Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ρεύματος

Απάντηση Παπαγεωργίου στην παρέμβαση Αυγενάκη
Για τη νομοθετική κατοχύρωση του net metering στα φωτοβολταϊκά, τον συμψηφισμό δηλαδή της...
καταναλισκόμενης με την παραγόμενη ενέργεια για τα φωτοβολταϊκά και τους σταθμούς μικρών ανεμογεννητριών απαντά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Υφυπουργός: «το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ και άλλες διατάξεις» του οποίου η κατάθεση επίκειται το προσεχές χρονικό διάστημα στη Βουλή, έχει συμπεριληφθεί ρύθμιση (άρθρο 6) με την οποία δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς».
Επισημαίνει μάλιστα ότι: «οι σταθμοί που θα δύνανται να ενταχθούν στη ρύθμιση θα εξαιρούνται της απόφασης αναστολής αδειοδότησης νέων φ/β σταθμών καθώς και από τις διατάξεις του ν. 4152/2013 για αναστολή συμβάσεων σύνδεσης. Στις περιπτώσεις που το δίκτυο μιας περιοχής έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο, η δυνατότητα εγκατάστασης θα γίνεται εφόσον δε δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας και ευστάθειας του συστήματος/ δικτύου».
Για να μην επιβαρύνεται ο Ειδικός Λογαριασμός του Λ.ΑΓ.Η.Ε. δεν θα υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης του αυτοπαραγωγού για το τυχόν πλεόνασμα της ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο μετά τον ενεργειακό συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, ο οποίο θα πραγματοποιείται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ μετά από εισήγηση του Διαχειριστή και γνώμη της Ρ.Α.Ε. θα καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
Ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι: «το σχήμα αυτό του net-metering κατευθύνει τον καταναλωτή να διαστασιολογήσει το σύστημά του κοντά στην ετήσια κατανάλωσή του για να μην έχει διαφυγόντα κέρδη. Το σχήμα net-metering και αυτοκατανάλωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις στέγες χωρίς περιορισμούς ισχύος για να ανοίξει έτσι μια νέα αγορά (εμπορικές, αγροτικές, βιομηχανικές στέγες)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more