Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Α. Ρυσάφης:Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα στην Έδεσσα.



ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Σκοπεύετε να είστε υποψήφιος, καθότι ηγείστε της παράταξης ΄΄Ενωτική Δράση ΄΄, και στις επόμενες εκλογές; 

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ : «Το 2014 μια ομάδα ενεργών προβληματισμένων πολιτών δημιούργησε την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες με επέλεξαν τότε ως επικεφαλής της παράταξης. Το 2018 επικαιροποιήθηκε αυτή η επιλογή και συνεπώς στις επόμενες δημοτικές εκλογές η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ θα συμμετέχει με επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιο Δήμαρχο τον Αντώνη Ρυσάφη.
Η προσπάθεια να δημιουργήσουμε το 2014 έναν συνδυασμό με νέα πρόσωπα, μη εξαρτημένα από το σύστημα, μας οδήγησε στην αναζήτηση συμπολιτών μας ικανών, εργατικών, ηθικών και τίμιων. Απέναντι σε τέσσερις κομματικούς συνδυασμούς, καταφέραμε να δραστηριοποιήσουμε υγιείς, ενεργούς πολίτες και να δημιουργήσουμε τον μοναδικό πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό του Δήμου μας. Απλούς συνδημότες μας, με πρόθεση συνεισφοράς και χωρίς δεύτερες σκέψεις.  Ήταν η απαίτηση της κοινωνίας και το πετύχαμε.  Όλοι μαζί πορευτήκαμε με κοινό σκοπό, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους απόπειρα να μας σταματήσουν. Η αποφασιστικότητα των ανθρώπων γύρω μας ήταν η δύναμή μας.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την δημιουργία του συνδυασμού μας, συνεχίζουμε δυνατά και με τις ίδιες αρχές. ΕΝΩΤΙΚΑ. Δεν θέλουμε να διχάζουμε την κοινωνία. Είτε κομματικά (δεξιός και αριστερός), είτε φυλετικά (ντόπιος, πόντιος, βλάχος, μικρασιάτης). Ικανοί, ηθικοί και δραστήριοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Υποχρέωσή μας να τους παρακινήσουμε να ξεβολευτούν από τον καναπέ και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, ώστε να μην βλέπουν πάλι τα ίδια γνωστά, βολεμένα άτομα να τους κατευθύνουν και να τους διοικούν.  Να αποκτήσουν το θάρρος της δικής τους γνώμης. Όλοι αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Μόνο η σύνθεση όλων των απόψεων με δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να εξασφαλίσει την αποδοχή των όποιων αποφάσεων σε μέγιστο βαθμό.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ :  Έχετε καταρτίσει ψηφοδέλτιο, είστε έτοιμος με τα διαδικαστικά;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ : «Σας θυμίζω πως το 2014 ο συνδυασμός μας είχε 90 υποψηφίους και πήρε περίπου 20% του εκλογικού σώματος. Ο νέος εκλογικός Νόμος, προς το παρόν, περιορίζει των αριθμό των υποψηφίων για τις επόμενες δημοτικές εκλογές σε μόλις 40. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την διεύρυνση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ και την προσχώρηση σε αυτήν νέων στελεχών, καταλαβαίνετε λοιπόν πως η κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα είναι μια ευχάριστα δύσκολη εξίσωση.»  

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Ποιο είναι εκείνο που σας ωθεί και σας κάνει να ασχολείστε με τα κοινά;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ :  « Πολιτική είναι κάθε κίνηση, σκέψη και πράξη που επιχειρεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Όσο οι σκέψεις  πολλαπλασιάζονται, η πράξη είναι ανάγκη επιτακτική. Η ανάγκη αυτή με ώθησε στην ενασχόληση με τα κοινά, καθώς θεωρώ πως δεν έχουμε το δικαίωμα να στεκόμαστε απλοί παρατηρητές. Έχει επικρατήσει πολιτικός κυνισμός και όσο αρνούμαστε να αναλάβουμε τις κοινωνικές ευθύνες μας  τα πράγματα καταλήγουν σε λάθος χέρια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η  ευθύνη με οδηγεί στην απόφαση!»

ΣΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ :  Πόσα χρόνια  είστε στην τοπική αυτοδιοίκηση;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ  : «Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου βρίσκομαι από το 2014 ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Εάν εκλεγείτε ποιο είναι εκείνο που θα αλλάξετε πρώτα;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ : «Μέγιστη αξιοποίηση των ικανοτήτων του προσωπικού του Δήμου χωρίς απερίσκεπτες και απρογραμμάτιστες παρεμβάσεις της στιγμής, προς όφελος του συνόλου των δημοτών και όχι μεμονωμένων. Προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας του κόσμου στο πως βλέπει τον Δήμο. Μέγιστη αξιοποίηση του πλούτου του Δήμου (νερά, αρχαία).»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Τι νομίζετε ότι γίνεται λάθος από τη δημοτική αρχή ή έχει γίνει λάθος και πως θα το διορθώσετε;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ : «Η δημοτική αρχή όχι μόνο διατήρησε αλλά και  γιγάντωσε την πελατειακή σχέση, όχι μόνο διατήρησε αλλά και γιγάντωσε τον διχασμό στους δημότες. Δύο το πολύ τρία άτομα παίρνουν μια απόφαση και με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικό διάλογο, την επιβάλουν. Οκτώ χρόνια τώρα στο ίδιο έργο θεατές, χωρίς μεγάλα έργα, χωρίς αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της πόλης προς όφελος των δημοτών. Σημαία και σύνθημα της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ήταν και είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και στόχο την ισονομία.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Που παρεμβαίνετε  εσείς; Τι λέει το πρόγραμμά σας;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ :  « Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους χάθηκαν τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το μουσείο. Ήταν η μικροπολιτική και μικροκομματική νοοτροπία των διοικούντων τον Δήμο μας. Αντί να ενώσουν δυνάμεις και να έχουν τον κόσμο μπροστάρη στις διεκδικήσεις, περιορίσθηκαν να «επαιτούν» με την συνδρομή κάποιων φίλα προσκείμενων βουλευτών. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Αυτή την ένωση δυνάμεων στην οποία πιστεύουμε, υπηρέτησε και υπηρετεί η ίδρυση και η παρουσία της Ενωτικής Δράσης, και οι διεκδικήσεις μας στο μέλλον όσον αφορά το Πανεπιστήμιο αλλά και τους άλλους στόχους μας, σ’ αυτήν την ένωση θα στηρίζονται. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα στην Έδεσσα. Πέρα από τις απαράδεκτες επεμβάσεις στην πλατεία Ελευθερίας, μεγάλη συμβολή στο κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει η μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Στο Δήμο μας χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες συνδημοτών μας υπάρχει μια αξιόλογη πνευματική κίνηση. Αυτό που λείπει είναι η πραγματική αρωγή του Δήμου και η παντελής έλλειψη των κατάλληλων υποδομών. Η ανέγερση σύγχρονου πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, στο οποίο θα μπορέσουν να στεγασθούν και να προβάλλονται όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου και θα προσελκύσει στον τόπο μας συνεδριακό τουρισμό, είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μας στον τομέα αυτό, όπως και προτεραιότητα στον τομέα του αθλητισμού είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου. Για να υπάρξει οικονομική και πολιτιστική άνθηση στον Δήμο μας, πρέπει να αρχίσουμε από τα απλά και αυτονόητα, που δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Πρώτο μέλημά μας λοιπόν θα είναι η αποκατάσταση της «κανονικότητας» στην πόλη με επανεξέταση από μηδενική βάση του κυκλοφοριακού σχεδίου της και η αποκατάσταση της όμορφης εικόνας της που τόσο πληγώθηκε τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμμετέχουν και συνδημότες μας. Να κάνουμε ελκυστική την πόλη και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια μη προβληματική λειτουργία και των άλλων τουριστικών πόλων του Δήμου μας. