Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Το Σταυροδρόμι γίνετε αυτόνομη Τοπική Κοινότητα από τα Εσώβαλτα

   Το δικαίωμα που δίνει ο νομοθεσία του ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ΄΄, την δημιουργία αυτόνομης κοινότητας ενός οικισμού που η τελευταία απογραφή του πληθυσμού της έγινε ξεχωριστά από το σύνολο της κοινότητας στην οποία ανήκει, δίνει το δικαίωμα με μία ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας και κατόπιν του δημοτικού συμβουλίου, να κινήσει ο Δήμος τις διαδικασίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την δημιουργία αυτόνομης κοινότητας με δικό του τοπικό συμβούλιο (τριμελές εν προκειμένω).

    Αυτές οι περιπτώσεις είναι δύο στο Δήμο Πέλλας και είναι η κοινότητα Εσωβάλτων που περιλαμβάνει και τον οικισμό του Σταυροδρομίου και η κοινότητα Τριφύλλι που περιλαμβάνει και τον οικισμό του Γυψοχωρίου.
   Χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Πέλλας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κρύας Βρύσης Χρήστο Πασαλή αλλά και την παρουσία του τοπικού δημοτικού σύμβουλου Σικοβάρη Βασίλη και του τοπικού Προέδρου της κοινότητας Σταυρίδη Λάκη επισκέφτηκαν το Σταυροδρόμι αλλά και τα Εσώβαλτα, λίγο αργότερα, για να συζητήσουν με τους κατοίκους των οικισμών, σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, για τις ενέργειες που γίνονται για το θέμα αυτό και αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Αυτή φυσικά υπάρχει ομόφωνα από τους κατοίκους και των δύο οικισμών όπως φυσικά και του τοπικού συμβουλίου και έτσι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει ως θέμα ώστε να διαβιβαστεί η τελική απόφαση στο υπουργείο, για την τελική υπογραφή και δημοσίευση της αλλαγής στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

     Πρόκειται μία ενέργεια, που οι κάτοικοι του Σταυροδρομίου τουλάχιστον, την επιδίωκαν εδώ και πολλά χρόνια, αφού οικισμοί πολύ μικρότεροι από το χωριό τους είναι αυτόνομες κοινότητες εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του τόνισε ότι ΄΄αυτή η πρωτοβουλία ήταν υποχρέωση του Δήμου, αλλά και δικαίωμα των κατοίκων του χωριού, εφόσον μάλιστα το προβλέπει και ο ΄΄ Καλλικράτης ΄΄. Η διοικητική αυτή αλλαγή βέβαια δεν θ΄ αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα και στις σχέσεις των δύο χωριών΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more