Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «κουρμπάνι» στην Νέα Ποτίδαια.[ΦΩΤΟ]Γιορτάστηκε και φέτος  το «κουρμπάνι» στην Νέα Ποτίδαια προς τιμή του,πολιούχου του χωριού,Αγίου Γεωργίου . Αφού έγινε ο εκκλησιασμός και η περιφορά της εικόνας  οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου,
όπου ο πάτερ Ιγνάτιος ευλόγησε το φαγητό . Το φαγητό ετοιμάστηκε από κατοίκους του χωριού , όπως επίσης το στήσιμο και το μάζεμα των τραπεζιών στη συνέχεια . Είναι ένα έθιμο το οποίο ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια στην Ποτίδαια .Στο «κουρμπάνι» συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού με χορευτικό τμήμα από μαθητές του σχολείου.

Λίγα λόγια για την προέλευση του  «κουρμπανιού»

1) Κουρμπάνι – προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα – λέγεται το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της.
2) Η διανομή του κρέατος, μαζί με άρτο, προσδίδει στο κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, ανάλογου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
3) Εικάζεται ότι επί τουρκοκρατίας κακό έπληξε το χωριό από μεγάλη αρρώστια και μεταξύ άλλων τα παιδιά πέθαιναν και από ασιτία. Oι  γονείς των παιδιών στράφηκαν στην εκκλησία και για να σταματήσει αυτό το κακό και έδωσαν ως τάμα αρνάκια για να φτιάξουν το κουρμπάνι.
4) Παράλληλα βέβαια λειτουργεί στο όλο έθιμο και απόηχος αρχαϊκών αντιλήψεων και δοξασιών, που δίνουν στο κρέας εξαίρετες ιδιότητες δύναμης και υγείας.
5) Το κουρμπάνι με μορφή κοινής εστιάσεως, έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό και από την Εκκλησία, η οποία και ευλογεί, όπως είδη σημειώθηκε, το κρέας με ειδική ευχή: «Επίσκεψαι, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, τα εδέσματα των κρεών και αγιάσον αυτά…».

Ιστορική έρευνα

Το έθιμο εδραιώθηκε επί τουρκοκρατίας όταν οι Τούρκοι επέτρεψαν στους Έλληνες θρησκευτική εκδήλωση ανάλογη με τη δική τους, το «Μπαϊράμι». Οι Έλληνες μην έχοντας άλλη ευκαιρία για συγκέντρωση, δέχτηκαν ευχαρίστως το έθιμο στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου, επεκτείνοντάς το μάλιστα και στη γιορτή της Αναλήψεως.
Επί Τουρκοκρατίας δόθηκε εντολή από τον Μπέη να σταματήσει το έθιμο με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αρρωσταίνουν ξανά και να πεθαίνουν. Έτσι επετράπη πάλι η συνέχισή του.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Επιμέλεια:Πολυχρόνης Κασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more