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει ο Δήμος να καταφέρει να γίνει οικονομικά αυτάρκης. Άμεση επανίδρυση μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας, στο καταστατικό της οποίας θα προβλέπεται συν τοις άλλοις η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού της πλούτου. Απόκτηση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ. Δημιουργία λατομείου εξόρυξης αδρανών υλικών για τις ανάγκες της αγροτικής οδοποιίας. Στελέχωση γραφείου αξιοποίησης εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όταν έχεις λεφτά, μπορείς να δημιουργήσεις πολλά. Τα πιθανά έσοδα από την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών είναι πολλαπλάσια του συνόλου των δημοτικών τελών που εισπράττει ο Δήμος σήμερα.
Η Ελλάδα είναι, στην κυριολεξία ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Η τουριστική ανάπτυξη
μπορεί να βασιστεί πάνω σε εκθέματα που αυτή τη στιγμή είναι θαμμένα. Έχοντας ως στόχο την πλήρη αποκάλυψη τις αρχαίας αγοράς στον Λόγγο, η σταδιακή εκμετάλλευση του χώρου δεν είναι ανέφικτη. Τί πιο όμορφο να ξεκινάει κανείς τη ξενάγησή του από τον αρχαιολογικό χώρο και μέσω μιας ειδυλλιακής διαδρομής να καταλήγει στον Καταρράκτη της πόλης, που αποτελεί και τον φυσικό μας πλούτο.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως για κάποιο λόγο το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά δεν ήθελε να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Όπως αλήθεια είναι ότι και η διεκδίκηση σε τοπικό επίπεδο ήταν και είναι ισχνή. Μάλλον δεν πίστευαν πως η συνέχιση των ανασκαφών θα αναδείξει κάτι συνταρακτικό.
Εμείς λέμε πως για να υπάρχουν τόσες φωνές (εντός και εκτός συνόρων) που πιστεύουν πως στον Λόγγο κρύβεται κάτι ιστορικά πολύ μεγάλο, οφείλουμε να το ελέγξουμε. Πρέπει να κινήσουμε ουρανό και γη ώστε να μάθουμε την ιστορική αλήθεια. Εάν το Υπουργείο δεν θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει να κινηθούμε στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα. Να βρούμε αρχαιολόγους διεθνούς κύρους, οι οποίοι όταν πιστεύουν πως σε κάποιο σημείο υπάρχουν αρχαία, βρίσκουν τη κατάλληλη χρηματοδότηση για να κάνουν τις ανασκαφές.
Φανταστείτε τι επιπτώσεις θα έχει για την  Έδεσσα μια ανακάλυψη παγκοσμίου βεληνεκούς.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Ποιο νομίζετε ότι είναι εκείνο που σας κάνει να διαφέρετε από τους άλλους συνυποψήφιους σας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΥΣΑΦΗΣ : «Πρώτον, είμαι επικεφαλής του μοναδικού πραγματικά ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού συνδυασμού. Δεύτερον, ήμαστε ο μόνος συνδυασμός που δεν διχάζει την κοινωνία με ταμπέλες, αλλά προσπαθούμε να την ενώσουμε. Τρίτον, προέκυψα ως υποψήφιος δήμαρχος με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες ανάμεσα σε ισότιμα μέλη της Ενωτικής Δράσης. Τέταρτον, το βιογραφικό μου. Είναι ο καθρέφτης του ποιος είσαι και τι ικανότητες έχεις. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ξέρω να βάζω στόχους, να ωριμάζω έργα και να τα υλοποιώ. Και τέλος, όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν ασκήσει διοίκηση, οπότε ο κόσμος εύκολα μπορεί να κρίνει το όποιο έργο τους.» 

