Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ


 Πρωτοβουλία: Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας - Αν. Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά

 ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ   ΣΙΣΚΟΥ

  Πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, σχετικά με τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν σε όλα τα γεωργικά προϊόντα και το κεράσι οι χαλαζοπτώσεις.
 Η σύσκεψη οργανώθηκε για να ακουστούν
οι αγρότες, σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή για σχεδόν όλες τις σημαντικές δενδρώδεις καλλιέργειες, και στη συνέχεια να αποφασιστούν σειρά μέτρων για να επισπευτούν οι διαδικασίες δίκαιης αποζημίωσης, ανάλογης της καταστροφής από τις χαλαζοπτώσεις.
 Προσκαλέστηκαν παραγωγοί, φορείς, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, αγροτικοί σύλλογοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι δήμαρχοι.
 Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, κανονικά η αίθουσα θα έπρεπε να ήταν γεμάτη, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά την επιβίωση όσων  καλλιεργούν τη γη, αλλά και όσων εμπλέκονται στο εμπορικό κομμάτι και τη μεταποίηση.
 Οι δήμαρχοι Εδέσσης, Πέλλας και Σκύδρας ανταποκρίθηκαν, απουσίασε ο δήμαρχος Αλμωπίας  κ. Δημήτριος Μπίνος, καθώς έχασε τις εκλογές, ούτε όρισε εκπρόσωπο από το δήμο, αλλά δεν εμφανίστηκε και ο νεοεκλεγείς κ. Χρήστος Μπάτσης. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η αγροτική περιφέρεια της Αλμωπίας δεν είχε εκπρόσωπο.
 ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ κ .ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ
 Ζήτησε συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, τώρα για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση και σε άλλες περιπτώσεις για τις αδιάθετες ποσότητες. Χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και χωρίς καμιά αντιχαλαζιακή προστασία. Δήλωσε πως αφορά το σύνολο των οπωροφόρων του Νομού.  Αναρωτήθηκε πως θα εξοφληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και κάθε άλλη υποχρέωση προς κάθε δημόσια αρχή και  ζήτησε να υπάρχει πρόβλεψη με νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην  εξοφληθούν, αφού δεν υπάρχουν χρήματα τη στιγμή που οι αγρότες έχουν δαπανήσει και για καλλιεργητικά. Περίμεναν να πάρουν, αλλά τους πρόλαβε η χαλαζόπτωση. Οι εκτιμήσεις  γίνονται με καθυστερήσεις, γι αυτό ζήτησε να γίνουν συμψηφισμοί στις υποχρεώσεις τους με τα χρήματα που έχουν να λάβουν από τον ΕΛΓΑ και οπωσδήποτε προκαταβολές.
 Η κ. Ιγνατιάδου έθεσε επίσης και το ζήτημα προβολής των προϊόντων του νομού. Ζήτησε με διάταξη να υποχρεώνονται τα καταστήματα να πωλούν κομπόστες, χυμούς και τοπικά νωπά προϊόντα. Ακόμα με συντονισμό για την προώθηση των τοπικών παραγωγών σε επίπεδο νομού να καταργηθούν οι εισαγωγές, αφού υπάρχουν αδιάθετα προϊόντα. Ζήτησε τις επόμενες ημέρες να πάει αντιπροσωπεία από την Πέλλα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ευχαρίστησε που η επιστολή της για τη σύσκεψη εισακούστηκε.
 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥ
 Καυστικός ήταν απέναντι στην πολιτεία, η οποία επί σειρά ετών δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για  τέτοια ζωτικής σημασίας ζητήματα των αγροτών. Το γεγονός πως δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα - εκτός από την πολιτεία - το χρεώνονται και οι αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί πως αποτελούν έναν παραγωγικότατο κλάδο ουσιαστικό για την οικονομία. Δεν μερίμνησε η πολιτεία για να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση, δεν πέταξαν τα αεροπλάνα. Η ταυτότητα των προϊόντων Πέλλας είναι στο ράφι. Έκλεισε την παρέμβασή του με τα εξής: «Για να δείξουμε ότι σεβόμαστε αυτόν τον κλάδο θα πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα, με την προϋπόθεση πως και οι αγρότες θα μπουν στο παιχνίδι»
 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΛΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
 Στην παρέμβασή του  πολύ προβληματισμένος κατήγγειλε τα στέκια, που χωρίς παραστατικά πωλούν όσο όσο σε  Βαλκάνιους  προϊόντα. Ζήτησε να κηρυχτεί ο Νομός σε κατάσταση “έκτακτης  ανάγκης”, πράγμα το οποίο απέρριψε η Περιφέρεια επειδή  δε στοιχειοθετείται, καθώς θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί ολοσχερώς και οι υποδομές.
 Δύο βασικά ζητήματα έθεσε: Την κλιματική αλλαγή με τα αφύσικα φαινόμενα και τον τρόπο εμπορίας. Η κλιματική αλλαγή παραπέμπει ίσως σε νέους τρόπους προστασίας και νέες καλλιέργειες για την περιοχή και γι αυτό δεν ευθύνονται οι αγρότες, οι οποίοι περιμένουν συμπεράσματα και οδηγίες από την πολιτεία για να προχωρήσουν, αλλά η πολιτεία που αδιαφορεί..
 Για τον κ. Στάμκο το ζητούμενο είναι ποιος θα πληρώσει την παραγωγή που καταστρέφεται κάθε χρόνο, καθώς οι αγρότες χρεώνονται πολλά  σε ασφάλιστρα, φόρους, ΦΠΑ και πως θα βγάλουν τη χρονιά.. Το συνεταιριστικό κίνημα είναι σε τέλμα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι ελάχιστες, πράγμα το οποίο δεν είναι θετικό. Ζήτησε να δοθεί προκαταβολή από αποζημιώσεις που θα ακολουθήσουν. Η εισπραξιμότητα για την άρδευση δεν υπάρχει λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.  Τέλος αναρωτήθηκε προβληματισμένος: «μήπως καλλιεργούμε λάθος καλλιέργειες και εδώ είναι ο ρόλος των οργανώσεων παραγωγών με νέες ποικιλίες, εμπειρία, κάτι που είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν».
 Και οι περιφερειακοί Σύμβουλοι κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα της αναζήτησης λύσης στο μεγάλο αυτό ζήτημα που ταλανίζει τους αγρότες και την οικονομία του Νομού.
 Μεγάλο αγκάθι τα παράνομα στέκια, όπου διακινούνται σημαντικές ποσότητες προϊόντων χωρίς παραστατικά, με την πολιτεία απλά να παρακολουθεί…
 Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Συμεών Μαρνασίδη - Αν. προϊστάμενος  Ποιοτικού και Φυτο – Υγειονομικού ελέγχου
 Τόνισε πως παρόλο που ζητήθηκε από την πολιτεία, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να λάβει μέτρα, σχετικά με όλους τους χώρους συγκέντρωσης των προϊόντων, για να υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές, δεν έκανε τίποτα.
 Στην τοποθέτησή της η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κωνσταντίνα Σαλογιάννου ζήτησε κυρώσεις για όλους εκείνους που πωλούν στα στέκια. Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις διακίνησης στις αγορές όλου του κόσμου, χρειάζεται όμως η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά. 
 ΒΕΒΑΙΑ ΤΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
 Μπήκαν στο πρόγραμμα επόμενες συναντήσεις για να συζητηθεί το πρόβλημα της διακίνησης και άλλα καυτά ζητήματα της αγροτιάς…
 Βιομήχανος  μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που συμμετείχε στη σύσκεψη, παραπονέθηκε πως η πολιτεία δε συμπαραστέκεται πουθενά, μάλιστα με τα επιδόματα τα οποία  εξασφαλίζει σε μερίδα πολιτών δε βρίσκει  εποχιακούς εργάτες.                

