Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Γλυτώνουν προσωρινά την κατάσχεση οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ


Γλυτώνουν προσωρινά την κατάσχεση οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Στο κόκκινο βρίσκονται οι περίπου 380.000 εν ενεργεία εμποροβιοτέχνες, οι οποίοι έλαβαν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας κατασχετήρια έναντι χρεών από τον ΟΑΕΕ, με τον όρο να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τη στιγμή που βρίσκονται σε απεργία οι εργαζόμενοι του Ταμείου, ενώ ακολουθεί και η αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, που μίλησαν στο enet.gr, θα υπάρξει “λευκός χρόνος”, και όχι το 20ήμερο που απαιτεί η εκβιαστική επιστολή, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές. Και αυτό γιατί απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο προκειμένου να σταλούν οι φάκελοι με τα οφειλόμενα στο Ενιαίο Κέντρο Πληρωμών, που σε πρώτη φάση άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 775.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ οι 577.000 έχουν οφειλές που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκείνοι διατηρούν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 380.000. Ανάλογες επιστολές είχε αποστείλει πέρυσι η διοίκηση του ΟΑΕΕ σε 90.000 οφειλέτες, εκ των οποίων προσήλθε στο Ταμείο και ρύθμισε τα χρέη του μόλις το 35%.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να βάλουν λουκέτο 45.000- 50.000 επιχειρήσεις του χώρου και να οδηγηθούν στην ανεργία πλέον 150.000 άτομα.

Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιώργος Καββαθάς, ζήτησε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για δύο έτη και την κεφαλαιοποίησή τους, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Θεωρεί ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν πρόκειται να υπάρξει ανταπόκριση. Τονίζει ότι τώρα αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές διμήνου της τάξης των 800 ευρώ, και διερωτάται πώς θα ανταποκριθούν για χρέη π.χ. 10.000 ευρώ όταν καλούνται να πληρώσουν συσσωρευτικά με τη ρύθμιση 1.700 ευρώ το δίμηνο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 70% των οφειλετών χρωστά ποσά άνω των 5.000 ευρώ, παρόλο που το 75% των ασφαλισμένων του Ταμείου εντάσσεται στους «μικροοφειλέτες» για ποσά έως 20.000 ευρώ.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στο υπουργείο Εργασίας μελετούν διάφορες προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα χωρίς να οδηγηθούν εκτός συστήματος οι κατ' εξοχήν μικρές επιχειρήσεις, που δηλώνουν αδυναμία και κατ' αυτόν τον τρόπο χάνουν και το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more