Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013


"Ανταρσία" για τους πλειστηριασμούς




Επιβεβαιώνονται οι φόβοι κυβερνητικών στελεχών για «διαρροές» στις τάξεις των βουλευτών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών α' κατοικίας από τις αρχές του 2014.

Μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλο, που απέρριψε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη το ενδεχόμενο ψήφισης της άρσης των πλειστηριασμών, το «δεν ψηφίζουμε τέτοια μέτρα» είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη με δήλωσή της στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγα, ο οποίος σημείωσε πως «δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την α' κατοικία του Έλληνα πολίτη, όταν βεβαίως αυτή προσδιορίζεται με σαφήνεια».

«Να μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του Έλληνα εργαζόμενου» ξεκαθάρισε από την πλευρά του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Προς άρση πλειστηριασμών από 1η Ιανουαρίου 2014

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών α' κατοικίας φαίνεται ότι προχωρά το αρμόδιο τμήμα εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για την αναστολή του μέτρου, επιβεβαιώνοντας έτσι τους φόβους βουλευτών, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει πως, μετά τις μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, «οι δανειστές θα πάρουν σπίτια».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θ. Σκορδά, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA την Τετάρτη, εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο στην εφαρμογή του μέτρου θα παίξουν διάφοροι παράγοντες, όπως το αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία καθώς και η αντικειμενική του αξία.

Το μέτρο του «παγώματος» των πλειστηριασμών α' κατοικίας ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Πάντως, κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 ακίνητα έχουν «παγώσει», ενώ δύο στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more