Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·         ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 11ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ , ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ & ΕΦΟΔΙΩΝ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Νέας Προποντίδας και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής διοργανώνουν την 11η Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, εργαλείων & εφοδίων (Έκθεση του Αγρότη) από 24 έως 26 Ιουλίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο του πάρκου Νέας Τρίγλιας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Ιουλίου και ώρα 20:00 στη Νέα Τρίγλια. Σκοπός της έκθεσης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τοπικής παραγωγής και το άνοιγμα νέων συνεργασιών. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η νέα κοινή γεωργική πολιτική και αγροτική επιχειρηματικότητα».

·         ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 2ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΔΟΜΗΣΗ, ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ)
To Επιμελητήριο της Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι από 9 έως 11 Αυγούστου 2013 θα διεξαχθεί η 2η ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στην παραλία Νέων Μουδανιών με θέμα "Υγραεριοκίνηση αυτοκινήτου - Ενέργεια - Δόμηση - Οικιακός Εξοπλισμός". Μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που αντικείμενό τους είναι Φωτοβολταϊκά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, πέλετ, ενεργειακά τζάκια, καυστήρες, λέβητες, αέριο, υγραεριοκίνηση αυτοκινήτου, υδρογόνο, συνεργεία, service, είδη Δόμησης, μονωτικά υλικά, είδη υγιεινής, κουφώματα,  προϊόντα αγρού-σπιτιού-κήπου, εργαλεία.  Το κόστος συμμετοχής ξεκινάει από 100€ για ίχνος εδάφους τα 3τμ και καταλήγει στα 350€ για  24 τμ. .Η είσοδος για όλο το 3ημερο θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις : πολιτιστικές – χορευτικές εκδηλώσεις,  αθλητικές εκδηλώσεις  (από συλλόγους Teakwood, kickboxing, μοντέρνο χορό, Latin, Ζumba, hip-hop, αερόμπικ κλπ.), ζωντανή μουσική. Ημερομηνία τελικής υποβολής ενδιαφέροντος έως την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013.Πληροφορίες για συμμετοχές κα  ΣΑΡΑΦΗ  ΛΙΛΙΑΝ  ΤΗΛ: 2310412346 , 6977577300 email:liliansarafi@gmail.com και στο  Επιμελητήριο Χαλκιδικής κος ΜΗΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τηλ 23710-24300 εσωτερικό 6.


  • ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΜΑΡΜΑΡΑ
Έκθεση αγροτικών προϊόντων στις 2-3-4 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία του Νέου Μαρμαρά. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή στα τηλέφωνα 23750-72006 και 23750-72073 (Υπεύθυνη επικοινωνίας κα Χαραλάμπους Κατερίνα).
·         ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ»
Ενισχύσεις με στόχο το σχεδιασμό, παραγωγή και προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού που φθάνουν μέχρι και σε 55% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου προβλέπει το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» η προδημοσίευση του αναρτήθηκε στις 27/06/2013. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, η πρώτη προκήρυξη του οποίου είχε σημειώσει επιτυχία. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις και πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές στο εξωτερικό (εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, αλλαγή συσκευασίας, απόκτηση διεθνών πιστοποιήσεων, marketing σε τρίτες χώρες κλπ). Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ να αναδείξουν το εξωτερικό εμπόριο ως στρατηγική προτεραιότητά τους και το πρόγραμμα τις καθοδηγεί να εκπληρώσουν μερικές ουσιαστικές προϋποθέσεις.Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής: (1) O συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) είναι 30.000.000 ευρώ, (2) Επιλέξιμες είναι όλες οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου, (3) Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α., (4) Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων κυμαίνεται από €20.000,00 έως €200.000,00 ευρώ, ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους, (5) Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30 έως 55 %, (6) Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους, (7) Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές, (8) Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος έχουν ενταχθεί 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98.127.008,38€. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από το διαδικτυακό τόπο www.ypoian.gr. Η προκύρηξη του προγράμματος αναμένεται μέσα Ιουλίου 2013.

·         ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.) και Επιχειρηματικά Πάρκα» ΜΕΧΡΙ 31-07-2013

