετε ειδικότητες καινοτόμες;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΙΟΡΤΣΟΣ : Βεβαίως, έχουμε πολλές ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε άλλα  Ι.Ε.Κ σε ολόκληρη  τη Β. Ελλάδα. ‘Έχουμε Αμπελουργία – Οινολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  Μελισσοκομία, Δασική Προστασία, Τυροκομία,  παλαιότερα Συνοδούς Βουνού.

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Και για να κλείσουμε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΓΙΟΡΤΣΟΣ : Το 2010 τέθηκε θέμα κατάργησης του Ι.Ε.Κ,  κινηθήκαμε άμεσα  και καταφέραμε να το διατηρήσουμε.
Όταν το 2013 ξαναμπήκα στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης είχαμε θέσει στόχο τη βιωσιμότητα,  μετά την καθιέρωση και αναγνώριση, και φτάσαμε σήμερα το Ι.Ε.Κ. Αριδαίας να  αποτελεί οργανισμός ηγέτης που οδηγεί τις εξελίξεις ευρύτερα του νομού. Αυτό, βέβαια, βοηθάει και στον  εποικοδομητικό ανταγωνισμό.
Με ιδέες, προσήλωση και πολλή δουλειά  προσπαθούμε  και γινόμαστε καλύτεροι, αφού το όραμά μας είναι   κάθε φορά ένα καλύτερο Ι.Ε.Κ  που ηγείται για να καταστεί ένας  ισχυρός κοινωνικός εταίρος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, με κοινωνική ευθύνη, όπως αιμοδοσίες, μοιράζουμε τρόφιμα και ταυτόχρονα διδάσκουμε στους σπουδαστές  την εταιρική ευθύνη και κοινωνική λογοδοσία. Είμαστε μια οικογένεια , επιδίωξή μας και αυτοσκοπός δεν είναι  μόνο η επαγγελματική κατάρτιση  αλλά  μέσα από αυτό προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε.       
     

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more