Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ




                                 

ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης στους πεσόντες  7  Μακεδονομάχους της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου Εδέσσης, αλλά και σε όλους εκείνους  που αγωνίστηκαν   και τα ονόματά τους αναφέρονται ή και όχι,  ενάντια  στους βούλγαρους κομιτατζήδες.
Αγωνίστηκαν  και παρέμειναν Έλληνες  παρόλο που η Μακεδονία εβάλλετο από τους βουλγαροκομιτατζήδες,  κάτω από τη μύτη  των τούρκων τότε κατακτητών.
Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Μακεδονίας είχε ήδη ξεκινήσει  ταυτόχρονα με την Ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά οι αποτυχημένες εξεγέρσεις δεν οδήγησαν στην απελευθέρωσή της.  Ωστόσο εκμεταλλευόμενοι  οι  βούλγαροι την  τραγική κατάσταση που βίωνε ο Ελληνισμός της Μακεδονίας,  όντας σκλαβωμένος,  και με  παρότρυνση των ρώσων  προσπάθησαν να κυριαρχήσουν  δια της βίας.

Τα σχέδια των ρώσων για την περιοχή ήταν αρχικά προς την κατεύθυνση να αποκτήσουν οι βούλγαροι εθνική συνείδηση και στη συνέχεια μέσω  μιας ανεξάρτητης βουλγαρικής εξαρχίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, κάτι το οποίο ζήτησαν οι ρώσοι από τους τούρκους,  να  παρασύρουν  όσους περισσότερους Έλληνες μπορούσαν  για να υλοποιήσουν τον τελευταίο όρο το οποίο έθεταν οι τούρκοι. Ο όρος αυτός  όριζε πως εάν τα 2 / 3   προσχωρούσαν στην εξαρχία  θα είχαν το δικαίωμα να επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες για τη δημιουργία επισκοπικών περιφερειών. Αυτό τους έκανε  να προσπαθούν με βίαιο τρόπο  την προσχώρηση των Ελλήνων  στην εξαρχία και τον  εκβουλγαρισμό τους, με τελικό στόχο να οικειοποιηθούν τα εδάφη της Μακεδονίας και στη συνέχεια να βγουν στη θερμή θάλασσα του Αιγαίου. 
Παρόλα τα εγκλήματα και  την προσπάθεια αλλοίωσης  της Ελληνικής εθνικής συνείδησης δεν κατάφεραν  να συγκεντρώσουν  τα 2 / 3.  Η όλη  τραγική κατάσταση οδήγησε στο  Μακεδονικό Αγώνα,  όπου με αυτοθυσία και γενναιότητα οι  Μακεδόνες  αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και δικαιώθηκαν, παρόλο που κινδύνευε η ζωή τους και μόνο επειδή δήλωναν Έλληνες ή  επειδή μιλούσαν Ελληνικά ή επειδή αρνούνταν να προσχωρήσουν στην εξαρχία.  
Παρέμειναν οι  Μακεδόνες στα  πάτρια εδάφη τους,  κατάφεραν να αντισταθούν στη διπλή κατοχή  τούρκων και βουλγάρων, κατάφεραν να πείσουν το  τότε αδιάφορο  Ελληνικό κράτος    να  αναλάβει τις ευθύνες του, κατάφεραν να  νικήσουν.
Η  αντίσταση ήταν καθολική απέναντι στους κατακτητές  και στην Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου με πρωταγωνιστή τον ιερέα Παπαστογιάννη.  Στις 2-2-1905 σε ενέδρα των βουλγαροκομιτατζήδων  σκοτώθηκαν 6 εθνομάρτυρες της  Τοπικής Κοινότητας  Μεσημερίου και ένας από την γειτονική Φλαμουριά. Βαρύ ήταν το τίμημα, αφού πάνω από 50 αγωνιστές ήρωες του χωριού δολοφονήθηκαν στο χρονικό διάστημα 1905-1908.  Αντιστάθηκαν   γενναία στους εχθρούς του Ελληνισμού και ανάγκασαν την τότε Ελληνική κυβέρνηση να  ενδιαφερθεί για τη Μακεδονία για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Σήμερα λέμε  πως η κατάσταση οδηγήθηκε  σε τραγικό σημείο  με την προδοτική στάση της κυβέρνησης η οποία υπόγραψε, χωρίς τη συγκατάθεση των Μακεδόνων – Ελλήνων πολιτών,  την παράδοση του ονόματος,  γλώσσας,  ταυτότητας και της ιστορίας των Μακεδόνων  στους σκοπιανούς, αλλά και  τη στάση της αξιωματικής  αντιπολίτευσης η οποία συμφωνεί με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στους σκοπιανούς,  ουσιαστικά το όνομα  παρασύρει και όλα τα άλλα, άρα είναι το ίδιο.  Να  δηλώσουμε πως οι Μακεδόνες αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία ,  και δε δικαιούται κανείς- καμία κυβέρνηση  να παραχωρεί  ούτε  το όνομά της , τίποτα από αυτά που της ανήκουν στους σκοπιανούς, αλλοιώνοντας  την  ιστορία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με το σύλλογο απογόνων Μακεδονομάχων  Εδέσσης – Αλμωπίας « Παύλος Μελάς » και το δήμο Έδεσσας. Η επιμνημόσυνος δέηση  τελέστηκε στον Ιερό Ναό ΄΄Αγίων Αναργύρων ΄΄ Μεσημερίου, στο προαύλιο του οποίου υπάρχει μνημείο αφιερωμένο. Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μακεδονομάχων κ. Μιχάλης Παπανούσης.
Παρόντες  στην εκδήλωση οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου αλλά και των γύρω περιοχών, ο  εκπρόσωπος διοικητή Β΄ μεραρχίας πεζικού, ο  εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο  εκπρόσωπος διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πέλλας, ο δήμαρχος Εδέσσης, ο  πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου, ο  πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, ο εκπρόσωπος συλλόγου Μακεδονομάχων  Εδέσσης- Αλμωπίας, ο εκπρόσωπος Θυμάτων Μακεδονικού Αγώνα Μεσημερίου, ο σύλλογος Βετεράνων Αθλητών Στίβου,  ο  πρόεδρος της κίνησης δημοτών Εδέσσης ΄΄Ίων Δραγούμης΄΄, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης,  αντιδήμαρχοι, ο κ. Αντώνης Ρυσάφης της ΄΄Ενωτικής Δράσης ΄΄,  δημοτικοί σύμβουλοι , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Στάθης Φουντουκίδης και άλλοι . 
Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
Ακολούθησε δεξίωση στην ειδική αίθουσα  της Τοπικής Κοινότητας  Μεσημερίου.     

  



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more