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έργου προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε Β.Ε.ΠΕ. και Επιχειρηματικά Πάρκα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) του ΕΣΠΑ 2007 - 2013» έως την 31η Ιουλίου 2013 (31-7-2013) και ώρα 24:00, αντί της 30ης Ιουλίου 2013 που ήταν η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση της μετεγκατάστασης των παραγωγικών επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις ή άλλες μορφές ΒΕΠΕ καθώς και σε Επιχειρηματικά Πάρκα (ΕΠ). Επιπρόσθετα το παρόν πρόγραμμα στοχεύει στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, για τις επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν, δεδομένου ότι θα λειτουργούν πλέον σε οργανωμένους χώρους. Το ποσοστό της Δημόσιας Χρηματοδότησης για όλες τις δαπάνες ανέρχεται σε ποσοστό 50% για όλη την Ελληνική Επικράτεια. H ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης θα αποδεικνύεται με την εξόφληση των παραστατικών. Η διάρκεια υλοποίησης – ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται η 31.3.2015. Ενισχύονται έργα από 30.000,00€ έως 400.000,00€. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε πάγια και οι άυλες επενδύσεις . Συγκεκριμένα οι επενδύσεις σε πάγια περιλαμβάνουν : 1. Ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων , 2. Αγορά υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, διαρρύθμιση και επέκταση αυτών , 3. Δημιουργία δικτύων παροχής στο νέο χώρο εγκατάστασης, 4. Αναγκαίες ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης στον καινούριο χώρο παραγωγής, 5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, 6. Προμήθεια και εγκατάσταση τυχόν νέου αναγκαίου παραγωγικού & βοηθητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού μηχανοργάνωσης λογισμικού και εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ οι άυλες δαπάνες περιλαμβάνουν : 7. Ενέργειες μετεγκατάστασης, 8. Ενέργειες σχετικές με την υπαγωγή της επένδυσης, 9. Ενέργειες σχετικές με μελέτες για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στην νέα θέση και την έκδοση της άδειας λειτουργίας στη νέα θέση εγκατάστασης. Η υποβολή στο πρόγραμμα που άρχισε από 15/4/2013 γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα) www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis. Οι φυσικοί φάκελοι των προτάσεων για το Πρόγραμμα "Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε ΒΕΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα", λόγω της αργίας της Πέμπτης 15/08/2013, μπορούν να υποβληθούν στους Φορείς που προβλέπεται έως και την Παρασκευή 16/08/2013.

·         ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση,  θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200 κα Τζηρίτη.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι θα πραγματοποιήσει σεμινάρια ΛΑΕΚ  μικρών επιχειρήσεων (1 -25 άτομα), Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Γ΄ κατηγορίας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 40,00 €) επικινδυνότητας και σεμινάρια ΕΦΕΤ για  «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Έχουν συμπληρωθεί τα τμήματα και θα αρχίσουν σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας Γ’ κατηγορίας στις περιοχές Νικήτη (20-21/7/2013), Χανιώτη (27-28/7/2013), Καλλιθέα (3-4/8/2013), Χανιώτη (2ο τμήμα 10-11/8/2013), Πολύγυρος (17-18/8/2013), Μουδανιά (24-25/08/2013). Μέχρι τέλους του έτους θα πραγματοποιηθούν και άλλα σεμινάρια, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων. Βασική προϋπόθεση για συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες και στο site του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

  • ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου πιλοτικά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 ανακοίνωσε την Τετάρτη 17/7 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, τόνισε.Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο ότι αν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και μείνει σε αυτά τα επίπεδα η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.

  • ΥΠ.ΑΝ.: ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

·         ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2013

Αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τον Ιούνιο επέστρεψαν κεφάλαια ύψους 1δισ ευρώ στις τράπεζες, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 164,3δισ ευρώ (τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος οι καταθέσεις στα τέλη Μαΐου αυξήθηκαν στα 163,39δισ ευρώ από 162,29δισ ευρώ τον Απρίλιο. Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ανήλθαν στα 136,9δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 87δισ ευρώ είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις προθεσμίας. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων διαμορφώνονται στα 27δισ ευρώ εκ των οποίων τα 9δισ είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

·         ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΦΠΑ ΕΝΤΟΣ 90 ΗΜΕΡΩΝ

Δημοσιεύτηκε η Εγκύκλιος - εντολή του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών (ΠΟΛ 1177/17.07.2013). Από τον Σεπτέμβριο μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, σε περίπτωση καθυστέρησης τα οφειλόμενα ποσά φόρου θα επιστρέφονται εντόκως και θα επιρρίπτονται ευθύνες στους αρμόδιους εφοριακούς. Επισημαίνεται ότι η καταβολή των οφειλόμενων ποσών από τις εφορίες προς χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερεί για διαστήματα που υπερβαίνουν τους τέσσερις μήνες και σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και τους 33 μήνες!
·         ΜΕ 450 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ  KfW
Με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW dr. Ulrich Schroeder, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Γ.Στουρνάρα και Β.Σόιμπλε. Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

·         ΣΤΟ 160,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Στο 160,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το χρέος της Ελλάδας είναι κατά 24,1% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 3,7% υψηλότερο σε σχέση με το τέταρτο. Συνολικά, τα χρέη των 17 κρατών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο 92,2% του ΑΕΠ από 90,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 88,2% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ για την Ε.Ε. των 27 τα χρέη σημείωσαν άνοδο στο 85,9% από 85,2% και 83,3% αντίστοιχα. Την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθεί η Ιταλία με 130,3%, η Πορτογαλία με 127,2% και η Ιρλανδία με 125,1%.

·         ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΜ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΕ 1,2.

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία (έληγε  22 Ιουλίου) ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων,  με Α.Φ.Μ. που τελειώνει σε 1 και 2.  Οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά. 

·         ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2014 Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Eurobank

Εξάμηνη παράταση παίρνει με βάση το νέο μνημόνιο το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης της Eurobank. Το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το εγχείρημα της πώλησης να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατείνεται για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου 2014. Ο βασικός μέτοχος της Εurobank, σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα επιχειρήσει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του, της τάξεως του 25% - 30% σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή το προσεχές εξάμηνο.
·         ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013
Πάνω από ένα εκατομμύριο οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, ενώ, αντιθέτως, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
·         ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 879 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2013

Πλεόνασμα 879 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο το Μάιο του 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 24,4% και παράλληλα στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 11,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν το 78,1% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και συνέβαλαν κατά 62,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more