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Ποιο μήνυμα στέλνετε στην κοινωνία της Έδεσσας

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ :  « Οι αλλαγές σε μια κοινωνία έρχονται μόνο όταν η ίδια η κοινωνία θέλει πραγματικά να αλλάξει. Γι αυτό και το δεύτερο σύνθημα της Ενωτικής Δράσης ήταν και είναι «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζαμε μέχρι σήμερα, έφερε την χώρα και κυρίως τον Δήμο στην κατάσταση που είναι σήμερα, και τους νέους μας στο εξωτερικό για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Η  Έδεσσα υποδέχθηκε και φιλοξενεί πρόσφυγες ή μετανάστες ή λαθρομετανάστες  - όπως σας αρέσει πέστε το .  Πως το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ : «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία από Έλληνες οικονομικούς μετανάστες. Οπότε την έννοια του μετανάστη την έχω βιώσει πολύ έντονα. Και θα ήμουν ο τελευταίος που θα απέκλειε αβίαστα την φιλοξενία σε οποιονδήποτε μετανάστη. Όμως για να είναι βιώσιμη η φιλοξενία και ομαλή η ένταξη τους σε μια κοινωνία, θα πρέπει να είναι κατάλληλο το περιβάλλον (κυρίως το οικονομικό). Όταν η ανεργία στην χώρα μας είναι τεράστια και ειδικά στον Νομό μας ξεπερνάει το 50%, όταν δηλαδή δεν μπορούμε να προσφέρουμε ομαλή και βιώσιμη ένταξη των νέων μας στην χώρα τους και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, πως θα μπορέσουμε να τα προσφέρουμε αυτά σε τρίτους;
Παρά την φτώχεια μας, ως Έλληνες έχουμε την αρετή της φιλοξενίας και φιλανθρωπίας πολύ ανεπτυγμένη. Ακριβώς γι αυτό το λόγο όμως, επειδή μας αρέσει να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας τα πάντα, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι αδυνατούμε να τους προσφέρουμε αυτά που θα θέλαμε. Τα κέντρα συγκέντρωσης με στοιβαγμένους ανθρώπους δεν ήταν και δεν θα πρέπει να συγκαταλέγονται ποτέ στην έννοια της περίφημης ελληνικής φιλοξενίας.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Για ποιο  λόγο ο ψηφοφόρος να επιλέξει τον Αντώνη Ρυσάφη για  δήμαρχο

ΑΝΤΩΝΗΣ  ΡΥΣΑΦΗΣ :  « Για όλους τους λόγους που προανέφερα »

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Πέστε μας λίγα λόγια για τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει, είστε σε αναμονή; Τι λέει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΥΣΑΦΗΣ : «Κάθε κυβέρνηση, δυστυχώς διαμορφώνει τον εκλογικό Νόμο για τις δημοτικές εκλογές, ανάλογα με το συμφέρον του κόμματός της. Δεν προσπαθεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα για την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε τις τελευταίες τροπολογίες του Κλεισθένη. Σας υπενθυμίζω πως στις εκλογές του 2010 και του 2014, η τελική μορφή του εκλογικού Νόμου προέκυπτε έξι με επτά εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Θέλετε να προσθέσετε κάτι που θεωρείτε σημαντικό, που όμως  δε σας το ρώτησα;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΥΣΑΦΗΣ : « Ήρθε η ώρα για την υπέρβαση, μακριά από κομματικές, πελατειακές ή άλλες σκοπιμότητες. Η αλλαγή της νοοτροπίας μας και η τεκμηριωμένη στόχευσή μας στα έργα που θα φέρουν θέσεις εργασίας και θα κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στον Δήμο μας, είναι το κύριο μέλημά μας.
Εύχομαι στις ερχόμενες εκλογές, η εφημερίδα σας να συνεχίσει την έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση των αναγνωστών της.»

ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ : Σας ευχαριστώ.


       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more