Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απαντά στον πρόεδρο του ΑΚΚΕΛ σχετικά με τις υπέρογκες εισφορές του ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικές καλύψεις.

.



Μετά την αναφορά του προέδρου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας ΑΚΚΕΛ Βάκη Τσιομπανίδη   στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τις υπέρογκες εισφορές του ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικές καλύψεις, 
Περίληψη αναφοράς : " Ο αναφέρων καταγγέλλει το γεγονός ότι οι έλληνες αγρότες καταβάλλουν υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση χωρίς να επωφελούνται από καμία ουσιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον αναφέροντα, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων  (ΕΛΓΑ ) αποτελεί ουσιαστικά έναν εισπρακτικό μηχανισμό που προσφέρει ελάχιστα στον αγροτικό κόσμο, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από την άρνησή του να αποζημιώσει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές αυτό το έτος λόγω των έντονων βροχοπτώσεων πριν από την συγκομιδή. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ούτε τους κτηνοτρόφους οι οποίοι υφίστανται συχνά σοβαρές ζημιές από ευλογιά, οζώδη δερματίτιδα και πολλές άλλες ζωονόσους, οι οποίες είναι συχνές στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν δυσανάλογες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να καλύπτονται για τους περισσότερους βασικούς κινδύνους ".

 Η επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  απαντά πως : 
" Η νομοθεσία για τα συστήματα γεωργικών ασφαλίσεων αποτελεί εθνική αρμοδιότητα. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της λειτουργίας του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων  (ΕΛΓΑ )όσον αφορά τον καθορισμό των ασφαλίστρων και των κανόνων αποζημίωσης είναι το Ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η επιτροπή δεν δύναται να σχολιάσει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του εθνικού δημοσίου συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα.  Η τρέχουσα έκδοση του Ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 παρέχει στήριξη για επενδύσεις με στόχο την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές, για παράδειγμα με την φύτευση νέων δένδρων , αλλά όχι για μέτρα διαχείρισης κινδύνων. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης  (ΕΓΤΑΑ ) δεν παρέχει αποζημίωση για τις ζημιές και/ή την απώλεια εισοδήματος που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ".

Απο Βίκυ Μπαιρακταρη 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more