 Δήλωσε  η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά  αμέσως μετά την επείγουσα  ευρεία σύσκεψη
 «Πραγματοποιήσαμε αυτήν την επείγουσα σύσκεψη με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, των τοπικών αρχών και φορέων για να ακούσουμε από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις απανωτές θεομηνίες. Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να ανακουφιστούν οι αγρότες και οι οικογένειές τους και να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην τοπική οικονομία. Η βάση της τοπικής αγοράς είναι τα αγροτικά εισοδήματα, ενώ οι αγροτικές παραγωγές είναι βασικές για την  μεταποίηση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν τη διακίνηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Οι 10 προτάσεις, με επείγοντα μέτρα  που επεξεργαστήκαμε από κοινού με τους αγρότες, βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού  και του ΕΛΓΑ».
 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ:
  1. Άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις σε  όλη την επικράτεια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας από εξουσιοδοτημένα  συνεργεία εκτιμητών.
  2. Επίσπευση των διαδικασιών  καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες, σε τιμές που είναι δίκαιες και ανάλογες του κόπου και των εξόδων που κατέβαλαν οι αγρότες και διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους.
  3. Αποσυμφόρηση των βιομηχανιών με πρόγραμμα δωρεάν διανομής των αδιάθετων ποσοτήτων ροδάκινων σε κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία, στρατό, κλπ
  4. Έναρξη διαδικασίας καταβολής προκαταβολών αποζημιώσεων για την  αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των αγροτών και των οικογενειών τους.
  5. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς ένα ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο εκτίμησης καταστροφών των αγροτικών  παραγωγών  από θεομηνίες, με γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης.
  6. Επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων παθητικής και ενεργητικής προστασίας από το χαλάζι (χρηματοδότηση εγκατάστασης υποδομών  αντιχαλαζικής προστασίας και εφαρμογή του προγράμματος προστασίας από χαλάζι με εναέρια μέσα)
  7. Λήψη ειδικών μέτρων για την τακτοποίηση οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών (συμψηφισμός οικονομικών  υποχρεώσεων αγροτών προς ΕΛΓΑ) και αναστολή καταβολής οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών σε άλλους δημόσιους φορείς.
  8. Άμεση ενεργοποίηση του αριθμού 20 του Ν. 2190/94 για προσλήψεις γεωπόνων – εκτιμητών
  9. Άμεση υπογραφή της ΚΥΑ για πληρωμή του 30 % των περσινών  αποζημιώσεων  στους παραγωγούς.
  10. Στήριξη μέσω του de minimis, με μεγαλύτερα ποσά που να καλύψουν το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού.

 Τη σύσκεψη  συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του Νομού: κ. Μαρία Ζωγράφου,  κ. Πέτρος Ζέρζης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κωνσταντίνα Σαλογιάννου, ο Αν. Διευθυντής ΔΑΟΚ  Πέλλας κ. Γιώργος Γαϊτάνης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, ο Αν. Προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτο-υγειονομικού Ελέγχου κ. Συμεών Μαρνασίδης, εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, στελέχη της ΔΑΟΚ Πέλλας, αγρότες, εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more