Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Εξελίξεις εν όψει δημοτικών εκλογών στην Έδεσσα-Ποιά ονόματα παίζουν

Ξαφνικά...κάτι άρχισε να κινείται στο δημοτικό σκηνικό του Δήμου Έδεσσας και εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου , άρχισαν να διαγράφονται, αμυδρά στον ορίζοντα πολιτικές, διερευνητικές κινήσεις.

Στην Έδεσσα ξεκίνησαν εδώ και καιρό οι "βολιδοσκοπήσεις" για τη συγκρότηση συνδυασμών και η εκδήλωση ανοιχτού ενδιαφέροντος για την διεκδίκηση της δημαρχίας του δήμου, ωστόσο τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ανοίξει ήδη τα χαρτιά τους και δηλώνουν δημόσια το ενδιαφέρον τους για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές.

Το κατά πόσον μέσα από αυτές τις διεργασίες θα προκύψει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα διεκδικήσει την αποδοχή των δημοτών της πόλης είναι κάτι αβέβαιο.

Μέχρι τώρα και με τα σημερινά δεδομένα, αυτοί που θα διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου φαίνεται να είναι οι εξής:


Ο σημερινός Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει να κατέλθει και πάλι στις εκλογές θέλοντας όμως τώρα κατά πολύ διαφορετικό και αισθητά – όπως ευελπιστεί – ανανεωμένο σχήμα.

Ο κ. Γιάννου έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες που θα κλιμακωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα για να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με πιο διευρυμένο χαρακτήρα πιστεύοντας πως ερμηνεύει σωστά τις κοινωνικές απαιτήσεις.

Αν τελικά το πράξει, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα βρει απέναντί του αρκετές παρατάξεις από διάφορες πολιτικές αποχρώσεις– κινήσεις παραγόντων και νέων ανθρώπων που θα πλαισιωθούν με αρκετά έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πάντως από τον χώρο της ΝΔ, έχουν ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για συναντήσεις με πρόσωπα, που δείχνουν ικανά να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του δήμου.

Στην εξέλιξη και τη διεύρυνση των συζητήσεων αυτών υπάρχουν κάποια στελέχη που θα αναζητήσουν  πρόσωπο μιας ευρύτερης αποδοχής στο Δήμο Έδεσσας που θα σηματοδοτεί την ανανέωση, την πραγματική αλλαγή και την απαλλαγή  και έχει την διάθεση να εργαστεί για την περιοχή του.

Η άποψη που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που δεν πιστεύουν στον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης αυτής της αναμέτρησης, με την ενθάρρυνση υποψηφιοτήτων που θα εμφανιστούν ως ανεξάρτητες.

Ο Πολιτευτής της ΝΔ 'Αλκης Νουσηκύρου, αν και ακούγεται ότι θα τον ενδιέφερε η ενασχόληση του με τα αυτοδιοίκητα του δήμου Έδεσσας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αν και πολλοί εκ των φίλων και στελεχών της ΝΔ έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να ηγηθεί μιας δυναμικής παράταξης με ένα από τα επιχειρήματα τους ότι ο πολιτευτής της ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχε συγκεντρώσει υψηλό αριθμό ψήφων στην ευρύτερη περιοχή.


Ένα ακόμη πρόσωπο, που είχε συζητηθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είναι του ιατρού Τάσου Κούκου, ενεργός πολίτης, με άποψη και έντονη παρουσία, με αρκετούς να κάνουν την εκτίμηση ότι είναι μια υποψηφιότητα που έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει δεκτή στην κάλπη από τον κόσμο της Έδεσσας.

Αυτό που μένει είναι να περιμένουμε να δούμε εάν αυτή την φορά θα εκδηλωθεί συγκεκριμένη πρόθεση από τον ίδιο τον κ. Κούκο ή θα περιοριστεί μονό στη συζήτηση του ονόματος.



Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται στο να αποφύγουν τα κομματικά χρίσματα εκδηλώνοντας απλώς την στήριξη τους σε πρόσωπα και συνδυασμούς που θα αναδειχθούν από την τοπική κοινωνία, καθώς γνωρίζουν καλά ότι καθαρά κομματικές υποψηφιότητες δεν θα έχουν καμία τύχη, δεδομένης της σημερινής εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι σχεδιασμοί τους κατατείνουν στη χάραξη συμμαχιών με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, ποντάροντας σε πρόσωπα «κοινής αποδοχής» τα οποία χαίρουν εκτίμησης, δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά και θεωρούνται εκλόγιμα.

Με αυτά τα δεδομένα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην διαδικασία των δημοτικών εκλογών έχει εκφράσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης ο οποίος και βλέπει «ζεστά» το ενδεχόμενο επανακαθόδου στις εκλογές με την παράταξή του, πιστεύοντας τώρα ότι θα ανταμειφθεί για την πολύχρονη παρουσία στα δημοτικά και κοινωνικά πεπραγμένα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more